27.01.2023
4 Dakikalık Okuma Süresi
KDV iadesi nedir? KDV iadesi nasıl yapılır?
Zeynep Özdemir
Kıdemli İçerik Uzmanı
Farklı oranlarda fiş veya faturalara yansıyan KDV, üreticiye devlet tarafından tanınmış vergi ayrıcalığı sayesinde iade edilebiliyor. Siz de “KDV iadesi nedir, nasıl yapılır, KDV iadesi hesaplama nasıl olur?” gibi soruların cevabını arıyorsanız bu yazımız sizin için.
KOBİ’leri ve büyük şirketleri yakından ilgilendiren KDV (Katma değer vergisi) iadesinin nasıl ve ne zaman yapılabileceği pek çok kişi için hala netleşmemiş bir durum. Bu sebeple KDV iadesinin tüm detaylarını yakından inceliyoruz.
KDV iadesi nedir?
KDV iadesinin tanımını yapmadan önce KDV’nin ne olduğundan çok kısa bahsedelim. Katma değer vergisinin kısaltılmış hali olan KDV, ülkemizde mal veya hizmet alımları esnasında, mal veya hizmeti teslim alan kişinin teslim edene ödediği bir tüketim vergisidir.
KDV iadesi ise, devlet tarafından üretici için tanınmış bir vergi imtiyazıdır. Yukarıda tanımını yaptığımız gibi KDV tüketicinin ödemesi gereken bir bedeldir; bu sebeple, üretici satın alma ve satış işlemleri aşamasında ibraz ettiği faturanın karşılaştırılması sonrasında ortaya çıkan KDV farkını devletten talep edebilir. Bu işlem KDV iade işlemidir.
Titizlikle ve belirli format çerçevesinde yürütülmesi gerektiği için KDV hesaplama sürecini genellikle yeminli mali müşavirler yürütür. KDV iadesi uygulamasının çeşitli durumlarda sağlanamadığından bahsetmekte fayda var. Şöyle ki; bazı faaliyet türleri bünyesinde satışı gerçekleşen mal veya hizmetlerde KDV uygulaması olmaz veya düşük oranda gerçekleşir. Bu tarz durumlarda vergi satıcının üzerinde kalır.
Açıklanan KDV Kanununa göre vergi iadesi hakkından yararlanabilecek işlemlerin bir kısmını sizinle paylaşmak istiyoruz.
Öncelikle var olan bir mal veya hizmet ihracatının yapılmış olması, ulusal güvenlik ile ilgili yapılmış hizmet ve teslimler, değerli madenlerin arama ve çoğaltma işlemleri, gemi limanlarında ve havacılıkta yürütülen işlemler, petrol arama işlemleri, iş yeri ve konut alanların ilk teslimatlarında, yurt içinden veya Türkiye ile yabancı ülkeler arasında gerçekleşen taşıma faaliyetleri, engelliler tarafından kullanılan motorlu araç ve gereçler, gümrük vergisinden muaf tutulmuş ürünler iade hakkı doğuran işlemlerin birkaçı.
KDV iadesi için gerekli evraklar nelerdir?
Şirketlerin Katma Değer Vergisi iadesini alabilmesi için dikkat etmesi gereken birtakım kanunlar var. 3065 sayılı kanunun 11,13 ve 29. maddelerinde belirtilen durumlara göre evrakların hazırlanması gerekir. Bu sürecin detaylarını aşağıda paylaşıyoruz.
11. maddeye göre iade talebinde bulunmak için gerekli dokümanlar:
İade talep dilekçesi,
Satış ya da hizmet faturalarının tam listesi,
Eğer serbest bölgeye ihracat yapılıyorsa, işlem formu posta veya kargo yoluyla gerçekleştirilen e-ticaret gümrük beyannamesi; gümrük beyannamesi veya gümrük listesi
İhracatın beyan edilmiş olduğu döneme içinde indirim talep edilen KDV listesi,
Yüklenilen KDV listesi ve iade talebinde bulunulan KDV’nin hesaplama tablosu
13. maddeye göre iade talebinde bulunmak için gerekli dokümanlar:
İade talep dilekçesi,
İndirim talep edilen istisnanın beyan edildiği döneme ait KDV listesi
İade talebi olan hesaplanmış KDV tablosu,
Satış faturasının tamamen alınmış listesi,
İade hakkını doğurmuş olan işlemin yüklendiği KDV listesi,
Vergi dairesinden alınması gereken istisna belgesinin örneği
29. maddeye göre iade talebinde bulunmak için gerekli dokümanlar:
İade talebi dilekçesi,
İndirimli KDV oranına tabi olan alış ve satış faturaları ile benzeri belgelerin listesi,
Senelik iade tutar tablosu,
Aylık olarak yıl içerisinde mahsup edilmiş olan tutarların tablosu
KDV iadesini kimler alabilir?
“KDV iadesi nasıl alınır?” sorusu gündemde. KDV iadesini, mal veya hizmet ihracatı yapan kişi ve kurumlar alabilir. Biraz daha detaya inersek; yapılan mal veya hizmetlerin yurt dışı için olması durumunda ve kanuna uygun gerçekleştirildiyse, KDV iadesi alınması mümkündür.
Bunun yanı sıra Maliye Bakanlığı, bazı durumlarda vergi alacağını garanti altına almak için mükelleflere KDV kesintisi yapabilme hakkı tanımıştır. Tüm gerekli dosya ve evrakların tamamlanması halinde vergi dairesinden KDV iadesi talep edilebilir.
KDV iadesi ne zaman talep edilir?
KDV iadesi, 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiş olan yasa değişikliği sonrasında, ticari olayın gerçekleştiği yılı izleyen yeni yıl itibarıyla, iki yıl süreyle iade talep dilekçesinin verilmiş olması koşulu ile gerçekleşebilir. Eğer bu süre geçerse, iade talebi zaman aşımına uğramış olur.
“İhracatta KDV iadesi nasıl hesaplanır?” diye merak ediyorsanız bahsedelim; bildiğiniz gibi işletmeler sunduğu hizmet veya mal için %18 KDV ödüyor. Ancak ürününü %1 KDV ile satıyorsa kalan oranı tüketiciden alamıyor demektir. Bu sebeple KDV iadesini talep edebilir.
KDV iade talebi internetten yapılabilir mi?
KDV iade talebi internet üzerinden de yapılabilir. İnternet Vergi Dairesi sistemi üzerinden kullanıcı adı ve şifresiyle talebi gerçekleştirebilirsiniz.
Konut tesliminde KDV iadesi nasıl gerçekleştirilir?
Katma Değer Kanunu 1. maddesi kapsamında yer alan ve net alanı 150 metrekareye kadar olan konut teslimlerinde, KDV oranı yüzde 1 olarak uygulanır. Bu durum 150 metrekareyi aşan durumlarda ise genel vergi oranı ile ilerler. Cumhurbaşkanlığı kararı ile bu vergi oranı 31 Aralık 2019 tarihine kadar yüzde 8 olarak belirlenmiştir.
Paraşüt’te KDV raporu oluşturun
Paraşüt uygulaması ile mevcut ay içerisinde oluşan KDV’nizi KDV Raporu oluşturarak görüntüleyebilirsiniz.
(insert: Paraşüt'te faturaya konaklama vergisi ekleme özelliği class: c-bg-coolGray u-mv3 icon: icon-male-group text: Faturaya konaklama vergisi ekleme özelliği ile satış faturalarınıza konaklama vergisi ekleyebilir, istisna tipinde fatura oluşturabilir ve müşterinizle paylaşabilirsiniz. Üstelik, bu eklemeyi ister satır bazlı isterseniz de ara toplam üzerinden yapmanız mümkün! )
Paraşüt’ü kart bilgisi vermek zorunda kalmadan 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.
Ücretsiz DeneyinDetaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar