28.11.2024
3 Dakikalık Okuma Süresi
SGK E-bildirge nedir? Nasıl Çalışır?
Zeynep Özdemir
Kıdemli İçerik Uzmanı
SGK E-bildirge nedir, nasıl çalışır, kimler e-bildirge verebilir? Aklınıza takılan tüm soruların yanıtlarını blog yazımızda toparladık. İyi okumalar dileriz.
e-Bildirge nedir?
E-bildirge, işverenlerin çalıştırdıkları işçilerine ait sigorta prim belgelerini internet üzerinden vermeleri ve bildirimlerine ait tahakkuk bedellerini de otomatik ödeme ve internet bankacılığı yoluyla ödeyebilmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından oluşturulan bir portaldır.
e-Bildirge nasıl kullanılır?
Gerekli şifreyi ve kullanıcı kodunuzu almanızın ardından "E-SGK" menüsünde bulunan "e-Bildirge" alanına giriş yapmanız gerekiyor.
"e-Bildirge Giriş" butonuna tıkladığında karşınızda açılacak olan pencereye kullanıcı adınızı, işyeri ve sistem şifreleriniz ile güvenlik alanınızı doldurduğunuzda "Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Giriş Ana Menü" ekranına ulaşabilirsiniz.
E-bildirge başvurusu nasıl yapılıyor?
E-bildirge kullanmak için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:
Başvuru için Gerekli Belgeler Nelerdir?
e-Bildirge başvurusu için gerekli belgeler şunlardır;
e-Bildirge Şifresi Nasıl Alınır?
İşyeri tescil işlemini tamamlanmış olan işverenler, direkt kendileri veya yetkilendirdikleri kişiler vasıtası ile e-bildirge şifresini e-devlet kapısı üzerinden alabilirler.
İnternetten e-bildirge şifrenizi almak izlemeniz gereken yol şudur:
- SGK web sitesine girin
- E-SGK bağlantısına tıklayın
- Diğer uygulamalar üzerine tıklayın
- E-SGK Şifreye tıklayın
- T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifreniz ile giriş yapın
e-Bildirge Girişi Nasıl Yapılır?
SGK e bildirge girişi için SGK’nın resmî web sayfası üzerinden kullanıcı adı, sistem şifresi ve işyeri şifresini girerek sisteme giriş yapabilirsiniz. Bu bilgiler sizde mevcut değilse, bağlı bulunduğunuz SGK İl Müdürlüğüne müracaat ederek, size verilecek başvuru formunu doldurmanız, ardından ilgili kişilere teslim etmeniz gerekir.
Muhtasar Beyanname ve SGK Aylık Bildirgesi Birlikte mi Verilmektedir?
Evet, Muhtasar Beyanname ile SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi, "Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi" adı altında 2018 yılında birleştirildi. İlk olarak pilot uygulama şeklinde başlayan uygulama, 1 Temmuz 2020 itibarıyla tüm Türkiye’de zorunlu hale geldi. Uygulama ile iş süreçlerinde kolaylık ve bürokratik sürecin azaltılması hedeflenmiştir.
Bu uygulama için bazı istisnai durumlar da mevcut tabii. Örneğin, gelir vergisi mükellefi olmayan bina inşaatları, apartman yöneticilikleri ve konut kapıcıları gibi işyerleri, eski usul bildirge vermeye devam edebilir. Ancak süreçle alakalı mutlaka uzman görüşüne başvurmak ve sizin için geçerli olan yöntemi öğrenmek önem taşır.
Çalışanı Olan Mükellefler için;
Çalışanı olan mükelleflerde de durum benzer. Artık çalışanı olan mükelleflerin de gelir vergisi kesintilerini ve SGK prim bilgilerini tek bir beyanname olan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi üzerinden bildirmeleri gerekiyor. Beyannamede ise gelir vergisi stopajı, SGK primleri ve hizmet bilgileri yer almalı.
Çalışanı Olmayan Mükellefler için;
Çalışanı olmayan mükellefler, çalışanları bulunmadığından SGK aylık prim ve hizmet vergisi ödemezler. Ancak gelir vergisi stopajını bildirmek durumunda ve Muhtasar Beyanname vermekle yükümlüdürler.
e-Bildirge zorunlu mu?
İş yerlerinde üç (3) ve üzeri sigortalı çalıştıran özel ve resmi iş yerleri 29.04.2015'ten itibaren bilgileri e-bildire yoluyla iletmek zorundadırlar.
Fakat üçün altında çalışanı olan şirketler de isterlerse e-Bildirge kullanabilirler.
Eğer çalışan sayınız üçün üstüne çıkarsa, çalışan sayısı artışını takip eden ayda E-bildirge bildirme zorunluluğu vardır.
e-Bildirge'ye geçmezsem ne olur?
E-bildirge vermek zorunda olan işverenler, bu yükümlülüklerini yasal süre içinde yerine getirmemeleri halinde haklarında 506 sayılı Kanunun 140. maddesinin (c) fıkrası uyarınca idari para cezası uygulanacaktır.
e-Bildirge ile hangi işlemleri yapabilirim?
SGK'nin E-bildirge portalını kullanarak aşağıdaki işlemleri yapabilirsiniz:
Eğer personel alımı ile ilgili soru işaretleriniz varsa Personel Alacağım Ne Yapmam Gerekiyor - İşyeri Bildirgesi başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
Eğer alacağınız personelin işletmenize olan maliyetini merak ediyorsanız Personel Maliyeti yazımızdan hesap yapabilirsiniz.
İçeriğimizi kaçırmamak için blogumuza abone olabilirsiniz:
Sıkça Sorulan Sorular
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar