İçerikler (41)

Vergi Dairesi: Hangi işlemler yapılır?

Vergi Dairesi: Hangi işlemler yapılır?

Vergi Dairesi'nde hangi işlemler yapılır? Hangi işlemler için Vergi Dairesi'ne gitmeye gerek yoktur.

Enflasyon muhasebesi nedir? | Paraşüt

Enflasyon muhasebesi nedir? Nasıl yapılır?

Enflasyon düzeltmesi olarak da tanımlanan enflasyon muhasebesi, ekonomideki değişimlerin ölçülmesi ve raporlanması işlemidir. Bu yazımızda, enflasyon muhasebesi nedir, hangi hesaplara uygulanır, hangi durumlarda yapılır gibi merak edilen konulara açıklık getireceğiz. 

Brütten nete ve netten brüte maaş hesaplama (2023)

Brütten nete ve netten brüte maaş hesaplama (2025)

Vergiler, kesintiler, primler derken maaş hesaplaması yaparken brüt ve net ayrımı zaman zaman kafa karıştırıcı olabiliyor. Ancak çok basit birkaç bilgi ile siz de brütten nete maaş hesaplama yapabilirsiniz. İşte ihtiyacınız olacak tüm formüller blog yazımızda!

2024 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?

2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?

e-Defter geçiş hadleri nelerdir? 2024

e-Defter geçiş hadleri nelerdir? 2025

Gelir İdaresi Başkanlığı, elektronik belge kullanımını artırma amaçlı birçok sektörde e-belge geçiş şartlarını düzenlemişti. Bu düzenlemelerin kapsamına giren bazı sektörler için e-defter geçişi de zorunlu hale geldi. Bu yazımızda e-defter geçiş hadlerini, 2025 e-defter geçiş hadleri neler olacak, e-defter geçişi nasıl yapılır gibi temel soruların yanıtlarını paylaşacağız.

e-İmza nedir? Nasıl alınır?

e-İmza nedir? Nasıl alınır?

Dijital dünyada belge imzalamanın teknolojik yolu, e-imza! Elektronik imza anlamına gelen e-imzayı kimler kullanabilir, e-imzanın mali mühürden farkı nedir, e-imza başvurusu nasıl yapılır? Tüm soruların yanıtları ve daha fazlası blog yazımızda.

Fatura ve belgelerde karekod kullanımı zorunluluğu

Fatura ve belgelerde karekod kullanımı zorunluluğu

Gelir İdaresi Başkanlığının yayınladığı tebliğ sonrasında e-belgelere karekod eklenmesi zorunlu hale geldi. 1 Eylül itibarıyla e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye, e-SMM gibi e-belge türlerinin neredeyse tamamına karekod eklenecek. “Karekod içerisinde hangi bilgiler yer almalı, değişiklik gösteren durumlar nedir?” gibi birçok soruyu yazımızda yanıtladık.

Ön muhasebede bilinmesi gerekenler nelerdir? Nasıl tutulur?

Ön muhasebede bilinmesi gerekenler nelerdir? Nasıl tutulur?

İşletmelerin ön muhasebe süreçleri, finansal yönetimin düzenli ilerlemesi için önemli. Ön muhasebe kayıtlarının doğru ve zamanında yapılması için bilmeniz gereken önemli noktalar var. Bu yazımızda ön muhasebe tutmanın püf noktalarını detaylı anlatıyoruz.

e-Fatura mükellefi kâğıt fatura kesebilir mi?

e-Fatura mükellefi kâğıt fatura kesebilir mi?

Zorunlu e-belge geçişi ile birlikte “e-Fatura mükellefi kâğıt fatura kesebilir mi?” konusu önemli soru işaretlerinden biri oldu. Ne zamana kadar kâğıt fatura kesilebilir, kâğıt fatura kesmenin cezası var mı, e-fatura geçiş süreçleri neler? Tüm soruların yanıtlarını sizin için toparladık.

e-Arşiv faturalarda sık yapılan hatalar ve düzeltme yolları

e-Arşiv faturalarda sık yapılan hatalar ve düzeltme yolları

GİB tarafından yayınlanan tebliğe göre, geçişi zorunlu hale gelen e-arşiv faturada sıklıkla yapılan hataları ve bu hataları düzeltme yollarını detaylı olarak açıkladık. Siz de e-arşiv fatura kullanıyor ama hatalarınızı fark edemiyorsanız bu yazımıza bir göz atın.

Zeynep Özdemir hakkında

Zeynep Özdemir, Paraşüt'ün İçerik Uzmanı.

Linkedin Profili