e-Arşiv Programı
Karışık portallar ile uğraşmayın, kolayca e-arşiv göndermeye başlayın. Daha kolay, hızlı ve ekonomik faturalayın.
Paraşüt'ü Ücretsiz Deneyin
E Arşiv Programı
e-Arşiv fatura nedir?
e-Arşiv fatura, kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip bir fatura türüdür. e-Arşiv fatura sayesinde elektronik fatura sistemine dahil olmayan şirketler veya son kullanıcılara elektronik ortamda fatura gönderimi sağlanır.
e-Arşiv ile neler yapabilirsiniz?
Mali müşaviriniz ile entegre olun
Mali müşavirinizi Paraşüt’e davet ederek tüm fiş ve faturalarınızı tek tıkla muhasebe büronuza iletin.
Mali müşavirlerimiz için özel çözümlerimiz hakkında bilgi almak için tıklayın.
e-Arşiv'e anahtar teslim geçin!
Anahtar Teslim e-Fatura hizmetimiz ile tüm başvuru süreçlerini uzmanlarımıza devredin, yerinizden bile kalkmadan dakikalar içinde e-fatura ve e-arşive geçin.
Faturalarınızı paylaşın veya iptal edin
e-Arşiv Portal'ın aksine, Paraşüt üzerinden kestiğiniz e-arşiv faturaları müşterilerinizle e-posta olarak paylaşabilir, gerekirse 7 gün içinde iptal edebilirsiniz.
Belgeleri otomatik saklama ve raporlama
Paraşüt üzerinden kestiğiniz tüm e-fatura ve e-arşiv faturaları 10 yıl boyunca güvenli bir şekilde saklanır, böylece siz de dilediğiniz an aradığınız faturayı kolayca görüntüleyebilirsiniz.
Cep telefonunuzdan fatura gönderin
Paraşüt'ün mobil uygulaması üzerinden herhangi bir lokasyona bağlı kalmadan, internet erişimi olan her yerden e-fatura ve e-arşiv fatura gönderin.
e-Arşiv faturayı uygun fiyatlarla kullanın
Entegrasyon, eğitim gibi e-fatura geçiş maliyetlerinden kurtulun. e-Fatura Programı ile uygun e-kontör fiyatlarıyla e-fatura ve e-arşiv fatura gönderin.
e-Arşiv Fatura İnteraktif
e-Arşiv kimler için zorunludur?
Vergi mükellefi olan bir firmaya 1 gün içerisinde KDV dahil 6.900 TL ve üzeri fatura kesecekseniz bu faturayı e-arşiv fatura olarak düzenlemeniz gerekiyor.
Vergi mükellefi olmayan birine 1 gün içerisinde KDV dahil 5.000 TL ve üzeri fatura kesecekseniz bu faturayı yine e-arşiv fatura olarak hazırlamanız gerekiyor.
İnternet üzerinden ilan yayınlayan veya hizmet satanlara aracılık eden bir firmaysanız e-arşiv fatura düzenlemeniz gerekiyor.
Önce deneyin, sonra ödeyin
Paraşüt'ün avantajlı fiyatlarından yararlanın. Kredi kartı bilgilerine gerek kalmadan Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz deneyin, daha sonra dilerseniz hesapladığınız fiyattan Paraşüt’ü kullanmaya devam edin.
Kredi kartınızı kullanmadan ücretsiz deneyin, istediğiniz zaman abone olun.
e-Arşiv kesmenin avantajları neler?
Tahsilatlarınızı hızlandırın
Fatura takip sürecine vakit harcamayın, e-arşiv faturalarınızı hemen ulaştırın. Tahsilat sürecinizi hemen başlatın, alacaklarınız daha hızlı gelsin.
Kolay ve hızlı fatura oluşturun
Maliyet avantajı sağlarken, operasyonel yükünüzü azaltın; kağıt, mürekkep, zarf, postalama, arşivleme ve mutabakat gibi süreçlere son verin.
Uygun fiyatlı kullanın
Elektronik fatura hizmetleri ile kağıt fatura maliyetlerinizi ortadan kaldırın, elektronik fatura ile kuruşlar seviyesinde fatura kesin.
Faturanız anında müşterinize ulaşsın
İster e-fatura ister e-arşiv fatura, sistemde oluşturduğunuz faturalar tek tıkla müşterinize ulaşsın, anında görünsün. Faturalarınızın müşterilerinize ulaşmama, kargoda kaybolma derdinden kurtulun.
Güvenli arşivleyin
Dijital arşivleme sayesinde dosyaların arasında kaybolmaz, 10 yıl boyunca istediğiniz zaman eski faturalarınıza dijital ortamda rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Kargo masraflarından kurtulun
Nerede olursanız olun, faturanızı anında oluşturup müşterinize iletin. Tek ihtiyacınız, internet erişimi olan akıllı telefon, tablet veya bilgisayardır. e-Fatura sayesinde kağıt fatura kargolama işlemi ortadan kalkar.
Fiziki fatura saklamaktan kurtulun
Faturalarınız dijital ortamda arşivlensin. Fatura saklama iş yükü ve maliyetinden kurtulun. İstediğiniz zaman eski faturalarınıza rahatça ulaşın.
Doğayı koruyun
e-Fatura ve e-arşiv fatura ile, fatura kestiğiniz dönemlere göre kağıt tüketimini azaltın; doğayı korumaya yardımcı olun.
Kullanım Kılavuzu
Paraşüt'ün kullanım kılavuzu ile uygulama içi tüm süreçleri detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Nasıl e-fatura ve e-arşiv gönderilir?
Elektronik fatura aktivasyonunuz tamamlandıktan sonra elektronik fatura gönderebilmeniz için Paraşüt hesabınız aktive edilir. Aktivasyon tarihi sonrası için keseceğiniz yeni satış faturalarını Paraşüt üzerinden elektronik fatura olarak göndermeye başlarsınız. Bu tarihten sonrası için matbu fatura kullanımı yapmamanız gerekmektedir. Düzenleme tarihi aktivasyon tarihi öncesine denk gelen satış faturaları için ise matbu fatura kesebilirsiniz. Paraşüt, müşterinizi vergi numarasından ayırt ederek, karşı tarafa e-fatura veya e-arşiv fatura gönderir. (Detaylı incelemek için linklere tıklayabilirsiniz: özellik sayfamız e arşiv nedir?, ilgili blog yazımız e-arşiv faturası nasıl gönderilir? ) e-Fatura, müşterinize direkt olarak kendi kullandıkları sistem üzerinden giderken e-arşiv fatura e-postanın ekinde PDF olarak gönderilir. Müşteriniz dilerse kendisine iletilen e-arşiv faturanın beyaz A4 kağıt üzerine çıktısını alarak muhasebesel işlemleri için kullanabilir. e-Fatura veya e-arşiv faturanın çıktısını alarak müşterinize ayrıca posta yoluyla ulaştırmanıza gerek yoktur. e-Arşiv Faturası Gönderimi 1. Öncelikle SATIŞLAR
sayfası altında, Faturalar
sekmesinden yeni satışınıza dair fatura kaydınızı oluşturun ve kaydedin. 2. Ardından faturayı görüntülediğiniz sayfada GÖNDER
butonu ile elektronik fatura resmileştirme adımlarını başlatın. GÖNDER
butonuna tıkladıktan sonra açılan pencereden, "Faturanızı elektronik fatura olarak göndermek ister misiniz?" sorusu için Evet
seçeneğini işaretleyerek devam edin. 3. Ardından açılan ekranda, dilerseniz müşterinizle paylaşmak üzere özel bir not girebilir veya müşteri bakiyesini not olarak paylaşabilirsiniz. Ayrıca, IBAN numarası olan hesaplarınızın bilgilerini notunuza ekleyebilirsiniz. Bu adımdan sonra, online satış varsa onunla ilgili bilgileri almak üzere sorular gelecektir. 4. Faturanızda satış işlemi internet üzerinden gerçekleşen ürün ya da hizmet varsa evet veya hayır ile belirlemelisiniz. 5. Evet'i seçtiğinizde, satışın gerçekleştiği WEB ADRESİ
, ÖDEME ŞEKLİ
, ÖDEME PLATFORMU
ve ÖDEME TARİHİ
bilgilerini eklemeniz gerekir. 6. Satış işlemiyle gönderilecek ürün varsa, kullanılan kargo veya kurye gönderim yöntemini seçiyoruz. Eğer ürün gönderimi yok ise veya bir hizmet satışı gerçekleşmişse Gönderi yok
seçeneğini işaretleyebilirsiniz. 7. Kargo
ile gönderi seçtiğiniz takdirde, ilgili ürün gönderim tarihi, taşıyıcı şirket ve vergi numarası bilgilerini girmelisiniz. 8. Kurye
ile gönderi seçtiğiniz takdirde, ilgili ürün gönderim tarihi, kurye adı ve soyadı ve kuryenin Tc kimlik numarası bilgilerini girmelisiniz. 9. Bir sonraki adımda, e-arşiv faturanızı resmileştirmeden önce fatura bilgilerini kontrol edip gerekiyorsa değiştirmeniz için son bir adım daha bulunuyor. Bu adımda, faturanızın ön izleme ekranını açıp herhangi bir hata var mı diye kontrol etmenizde fayda var. Herhangi bir hata varsa, online satış ya da gönderi bilgileri üzerinde düzenleme yapabilirsiniz. 10. Dilerseniz fatura önizleme seçeğine tıklayarak e-arşiv faturanızın resmi olmayan önizleme halini inceleyebilirsiniz. 11. Eğer her şey yolundaysa, KAYDET ve DEVAM ET
dedikten sonra karşınıza çıkan ekranda, e-arşiv faturanızın gönderileceği müşterinizin e-posta adresini girin. Dilerseniz, konu ve e-posta mesajını değiştirebilirsiniz. Mesaj bölümünün altında, e-arşiv faturanın PDF olarak e-postaya eklendiğini görebilirsiniz. Müşteriniz kendisine gelen e-postadan faturasının bu PDF ekini indirebilir veya mesaj gövdesindeki müşteri ekranı linkine tıklayarak kendisine özel açılan müşteri ekranında faturayı görüntüleyebilir. 12. Müşteriniz kendisine iletilen müşteri ekranını açtığında faturasını PDF olarak indirilebileceği bir buton görüyor olacak. 13. Müşteriniz bu sayfadan kendisine ilettiğiniz faturayı inceleyebileceği gibi, sizinle arasındaki bütün işlem geçmişini de inceleyebilir. 14. Online tahsilat özelliğimizi kullanıyorsanız müşterinize kredi kartıyla ödeme seçeneği de sunabilirsiniz. Müşteriniz, kendisine özel paylaştığınız müşteri ekranından bir fatura veya toplam bakiyesine karşılık size taksitli veya tek seferde kredi kartı ile ödeme yapabilir. 15. Fatura paylaşımı esnasında IBAN bilgileri olan bir hesap paylaştıysanız, müşteriniz bu bilgilere yine müşteri ekranı aracılığıyla ulaşabilir ve size havale veya EFT yoluyla da ödeme yapabilir. Ayrıca, Paraşüt'teki ödeme hatırlatma özelliğini bu müşteriniz için açtıysanız, faturanızın vade tarihi geldiğinde müşterinize otomatik olarak bir ödeme hatırlatma e-postası gider. Müşteriniz, faturasının vade tarihinde gelen bu e-mail'deki bağlantıya tıklayarak kendisine özel müşteri ekranına gidebilir ve size ödeme yapabilir. e-Fatura, online tahsilat ve müşteri ekranı özelliklerini bir arada kullanarak, faturalama ve tahsilat sürecinizi %70 ila %80 arasında hızlandırabilirsiniz.e-Fatura Gönderimie-Fatura gönderim adımlarının ilk üçü, yukarıda anlattığımız e-arşiv fatura gönderim adımları ile aynıdır. Müşterinizin e-fatura kullanıcısı olduğunu vergi numarasından anlayan uygulama, 4. adımda sizi e-fatura gönderim adımlarına yönlendirir. Müşterinizle paylaşmak üzere özel bir not girebildiğiniz ve müşteri bakiyesini not olarak paylaşabildiğiniz ekrandan sonra e-faturanın iki ayrı türü olan Ticari e-Fatura
ve Temel e-Fatura
dan birini seçeceğiniz ekran çıkacaktır. Göndermiş olduğunuz bütün e-fatura ve e-arşiv faturaları dilediğiniz zaman Paraşüt hesabınız içerisindeki SATIŞLAR
> Faturalar
sayfasından görüntüleyebilir, arama butonu ile faturalarınızı kolayca arayıp bulabilir, dilerseniz tekrar müşterinizle paylaşabilir veya tahsilatı ile ilgili bilgileri girebilirsiniz. Paraşüt mobil uygulamasından e-fatura göndermek Paraşüt mobil uygulaması, e-fatura ve e-arşiv göndermenize olanak sağlıyor. Bu sayede, nerede olursanız olun, internet erişimi olan bir akıllı telefon, tablet veya bilgisayar yardımıyla faturanızı oluşturup anında müşterinize ulaştırabilirsiniz. Paraşüt'ün her ihtiyaca göre uygun e fatura fiyatları ile e-fatura geçişinizi zahmetsiz tamamlayın.
Paraşüt e-Arşiv Fatura (İnteraktif) başvurusu nasıl yapılır?
e-Fatura kullanıcısı olmadan e-arşiv kesebilmek için gerekli olan başvuruyu Paraşüt üzerinden dakikalar içerisinde yapabilirsiniz. Başvuru esnasında mali mühür ve e-imza almanız gerekmez. Başvuru aşamaları
e-Fatura ve e-arşiv başvuru süreci
e-Fatura kullanıcısı olmak için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemine kaydolmanız ve e-fatura aktivasyon süreçlerinden geçmeniz gerekiyor. Tek başınıza yaptığınızda çok çetrefilli ve uzun olabilecek bu süreci sizin için çok kolay bir hale getirdik ve başvuru sürecinin tüm detaylarını ve dikkat etmeniz gerekenleri içeren bir başvuru rehberi hazırladık. Başvuru rehberimizdeki adımları izleyerek e-fatura başvurunuzu hemen başlatabilirsiniz. Paraşüt hesabınızdan ulaşabileceğiniz e-fatura başvurususu için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. Öncelikle Paraşüt hesabınız içinden AYARLAR > Uygulamalar sayfasına gidip Elektronik Faturalama Entegrasyonu butonuna tıklayıp elektronik fatura başvuru rehberini görüntüleyin.Mali mühür teminiBu adımda şirketiniz için Mali Mühür Sertifikası’nı temin etmek üzere başvuru yapıyorsunuz. Mali Mühür Sertifikası, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın düzenlediği bir nevi elektronik mühürdür. Bu mührü alabilmek için TÜBİTAK’a bağlı Kamu Sertifikasyon Merkezi (KSM)’nin internet sitesinden mühür için başvuru yapmanız ve TÜBİTAK’a mali mühür sertifikası ücretini ödemeniz gerekir. Bu başvuruyu yaptıktan ve ücreti gönderdikten sonra mali mühür sertifikanızın elinize ulaşması KSM'deki yoğunluğa bağlı olarak 3 ila 10 gün arasında sürebiliyor. Mali mühür sertifikası ücretini Kamu Sertifikasyon Merkezi'nin sayfasından öğrenebilirsiniz. Bu adımdayken başvuru rehberini adım adım takip etmenizi özellikle tavsiye ederiz. Başvuru rehberinde yardımcı bilgiler ve dikkat edilmesi gereken önemli noktaları belirtiyoruz. "e-Fatura başvurusu esnasında mali mühür yerine e-imza kullanabilir miyim?" sorusunun cevabı için Mali Mühür ve e-İmza Nedir, Ne Değildir? adlı yazımızı okuyabilirsiniz.Kolay KurulumParaşüt hesabınızdan, uygulamalar alanında yer alan "Elektronik belge entegrasyonlarına” tıklayarak kolay kurulum formuna ulaşabilir ve birkaç dakika içinde kurulum adımlarını tamamlayabilirsiniz. Kurulumu tamamladıktan sonra destek@parasut.com adresine mail atarak ekiplerimizin süreci kontrol etmesini talep edebilirsiniz. Sizin için hazırladığımız kullanım videosunu izleyerek kurulum aşamalarını daha detaylı öğrenebilirsiniz. e-Fatura başvuru sorgulamasıe-Fatura başvurunuzu yaptıktan sonra süreci takip edebilmek adına e-fatura başvuru sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için GİB'in e-Fatura Canlı Ortam Başvuru Sorgulama sayfasını ziyaret ederek gerekli bilgileri doldurmanız yeterli olacaktır. e-Arşiv başvuru sorgulama işlemi, başvuru sürecinizin kontrolünü sağlamanız açısından önemlidir. e-Arşiv fatura başvurusu sonrasında, GİB tarafından yanıt gelmesi için bir bekleme süresi söz konusudur. Başvuru süreciniz hakkında bilgi edinmenize yardımcı olan sorgulama işleminizi, "Mükellef Tipi" bilgisini Tüzel kişi veya Gerçek Kişi olarak işaretledikten sonra Vergi Kimlik Numarası, TC Kimlik Numarası ve firma e-Posta adresinizi girerek tamamlayabilirsiniz. Bütün bu adımları kendi başınıza tamamlamak istemezseniz Anahtar Teslim e-Fatura hizmetimizden faydalanabilir ve sizin yerinize bu işlemleri gerçekleştirecek bir e-fatura uzmanından doğrudan destek alabilirsiniz. İlginizi çekebilecek diğer makaleler
Mutlu Patronlar
Paraşüt'ü anlatıyor
Avantajlı ön muhasebe çözümleri Paraşüt’te, Mutlu Patronlar’ımızın keyfi yerinde!
Kredi kartınızı kullanmadan ücretsiz deneyin, istediğiniz zaman abone olun.
Mehmet Akşipal
Kurucu Ortak, Alpin İş Sağlığı ve Güvenliği
“Paraşüt'ün fatura basımı, paylaşımı ve takibi özellikleri ile bu işlemler kolaylaştı ve tahsilatlarımız hızlandı. Dolayısı ile proje finansmanlarımız rahatladı.”
Tuğçe Gutavoğlu
Kurucu, Hamdeko
“Ön muhasebe tutmanın bu kadar kolay ve bir sosyal paylaşım sitesi basitliğinde olması tavsiye etmem için yeterli bir sebep! Teşekkürler emeklerinize!”
Kredi kartınızı kullanmadan ücretsiz deneyin, istediğiniz zaman abone olun.
Sıkça Sorulan Sorular
Merak ettiğin tüm cevaplar burada
e-Arşiv fatura başvuru süreci ile ilgili aklınıza takılan soruların hem yazılı hem videolu açıklamalarına soru havuzumuzdan ulaşabilirsiniz.
Paraşüt Blog
Paraşüt’ten haberler, sektörel gelişmeler ve daha fazlasını ister blog yazılarında okuyun isterseniz de video ya da podcast’lerden takip edin.