12.06.2024

8 Dakikalık Okuma Süresi

Şahıs Şirketi Kurma Rehberi: Adım Adım Kolay Kurulum

zey copy

Zeynep Özdemir

Kıdemli İçerik Uzmanı

Şahıs şirketi kurmayı düşünüyorsanız veya hangi şirket türünün sizin için doğru olacağı konusunda bilgi edinmeye ihtiyacınız varsa doğru yerdesiniz. Sizin için hazırladığımız yazımızda; şahıs şirketi nasıl kurulur, gerekli evraklar nelerdir, avantajları, dezavantajları ve masrafları gibi önemli noktalara değindik. Keyifli okumalar dileriz.

Bu içerikte neler var?
Şahıs şirketi nedir?
Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları ve Dezavantajları
Şahıs şirketi kurmanın avantajları neler? 
Şahıs şirketi kurmanın dezavantajları neler? 
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Tüm Adımları
e-Devlet Üzerinden Şahıs Şirketi Kurma
Gerekli Belgeler
Vergi Levhası Alma
Şahıs Şirketi Masrafları
Şahıs Şirketi ve Limited Şirket Arasındaki Farklar
Hangi Şirket Tipi Size Uygun?
Şahıs Şirketi Vergilendirmesi 
Hangi Vergileri Ödersiniz?
Vergi Beyannameleri
2024 Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti Nasıl Hesaplanır? 

 

Şahıs şirketi nedir?

Şahıs şirketi, genellikle tek kişi tarafından kurulan fakat aynı zamanda ortaklar ile de kurulabilen, ortakların sorumluluklarının sınırsız olduğu bir şirket türüdür. 

Kuruluşunun basit ve hızlı olması nedeniyle daha fazla tercih edilen bu şirket türü ortaklık yapısı ile kurulursa bazı şartlara tabiidir. Şahıs şirketlerinin özelliklerinden bazılarını inceleyelim.

 

Bir ortak paylarını devretmek ya da satmak istediği takdirde tüm ortakların bu işleme onay vermesi zorunludur. Ortaklık devri gibi meselelerin çok zor olmasından dolayı şahıs şirketleri genellikle tek bir kişi tarafından kurulur.

 

Şahıs şirketi kurucusu veya ortakları hukuki olarak gerçek kişi kabul edilirler ve şirketle ilgili borçlardan tüm mal varlıkları ile sorumlu tutulurlar. Şahıs şirketi kurma aşamaları ve şahıs şirketi kurarken gerekli evraklara yazının ilerleyen bölümlerinde değineceğiz.

 

Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları ve Dezavantajları

Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ve yeni girişimciler için şahıs şirketi kurmanın birçok avantajı var. Tabii her konuda olduğu gibi avantajların yanı sıra dezavantajları da mevcut. Şahıs şirketi kurmanın hem avantajlarını hem de dezavantajlarını bir inceleyelim. 

 

Şahıs şirketi kurmanın avantajları neler? 

  • Şahıs şirketi kurmanın maliyeti, diğer şirket türlerine göre daha uygun fiyatlıdır
  • Şahıs şirketi kurarken evraklar arasında kaybolmazsınız, istenilen evrak sayısı daha azdır
  • Başvuru aşamasında gerekli evrakları teslim ettikten sonra çok beklemezsiniz. 1-2 gün içerisinde bir sorun görülmediği takdirde şirketiniz kurulmuş olur
  • Yeni kurduğunuz şahıs şirketiniz, kademeli vergi sistemi sayesinde daha avantajlıdır. Yani kar marjınız düşükse, şirketinizin vermesi gereken gelir vergisi miktarı da düşük olur
  • Diğer şirket türleri ile kıyaslandığında muhasebe ve mali müşavir giderleriniz daha az olur
  • Defter tasdik ücretleri daha uygun fiyatlıdır
  • Eğer şirketi kapatmak isterseniz, kuruluşunda olduğu gibi kapatılışta da çok uğraşmaz kolaylıkla şirketinizi kapatabilirsiniz 
  •  

    Şahıs şirketi kurmanın dezavantajları neler? 

  • Diğer şirketlere göre şahıs şirketleri küçük ölçekli olduğundan, kredi başvuru ve POS başvuru sonuçlarının onay süreci uzayabilir.
  • Şahıs şirketlerinde vergilendirme süreci kademeli olarak yükseldiği için, gelir düzeyiniz arttıkça, ödediğiniz vergi oranı %40’lara kadar artabilir.  
  •  

    Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Tüm Adımları

    Yeni fikirlerini hayata geçirmek isteyen, inandığı kariyer yolculuğunda kendi işini yönetmek için adım atan çoğu insan şirket nasıl kurulur sorusunun yanıtını araştırmıştır.

     

    Bir şahıs şirketi kurmak istiyorsanız ilk etapta gerekli belgeleri toplayıp, vergi dairesinde süreçlerinizi tamamlamanız gerekli. Bu belgeleri vergi dairesine şahsen teslim edebilir veya bir mali müşavir ile anlaşıp vekalet vererek şahıs şirketi başvurusu yapmasını sağlayabilirsiniz.

     

    Vergi dairesinin görevlendirdiği müfettişler tarafından denetlendikten sonra şartlar uygun bulunduğu takdirde şirketinizi birkaç gün içerisinde kurabilirsiniz. Gelin şahıs şirketi kurma aşamalarına birlikte bakalım: 

     

  • İkametgâh bilgileri, kurucunun nüfus cüzdanı fotokopisi, imza sirküleri ve imza tescil beyannamesi gibi gerekli bilgiler alınır.
  • Şirket tescili yapılır.
  • Vergi hesap numarası için başvurulur.
  • Gerekli defterler alınır ve noterde tasdik ettirilir.
  • Yoklama tutanağı hazırlanır.
  • Vergi hesap numarası alınır.
  • Vergi levhası ve yazar kasa levhası alınır.
  • Gider pusulası, irsaliye ve fatura belgeleri çıkarılır.
  • Sicil gazetesine ilan verilir ve ilgili ticaret odasına kayıt yaptırılır.
  • İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı çıkartılır.
  • SGK ve Bağ-Kur işlemleri yapılır.
  •  

    Her şeyin dijitalleştiği şu günlerde internetten şahıs şirketi kurmak da mümkün. Vergi dairesine gitmeden, e-devlet üzerinden de kuruluş işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Genellikle şahıs şirketi, ticaret sicil kaydı yaptıranların çok tercih ettiği bir şirket türü olmuyor. 

     

    e-Devlet Üzerinden Şahıs Şirketi Kurma

  • e-Devlet şifreniz ile İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapın.
  • Ardından sistem içerisinden İşlemler’e tıklayın, ardından Sicil Bildirimleri ve İşe Başlama Bildirimi kısımlarına sırasıyla tıklayın.
  • Açılacak ekranda karşınıza çıkacak iş detayları ile ilgili 5 adımlı bilgileri doldurun.
  • Tüm bilgileri girdikten sonra cep telefonunuza yoklama tarihi bilgileri gelecek. Yoklama memurları iş yerinize gelip, iş yeri ve evrak kontrolü yapacaktır. 
  •  

    Gerekli Belgeler

    Şahıs şirketi kurmak için gerekli evraklar şu şekilde:

  • Vergi dairesi veya internet üzerinden temin edebileceğiniz başvuru formu eksiksiz bir şekilde doldurulmalı.
  • 2 adet nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Şirket sahibinin 2 adet vesikalık fotoğrafı
  • 2 adet noterden alınacak imza beyannamesi
  • 2 adet ikametgah belgesi
  • Kira kontratı veya tapu fotokopisi
  • Başvuru muhasebeciniz tarafından yapılacak ise o kişinin yetkilendirildiğine dair vekaletname 
  •  

    Vergi Levhası Alma

    Vergi levhası şirket türü farketmeksizin internet vergi dairesinden alınabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ilgili sitesi üzerinden vergi levhanızı oluşturup bastırabilirsiniz.

     

    Vergi levhası aynı zamanda yeminli mali müşavir vasıtası ile ya da kayıtlı olduğunuz ticaret odasından alınabilir. Vergi levhası hakkında daha detaylı bilgi için blog yazımıza göz atabilirsiniz.

     

     

    Şahıs Şirketi Masrafları

    Şirket kurarken karşınıza çıkabilecek masrafları kalem kalem yazdık. Bazı maliyetler şirket türüne veya duruma göre değişkenlik gösterebilir.

     

    Şahıs imza beyannamesi (Noter): 491,23 TL

    Vergi Dairesi Sözleşme Damga Vergileri: 194,00 TL

    Serbest Muhasebeci Mali Müşavir iş yeri açılış ücreti 800,00-1.000,00 TL arası 

     

    Şahıs Şirketi ve Limited Şirket Arasındaki Farklar

     Öz sermayenin şeffaf olduğu, ülkemizde en çok tercih edilen şirket türü olan limited şirket bir şahıs şirketi değildir. Farklı şirket türleri olan bu iki kavramı gelin birlikte karşılaştıralım:

    Şahıs ŞirketiLimited Şirket
    Çok düşük bir maliyetle kurulabilir.Ticaret odalarına kaydedilmesi gerektiğinden maliyet daha yüksektir.
    Gelir vergisi mükellefidir. Ödenecek tutar kazanç üzerinden şekillenir.Kurumlar vergisi mükellefidir. Oranı %25.
    Kuruluş işlemleri basittir. e-Devlet üzerinden dahi açılabilir.Şirket ana sözleşmesi hazırlama gibi daha fazla zaman alan aşamalar ile kurulur.
    Kişiler, üçüncü kişilere karşı kendi mal varlıklarıyla sorumludurlar.Kişiler, üçüncü kişilere şirkette sahip oldukları hisse oranına bağlı olacak şekilde sorumludurlar.
    Sermaye bildirimi zorunlu değildir.2024 yılında limited şirket kuruluş maliyeti ortalama 15.000 TL'dir.
    İstenildiği an kapatılabilir, tasfiye sürecine girilmesine gerek yoktur.Genellikle 1 yıl süren bir tasfiye süreci ile kapatılabilir.

     

    Hangi Şirket Tipi Size Uygun?

    Şirket kurmadan önce, hangi şirket türünün size yakın olduğunu bilmelisiniz. Kurmak istediğiniz şirketin ortak sayısı, hedeflediğiniz gelir miktarı gibi konular, şirket tipini belirlerken size yardımcı olacaktır.

     

    Eğer az ortaklı, yüksek kar elde etmeyecek ve ortakların yetkilerinin sınırsız olmasını isteyeceğiniz bir şirket kurma isteğiniz varsa sizin için şahıs şirketi kurmak daha mantıklı olabilir. Yazımızın başlarında da bahsettiğimiz gibi şahıs şirketi kurarken maliyetler daha düşüktür ve şirket açmak ve kapatmak ortalama 1-2 gün içerisinde tamamlanır. Bu süreçte şirketin hem malvarlığından hem de borçlarından siz sorumlu olursunuz.

     

    Şunu belirtmekte de fayda var; eğer ileride şirketinize yatırımcı almak gibi bir düşünceniz varsa, yatırımcılarınız şirkete hissedar olamazlar. Ancak anonim veya limited şirket sahibi iseniz yatırımcı desteği alabilirsiniz. 

     

    Yüksek gelir elde etme potansiyeline sahip bir şirket kurma planınız varsa ve bu şirketi daha kurumsal bir işleyişle büyütmek istiyorsanız şahıs şirketi değil, limited veya anonim şirket olarak açmalısınız. Sermaye şirketlerinde, ortaklar yalnızca şirket için taahhüt ettikleri sermayeyi öder. Yani bu şekilde bir sermaye şirketi kurduğunuzda kendi mal varlığınızı güvence altına almış olursunuz. 

     

    Şahıs Şirketi Vergilendirmesi 

    Şahıs şirketleri tüzel kişilik taşımadığından, şirket sahibi direkt olarak gelir vergisi mükellefi olur. Yani, şahıs şirketi sahipleri bir önceki yılın kar ve zararlarını mutlaka yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmelidir. Bu sayede, devlete olan borçlar kayıt altına alınmış olur. Önceki yıla ait olan kazançların gelir vergisi ise mart ve temmuz aylarında 2 taksitli olarak ödenir.

     

    2024 yılı gelir vergisi dilimleri şu şekildedir: 

     

    110.000 TL'ye kadar%15
    230.000 TL'nin 110.000 TL'si için 16.500 TL, fazlası%20
    580.000 TL'nin 230.000 TL'si için 40.500 TL (ücret gelirlerinde 870.000 TL'nin 230.000 TL'si için 40.500 TL), fazlası%27
    3.000.000 TL'nin 580.000 TL'si için 135.000 TL, (ücret gelirlerinde 3.000.000 TL'nin 870.000 TL'si için 213.300 TL), fazlası%35
    3.000.000 TL'den fazlasının 3.000.000 TL'si için 982.000 TL, (ücret gelirlerinde 3.000.000 TL'den fazlasının 3.000.000 TL'si için 958.800 TL), fazlası %40

     

    Hangi Vergileri Ödersiniz?

    Şahıs şirketlerinin ödediği vergiler şu şekilde:

     

     

    Şahıs şirketleri gelir vergisi mükellefi olduklarından gelirleri arttıkça ödeyecekleri vergi de artar. Her yılın 25 Mart’ına kadar bir önceki yılın kar veya zararını beyan etmeleri, artan oranlı dilime göre hesaplanan vergilerini ilk taksiti mart sonu, ikinci taksiti temmuz sonu olacak şekilde ödemeleri gerekir. 

     

    Vergi Beyannameleri

     

    Beyanname Türü 

    Verilme Süresi 

    Son Ödeme Günü 

    Yıllık Kurumlar Vergisi 

    Nisan ayının son günü 

    Nisan ayının son günü 

    Yıllık Gelir Vergisi 

    Mart ayının son günü 

    Mart ve Temmuz ayının son günü 

    Geçici Vergi 

    (3 aylık dönemi izleyen 2'nci ayın 17'nci günü akşamı) 

    1.Dönem  17 Mayıs

    2.Dönem  17 Ağustos

    3.Dönem  17 Kasım

    4.Dönem  (26.10.2021 tarihli ve 31639 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7338 sayılı Kanunla 4. geçici vergilendirme dönemi, 2022 yılı vergilendirme dönemine ilişkin verilecek beyannamelerden itibaren uygulanmak üzere kaldırıldı.) 

    (3 aylık dönemi izleyen 2'nci ayın 17'nci günü akşamı)

    1.Dönem  17 Mayıs

    2.Dönem  17 Ağustos

    3.Dönem  17 Kasım 

    Katma Değer Vergisi 

    İzleyen ayın 28’si (VUK 149 No.lu Sirküler ile 1 Aralık 2022 tarihinden itibaren verilmesi gereken KDV Beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri, takip eden ayın 28 inci günü sonuna kadar uzatılmıştır.) 

    Beyanname verilen ayın 28’si 

    Katma Değer Vergisi Beyannamesi (KDV2) 

    Vergilendirme dönemini takip eden ayın 25 inci günü saat 23.59’a kadar verilir. (10/02/2024 tarihli ve 164 No.lu VUK Sirküleri) 

    Beyanname verilen ayın 25 inci günü akşamına kadar ödenir. 

    Aylık Muhtasar 

    İzleyen ayın 26’sı 

    Beyanname verilen ayın 26’sı 

    Üç Aylık Muhtasar 

    3 aylık dönemi izleyen ayın 26 ncı günü akşamına kadar verilir.

    1. Dönem 26 Nisan,

    2. Dönem  26 Temmuz,

    3. Dönem 26 Ekim,

    4. Dönem 26 Ocak 

    Beyanname verilen ayın 26’sı 

     

    2024 Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti Nasıl Hesaplanır? 

    2024 yılında şahıs şirketi kurmanın maliyeti ortalama 50.000 TL civarında. Bu maliyeti oluşturan kalemler ise şu şekilde:

     

  • Şahıs imza sirküleri: 491,23 TL
  • Kuruluş ve defter beyan kaydı: işçisiz 600-işçili 760 TL
  • Sözleşmelerin damga vergisi oranı: binde 9,48'dir.
  • SMMM Muhasebeci vekaletnamesi: 1.160 TL
  • Eğer işçi çalıştırılacaksa bu kalemlere bir de şirketin SGK kaydı eklenmeli. Bunun için ekstra servis bedeli ücreti eklenecektir . Sektöre göre yazarkasa zorunluluğu bulunduğu takdirde ek  bir maliyet daha eklenmeli.

     

    Minimum gereksinimler ile yapılan bu hesaplama bulunduğunuz sektöre, iş hacminize, sanayi odası ve meslek odası üyeliğiniz olup olmamasına veya ticaret odası kaydınıza göre değişiklik gösterebilir.

     

    Peki, kuruluştan sonra şahıs şirketi yıllık maliyeti ne kadar? Şirketinizin iş hacmine göre değişebilecek bir veri olduğundan bu konuda bilgi vermek çok zor fakat ödemeniz gereken kalemleri şu şekilde listeleyebiliriz:

     

  • KDV Beyannamesinin damga vergisi
  • Aylık sigorta ödemesi ve personel gelir vergileri
  • Şahıs şirketi sahibinin sigorta ödemesi (4B Bağkur)
  • Muhtasar beyannamenin damga vergisi - Stopaj
  • Geçici Vergi Beyannamesinin vamga vergisi
  • Yıllık bilişim, kırtasiye sarf malzeme & elektronik defter gider katılım payı
  • Kayıt olunursa; ticaret odası, meslek odası, sanayi odası gibi kuruluşuların yıllık üyelik aidatları
  • Belediye Vergileri
  • Mali Müşavirlik Muhasebe Hizmet ücreti
  •  

    Şahıs şirketi hakkında tüm bilgileri edindiniz, şirketinizi kurdunuz sıra ön muhasebenizi tutmakta. Paraşüt ile e fatura kesebilir, nakit akışınızı takip edebilirsiniz. 

    Şirket çalışan ve yöneticilerini Paraşüt'e kaydederek onların maaş, SGK primi, avans ve cepten yaptıkları harcamaları kolayca takip edebilirsiniz

    Siz de hemen Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyin.

     

    Ücretsiz Deneyin

    Sıkça Sorulan Sorular

    İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

    Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.