08.03.2023

3 Dakikalık Okuma Süresi

Yurt dışına e-fatura kesilebilir mi?

Yurt dışı ile çalışan vergi mükellefleri satışlarını nasıl faturalandırmalı? Yurt dışına e-fatura kesmek mümkün mü? Detaylı bilgi blog yazımızda.

Küreselleşme ile birlikte ticaret de uluslararası boyuta taşındı. Yurt dışına mal ihraç edenlerin keseceği fatura türü, bu işlemi nasıl gerçekleştireceği gibi konularda bazı soru işaretleri mevcut.

 

Yurt dışına e-fatura kesmek mümkün mü?

Yurt dışından bir firma ile ticaret yapan işletmeler aynı yurtiçindeki gibi alım-satım yapılan mal veya hizmeti belgelemek durumunda. Bu noktada e-fatura, yurt dışında da geçerli bir sistem olarak sürece dahil oluyor.

 

Yayımlanan tebliğ ile 2022 yılında cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan firmaların 1 Temmuz 2023'e kadar zorunlu hale getirilen e-arşiv fatura yurt dışında da geçerli. Bu düzenlemeler bir e-belge düzenlenme portalı üzerinden yapılabilmekte.

 

Yurt dışına mal ihraç edenlerin elektronik ihracat faturası kesmesi gerekiyor. İhracat e-faturası, yurt dışına yapılan satışlardan, ihracat beyannamesiyle gönderilen ürünler için kesiliyor.

Yurt dışı alımlarda e-fatura ve vergisel boyutu hakkında detaylı bilgi için ilgili blog yazımıza göz atabilirsiniz.

 

İhracat e-faturası nasıl düzenlenir?

“Yurt dışına e-fatura kesilir mi?” sorusunu yanıtladık, sıra geldi “Yurt dışına e-fatura nasıl kesilir?” sorusuna. İhracat kayıtlı e-fatura kesilirken KDV alınmıyor. KDV iadesi alabilmek için ise birtakım işlemler yapılması gerekli.

KDV iadesi alacak üretici, İmalatçı Belgesi ve ilgili meslek odasına üyelik belgesini ihracat yapacak firmaya malı teslim ettiği dönemde KDV beyannamesinin verileceği zamana kadar bağlı olduğu vergi dairesine bir dilekçe eki olarak ibraz etmeli.

 

Bu adım dışında kesilecek ihracat e-faturasının normal e-faturadan tek bir farkı kalıyor. Kesilen ihracat e-faturasına “3065 sayılı KDV Kanununun (11/1-c) maddesi hükümlerine göre, ihraç edilmek şartıyla teslim edildiğinden, KDV tahsil edilmemiştir.” ibaresinin eklenmesi gerekiyor. Yurt dışı satışlarda e-fatura düzenlenmesi ile ilgili daha detaylı bilgi için ihracat kayıtlı fatura konulu yazımıza göz atabilirsiniz.

Peki, sistemde vergi numarası olmayan yurt dışı firmalara e-fatura nasıl düzenlenecek? Yurt dışına e-arşiv fatura keserken alıcı vergi kimlik numarası kısmına 10 tane 2 (2222222222) yazarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

Yurt içinde ihraç edilmesi kaydıyla satışlarda e-fatura nasıl kesilir?

Yurt içinde ihraç edilmesi kaydıyla yapılan satışlara ihracat kayıtlı satış denir. İhracat kayıtlı satış bir imalatçı tarafından ihracat yapan bir firmaya yapılır ve bu tür satışlarda da KDV’siz e-fatura düzenlenebilir. Daha sonrasında ihracatı gerçekleştirecek olan firma da KDV’siz satış yapacağı için herhangi bir KDV yükü oluşmaz.

İhraç kayıtlı fatura kesildikten sonra ihracat yapılması için tanınan süre 3 ay. İhracatın bu süre içinde mücbir sebeplerden ötürü gerçekleştirilemediği durumlarda 3 aylık sürenin dolumundan itibaren 15 gün içerisinde gerekli mercilere başvurulması halinde Maliye Bakanlığı’nın onayladığı koşullarda vergi daireleri tarafından 3 aya kadar ek süre verilebiliyor.

 

İhracatçı firma gümrük idaresine e-faturaları matbu olarak ibraz etmek zorunda mıdır?

Elektronik ortamda kesilen fatura hali hazırda Gümrük Ticaret Bakanlığı’nın sisteminde olacağından dolayı e-faturanın bir çıktısının alınması ve matbu olarak ibraz edilmesi gerekmiyor. Yurt dışı e-fatura kabul ettiği ve her şey elektronik sisteme aktarıldığı için ihracat yapmak artık çok kolay!

 

Serbest bölgedeki satışlarda e-fatura nasıl kesilir?

Serbest bölgedeki işletmelere yapılan mal veya hizmet satışlarında Serbest Bölge İşlem Formu doldurulması gerekir. Bu durumda bir ihracat e-faturası kesilmez. Serbest bölgedeki işletme e-fatura mükellefi ise e-fatura, e-fatura mükellefi değil ise e-arşiv fatura kesilir ve ürünler bu fatura ile serbest bölgeye gönderilir.

 

Yurt dışı satışları için e-fatura programı Paraşüt

Ticaret hayatının her alanında yanınızda olmaya devam ediyoruz! Paraşüt'ün içerisinden ihracat faturanızı oluşturabilir, e-fatura kullanıcısıysanız e-ihracat faturası olarak resmileştirebilirsiniz. Siz de hiçbir kredi kartı bilgisi gerekmeden 14 günlük deneme hesabınızı oluşturun, Paraşüt rahatlığıyla tanışın.

Ücretsiz Deneyin
İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

destek indirimbanner

İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!

Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!