13.03.2023
6 Dakikalık Okuma Süresi
e-İhracat nedir? e-İhracat nasıl yapılır?
Nağme Öğmen
Digital Copywriter
e-İhracat ne demek? e-İhracata giriş yaparken dikkat edilmesi gerekenler neler? Detaylı bilgi için blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Ticaret hayatında önemi her geçen gün artan, şirketlerin global ölçekte ticaret yapmalarına olanak sağlayan e-ihracat nedir? Bu yazımızda e- ihracat nasıl yapılır, e-ihracata başlamak isteyen işletme sahipleri hangi yöntemleri kullanmalı ve e-ihracat destekleri neler gibi birçok soruyu sizin için cevaplıyoruz.
e-İhracat nedir?
Dijital pazarlamanın yeni trendi e-ihracat, herhangi bir ürün veya hizmetin, mikro ihracat kuralları kapsamında kalacak şekilde, e-Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) ile yurt dışındaki alıcıya gönderilmesi demektir. Diğer bir deyişle, birçoğumuzun bildiği ve kavram olarak hakim olduğu ihracatın elektronik yollarla gerçekleştirilen halidir.
Yurt dışına yapılan satışların döviz cinsinden gelir getirdiği düşünüldüğünde, işletmelerin kur dalgalarından etkilenmeden ticaret yapabilmesine olanak sağladığı için finansal açıdan avantajlı olmalarını sağlar. Bu açıdan e-ihracatın işletmeler için önemi her geçen gün artmaktadır.
e-İhracat nasıl yapılır?
e-İhracat kimler yapabilir, e-ihracatın avantajlarından faydalanmak, müşteri portföyünüzü global ölçekte genişletmek isterseniz nereden başlamanız gerekir? Burada e-ticaretin genelinde de olduğu gibi iki farklı yaklaşımla e-ihracata giriş yapabilirsiniz.
e-İhracatın avantajları neler?
Satışlarını internet üzerinden yurt dışına yapan işletmeler, e-ihracatın birçok avantajından faydalanırlar. Lojistik operasyon süreçleri ve maliyetlerine katlanmaksızın ihracat yapma olanağına sahiptirler. Başka bir ülkede şirket ya da şube açmadan, çalışan maliyetine kur üzerinden katlanmadan bu ülkenin tüketici ve işletmelerine ürün satabilirler.
e-İhracatın başlıca avantajlarını sıralamamız gerekirse;
e-İhracat hakkında bilmeniz gereken önemli noktalar neler?
e-İhracat için neler gerekli?
e-İhracata başlamak istiyorsanız öncelikle gerekli evraklara ilişkin prosedürleri tamamlamanız ve kendi web sitenizden satış yapmayacaksanız e-ihracata uygun web siteleri ve pazaryerleri ile ilgili araştırmalarınızı yaparak bilgi edimeniz avantajlı olacaktır. Elektronik ihracata dair bilmeniz gerekenleri aşağıda kısaca listelememiz gerekirse;
Eğer satışlarınızı kendiniz, web sitenizden gerçekleştirmek isterseniz;
e-İhracat faturası nasıl hazırlanır?
e-İhracat ve mikro ihracat adı altında yurt dışına satılan ürünlere e-fatura, e-arşiv fatura ya da maliye onaylı matbu fatura düzenlenir.
e-İhracat faturasında yer alması zorunlu olan bilgiler:
Son olarak faturaya KDV ve belirli şartlarda gümrükleme hizmet bedeli eklenmeyebileceğini yeniden hatırlatalım. Ayrıca matbu şekilde de hazırlanabilen proforma fatura düzenlenmişse, resmi faturanın da aynı içeriği barındırması gerekir.
Elektronik ihracat faturası düzenlenirken basit hatalar yapılması durumunda uyarı ile karşılaşacağınız için hatalı fatura kesme ihtimaliniz düşüktür. Ancak başkaca bir nedenle faturanın iptali gerektiğinde kullandığınız e-fatura özel entegratörü ya da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İhracat Fatura Portalı ya da kısaca e-İhracat Portal aracılığıyla faturanızı iptal edebilirsiniz.
e-İhracatta e-fatura zorunluluğu
Genel olarak ihracat işlemlerinde e-fatura zorunluluğu yoktur. Ancak e-ihracat e-fatura zorunluluğu taşır. e-İhracat faturası, yurt dışı satışlarında gümrük çıkış beyannamesine sahip olunarak birlikte kesilen faturadır. e-İhracat faturası kesecek olan işletmeler, e-fatura ve e-arşiv fatura türlerinden birini seçebilir.
Eğer mal ihracı söz konusuysa, faturaların e-ihracat faturası olarak düzenlemesi gerekir. e-Fatura kullanıcısı olunması halinde yurt dışına gönderilecek hizmet ihracı faturalarının da e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
e-İhracat faturası kesmek için mali mühür sahibi olmanız, GİB başvuru adımlarını tamamlamanız ve bir e-fatura entegrasyon sistemine kayıtlı olmanız gerekir. e-İhracat faturası düzenlenirken Gelir İdaresi Başkanlığının bilgileri de verilir. Elektronik formatta faturaların alıcı kısmına bakanlığın adı yazılır.
e-İhracat yapan işletmeler için ön muhasebe ve muhasebe takibi de oldukça önemlidir. Çünkü elektronik ihracatta gelir-gider hesaplamalarının doğru şekilde yapılması muhasebe süreçleri için oldukça faydalıdır. Gelir ve giderlere yönelik finansal raporlara kolayca ulaşabilmek ve doğru hamleler yapabilmek için bir ön muhasebe programı kullanmak ve işletmenin mali müşavir ile olan ilişkisini güçlü tutması kritik konulardır.
e-İhracat süreçlerinizi, başvuru ve belge toplama aşamasından satış yapma, e-ihracat faturası oluşturma ve yeni aksiyonları planlama aşamalarına kadar kolayca yönetebilmek ve mali müşavirinizle uyum içinde çalışabilmek için Paraşüt ön muhasebe programının avantajlarını kullanabilirsiniz.
Paraşüt’ü hiçbir ödeme yapmadan, kredi kartı bilgilerinizi girmeden 14 gün boyunca ücretsiz denemek için hemen tıklayın:
Ücretsiz Deneyin
Yazımız ilginizi çektiyse aşağıda önerdiğimiz diğer blog yazılarımızda yer alan önemli bilgilerden de faydalanabilirsiniz.
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar