14.04.2023
2 Dakikalık Okuma Süresi
SGK Hizmet Dökümü nedir? Ne işe yarar?
Oğuzhan Gömleksiz
Stajyer
SGK Hizmet Dökümü ne işimize yarar? Nereden alırız, ne yaparız?
SGK Hizmet Dökümü nedir?
SGK Hizmet Dökümü, Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan tüm vatandaşların alabileceği, sigorta ve prim bilgilerini barındıran ve 4A, 4B, 4C olarak üçe ayrılan belgedir.
Eski sistemde Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan vatandaşlar 4A hizmet dökümünü, Bağ-Kur’a bağlı olan vatandaşlar 4B hizmet dökümünü ve Emekli Sandığı’na bağlı olan vatandaşlar 4C hizmet dökümünü alabilirler.
SGK Hizmet Dökümü'nde hangi bilgiler yer alır?
SGK hizmet dökümü belgesinde; - Temel sigorta bilgileriniz - İlk defa sigortalı bir işe giriş tarihiniz ve çıkış tarihiniz - Ne kadar çalıştığınız (Sigortalı olarak kaç gün çalıştığınız) - Sigortalı olduğunuz dönemdeki hizmetleriniz - Hangi aylarda ne kadar prim yatırdığınızı - Hangi aylarda sigortanızın yattığı (sigortanın ödenip ödenmediği) - Çalıştığınız şirketi (İşveren hilesini engellemek için önemli) gibi bilgileri görebilirsiniz.
SGK hizmet dökümü ne için kullanılır?
SGK hizmet dökümü belgesi ve belgenin sunduğu bilgiler; - Sosyal Güvenlik Kurumunun vatandaşlar için hazırlamış olduğu SGK borç sorgulama, ne zaman emekli olurum, emekli maaşı sorgulama ve emekli maaşı hesaplama gibi uygulamalarda - Kıdem hesaplamada - İkramiye hesaplamada - Vize alma sürecinde - Mahkemelerde vb. birçok resmi kurumda kullanılabilir.
SGK Hizmet Dökümü nasıl alınır?
SGK hizmet dökümü belgesini herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek veya internet üzerinden e-Devlet sistemi ile alabilirsiniz.
e-Devlet’e e-Devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı veya internet bankacılığı ile giriş yaptıktan sonra alacağınız hizmet dökümü belgesini arama kısmından aratın (Örn. 4A hizmet dökümü). Bu sayfadan belgenizi kontrol edebilir veya yazdırabilirsiniz.
Barkodlu SGK Hizmet Dökümü nasıl alınır?
E-devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra Hizmet Dökümü sayfasını bulmalısınız. SGK Hizmet ve Tescil dökümü sayfasından erişebilirsiniz.
Bir doğrulama sistemi olarak da alacağınız döküme barkod ekleyebilirsiniz. Bu barkod, evrağı verdiğiniz muhatabınız tarafından gene e-devlet sistemi üzerinden doğrulanabilir.
Eğer SGK'de yapabileceğiniz online işlemlerle ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa SGK Online İşlemler yazımıza bakabilirsiniz.
Yazılarımızı kaçırmamak için de blogumuza abone olabilir, içeriklerden ve kampanyalardan ilk siz haberdar olabilirsiniz:
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Ortaklıktan çıkma ya da çıkarılma
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar