18.11.2024

5 Dakikalık Okuma Süresi

2025 yılı limited şirket kuruluş maliyetleri nelerdir?

hasan dalgic

Hasan Dalgıç

S.M Mali Müşavir

Limited şirket kurmaya karar verdiniz ve kuruluş için ne kadar harcama yapmanız gerektiğini merak mı ediyorsunuz? Mali Müşavir Hasan Dalgıç verdiği şirket örneğiyle limited şirket kuruluş maliyetlerini sizler için adım adım anlatıyor.

Bu içerikte neler var?
Limited şirket kuruluş masrafları nelerdir?
Limited Şirket Kuruluş Maliyetleri Örnek Hesaplaması:
Limited şirket kurarken nasıl bir bir yol izlemeliyim?
Hazırlık Aşaması
Kuruluş Aşaması
Kuruluş Sonrası Aşaması

Limited Şirket Kuruluş Maliyetleri title: Limited Şirket Kuruluş Maliyetleri

 

Limited şirket minimum 50.000 TL sermaye ve en az bir ortak ile en fazla 50 ortağa kadar kurulabilen şirket türüdür. Yüzde 22’lik sabit vergi dilimiyle vergilendirme söz konusudur. Her ortağın esas sermaye paylarının itibari değeri en az 25 TL veya katları olması zorunludur.

 

Şirket kuruluşu maliyetleri şehirler arasında farklılık göstermektedir. Bunun sebebi Maliye Bakanlığı’nın belirlediği mali müşavirlik ücretlerinin şehirlerde farklı olması ve bazı ticaret odalarının şirket kuruluşu sırasında aldıkları ücretlerde ek olarak kayıt vb. giderleri talep etmesinden kaynaklanmaktadır.

 

Limited şirket kuruluş masrafları nelerdir?

  • Noter Masrafları
  • Vergi Dairesi masrafları
  • Rekabet Kurulu masrafları (bütün şehirlerde aynıdır.)
  • Ticaret Odası kayıt ücreti ve mali müşavir hizmet ücreti (her şehirde değişiklik göstermektedir.)
  • Aşağıda paylaşacağım örnek hesaplamalar İstanbul içindir. Maliyetler şehirlere göre değişiklik gösterebilmektedir.

     

    Limited Şirket Kuruluş Maliyetleri Örnek Hesaplaması:

    2025 yılı için bu hesaplama örneği güncellenecektir.

  • Ortak Sayısı: 1
  • Müdür Sayısı: 1
  • Sermaye: 10.000 TL
  • Kira: 1.000 TL
  • Sektör: e-Ticaret
  • Kuruluş Vekaleti - 1 Adet:200,00 TL (Noter)
  • İmza Sirküleri 2 Adet Her Müdür için: 300,00 TL (Noter)
  • Şirket Kuruluşu Sonrası Mali Müşavir Vekaleti:200,00 TL (Noter)
  • Ana Sözleşme Onayı + Resmi Defterler + Rekabet Kurulu Harcı + Gazete İlan Ücreti:1.300,00 TL (Ticaret Odası)
  • Mali Müşavir Kuruluş Hizmet Bedeli:788,00 TL (İstanbul için belirtilen tutar) Kuruluş Hizmet Bedeli ile ilgili tüm illeri kapsayan detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
  • Kaşe: 40,00 TL (Matbaa)
  • Damga Vergisi: 25 TL (Vergi Dairesi)

    Toplam: 2.853,00 TL

     

    Bu noktada avukatlık ücreti ile ilgili bilgi vermemiz de yerinde olacaktır. Limited şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu olmamakla beraber, şirket ana sözleşmesinin hazırlanması gibi hukuki yardım ve ana sözleşmenin onanması gibi iş takibi konularında bir avukattan yardım alınması halinde avukatlık asgari ücret tarifesinde belirtilen ücretler de harcamalara dahil olacaktır.

     

    Asgari ücret tarifesinde belirtilenden daha düşük ücret belirlenemez; üzerinde bir ücrete de taraflar serbestçe anlaşabilir. Bu konuda yardım için baroların yayınladığı tavsiye edilen ücretlere bakmakta fayda vardır.

     

    Aynı zamanda şirketler tam zamanlı olarak bir avukattan ya da avukatlık bürosundan danışmanlık alabilir. Burada da kendi aralarında belirlenen ücret söz konusu olacaktır. Avukatlık ücretleri ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

     

    Limited şirket kurarken nasıl bir bir yol izlemeliyim?

    Bu bölümde "Limited Şirket Nasıl Kurulur?" sorusuna cevap vereceğiz ve limited şirket kurma sürecini 3 ana başlık altında inceleyeceğiz. Bu yazıdaki fiyatlandırmalar 2024 yılı için yeniden güncellenecektir.

     

    Hazırlık Aşaması

    Bu aşama şirketimizin ana sözleşmesinin hazırlanması ve başvuru evraklarının hazırlık aşamasıdır. Bu bölümde temel olarak şirketimizin adresine, unvanına, kaç ortak olacağınıza, sermayenizin ne kadar olacağına, ortakların hisse oranlarına, ne iş yapacağınıza ve kimin ya da kimlerin müdür olacağına karar vermeniz gerekiyor.

     

    Özellikle ortaklı kuruluşlarda daha sonra başınızın ağrımaması için bu aşamada bir mali müşavir ya da avukattan profesyonel destek almanızı tavsiye ediyorum. İstanbul için en düşük şirket kuruluş mali müşavirlik hizmet bedeli 5.480 TL’dir.

    Yukardaki bilgiler hazır olduktan sonra MERSIS sistemi üzerinden online olarak şirket ana sözleşmeniz oluşturulacak ve başvuru evraklarınız hazırlanacak. Bu aşamaları tamamlandığında artık şirket unvanınız, vergi daireniz ve potansiyel vergi numaranıza ait bilgilere sahip olmuş olacaksınız.

     

    Her şey tamamlandıktan sonra başvurunuz onaya gönderilecek ve Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde incelenecek. Bu aşamada başvuru numarasıyla randevu başvurusu yapılarak uygun bir gün için ticaret odasından kuruluş randevusu alınacak.

     

    Bu bölümde şirket ortaklarının ikamet adresinin Türkiye olan bir Türk vatandaşı olduğunu, ortaklar dışında müdür olmadığını varsayıyorum. Planlarınız bu söylediklerimin dışında ise durum biraz daha karışık oluyor ve her özel durum için farklı bir prosedür var.

     

    Gelelim bu aşamada yapacağınız harcamalara, Kuruluş için ortakların birer tane vesikalık fotoğrafı gerekiyor. Bunun için ortalama maliyet 120 TL.

    Yukarıda randevu başvurusundan bahsetmiştim. Diğer bir maliyet eğer randevuya siz değil de mali müşaviriniz ya da avukatınız gidecekse noterden kuruluş vekaleti çıkartmanız gerekiyor. Bunun da bedeli ortalama 200,00 TL.

     

    Kuruluş Aşaması

    Randevu gününden önce başvuru sırasında bildirdiğimiz cep telefonuma “Başvurunuz incelendi, bir sorun yok. Sizi randevuya bekliyoruz.” mesajı gelecek. Ama bu aralar yoğunluktan dolayı bu mesaj gelmeyebilir.

    Siz ya da vekalet verdiğiniz kişi randevu saatinden 15 dakika önce Ticaret Odası’nda hazır olması gerekiyor. Geldiğinizi ve evrakların hazır olduğunu girişte bulunan görevliye söylerseniz evraklarınızı kontrol edip beklemenizi isteyecek.

     

    Daha sonra sizi / vekilinizi imza için çağıracaklar daha önce hazırladığınız ana sözleşmenizden çıktı alarak imzalatılacak. Bu aşamada size, ana sözleşmenin özelliklerine göre (sermaye, kelime sayısı vb.) 1.200 TL – 1.600 TL bir tahakkuk fişi verecekler ve ödemenizi isteyecekler. Bu ödemeyi yaptıktan sonra şirketiniz birkaç gün sonra kurulmuş olacak.

     

    Kuruluş sonrası size şirket ana sözleşmesi, sicil tasdiknamesi ve şirket defterlerinden oluşan bir paket verecekler. Artık şirketiniz kuruldu!

     

    Kuruluş Sonrası Aşaması

    Ticaret Odası’nda kuruluşunuz tamamlandıktan sonra size verilen sicil tasdiknamesi ile notere gidip imza sirküleri çıkartmanız gerekiyor. Ortalama maliyeti 300 TL, hazır noterdeyken çalışmayı düşündüğünüz mali müşavir için de mali müşavirlik vekaleti hazırlayabilirsiniz; bunun da ortalama maliyeti 200 TL.’dir.

     

    Matbaadan bir kaşe hazırlatılması lazım; bunun maliyeti 40 TL.’dir. Ticaret Odası işlemleri tamamlandıktan sonra ve noterde imza sirküleri hazır olduktan sonra işin Vergi Dairesi süreci kalıyor.

     

    Vergi Dairesi'nin adresine girerek tüzel kişi olarak kayıt oluşturuyorsunuz ve buradan e-tebligat, damga vergisi bildirimlerinizi yapıyorsunuz. Bunun için şirket kurulduktan sonra 15 gün süreniz var. Lütfen kontrol edin aksi takdirde vergi dairesi ilk hayırlı olsun cezasını gönderecektir.

     

    Yazımda basit bir şirket kuruluşundan bahsetmeye çalıştım. Şirket kuruluş konusu yaptığınız bir hatanın size ağır bedel ödetebileceği bir konu. Tavsiyem bu yazım sayesinde işlemler neler olduğu hakkında kısaca bilgi sahibi olabilmeniz yönünde.

     

    Fakat, işi profesyonellere bırakmanızda fayda vardır. Aksi takdirde kuruluş sırasında yaptığınız her hatayı düzeltmek için tekrar ödeme yapmanız gerektiğini unutmayın.

     

    Şirketimiz, şirket kuruluşu hizmeti vermemektedir. Sadece bilgi amaçlı bir makale yayınlanmıştır.

     

    Yazıyı yazan meslek mensubu yazıyı' SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Madde 45. "Meslek mensupları, unvanlarını kullanarak mesleki konularda ve bilimsel nitelikte, gazete ve dergilerde devamlılık arzetmemek üzere yazı yazabilirler. Yayıncılık yapamazlar." istinaden yayınlamıştır.

     

    Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için Paraşüt Blog'u takip edebilir; Paraşüt ile henüz tanışmadıysanız, 14 gün ücretsiz deneme sürenizi hemen başlatabilirsiniz.

     

    Ücretsiz Deneyin
    İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

    Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Paraşüt ön muhasebe kampanyası

    Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.