25.12.2024
2 Dakikalık Okuma Süresi
Vergi Levhası Hakkında Her Şey
Beril Koç
İçerik Pazarlaması Uzmanı
"Vergi levhası nedir, kimler vergi levhası alır, nasıl alınır ve vergi levhası sorgulama" gibi soruların cevaplarını sizin için bu yazımızda toparladık.
Vergi levhası ne işe yarar?
Vergi Levhası; formatı Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen, vergi tarhına temel olan kazanç tutarlarını ve bunlara karşılık gelen vergi miktarlarını gösteren belgeye denir. 6111 sayılı Kanunun 82. maddesi ile, VUK’un 5. maddesinde yer alan “levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından rahat bir şekilde okunup görünebilecek bir şekilde asmak zorundadırlar.” maddesi daha sonra değişikliğe uğramış ve levhayı asma zorunluluğu ile ilgili kısım kaldırılmıştır. Bu maddeye göre ilgili kanun kapsamına giren mükelleflerin her sene mayıs ayının son gününe kadar bu belgeyi temin etmesi gerekir.
Kimler vergi levhası almalıdır?
Gelir vergisi mükellefleri:
(insert: Gelir gider takibinde her şey yolunda mı? class: c-bg-coolGray u-mv3 icon: icon-list-file-69 text: Şirketiniz için en doğru kararları alabilmeniz için gelir gider takibinize dikkat etmeniz gerekir. Gelir gider takibini daha kolay yapmak için Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz. cta-url: /gelir-gider-programi cta-text: Paraşüt ile Gelir Gider Takibini Keşfedin)
Kurumlar Vergisi mükellefleri: - Anonim şirketler - Limited şirketler - Eshamlı komandit şirketler
Vergi levhası sorgulama işlemi
Vergi levhası sorgulama işlemi, GİB'in İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapılabilir.
Vergi levhası nasıl alınır?
a) Vergi levhası İnternet Vergi Dairesinden alabilirsiniz.
b) Yeminli Mali Müşavir vasıtasıyla alabilirsiniz. c) Varsa bağlı bulunduğunuz Esnaf/ Sanatkarlar Odasından alabilirsiniz.
Vergi levhası ne kadar sürede onaylanır?
2011 yılına kadar vergi levhasında vergi dairesinden ıslak mühür ve imza bulunması zorunluydu ancak bu tarihten sonra internet vergi dairesinden alınan çıktı yeterli olmaya başladı. Yukarıdaki adımları takip ederek vergi levhanızı anında alabilirsiniz. Gelir vergisi mükellefiyseniz 1 Nisan-31 Mayıs tarihleri arasında; Kurumlar vergisi mükellefiyseniz 1 Mayıs- 31 Mayıs tarihleri arasında vergi levhanızı almalısınız.
Eğer şirketiniz yeni kurulduysa vergi levhanız vergi dairesi tarafından 1 ay içinde onaylanır. Başvuru işlemelerinizin bitişinden 1 ay sonra internet vergi dairesinden vergi levhanızı alabilirsiniz.
Vergi levhasında hangi bilgiler bulunmalıdır?
Bunlara ek olarak Online Vergi Levhası Başvurusu ve Vergi Levhası Sorgulama ve Vergi Levhası Hakkında 10 Soru 10 Cevap yazılarımızı da okuyabilirsiniz.
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar