29.11.2023

e-Defter geçiş hadleri nelerdir? 2024

zey copy

Zeynep Özdemir

İçerik Uzmanı

Gelir İdaresi Başkanlığı, elektronik belge kullanımını artırma amaçlı birçok sektörde e-belge geçiş şartlarını düzenlemişti. Bu düzenlemelerin kapsamına giren bazı sektörler için e-defter geçişi de zorunlu hale geldi. Bu yazımızda e-defter geçiş hadlerini, 2024 e-defter geçiş hadleri neler olacak, e-defter geçişi nasıl yapılır gibi temel soruların yanıtlarını paylaşacağız.

 

e- Defter geçiş zorunluluğu nedir?

e-Deftere geçiş zorunluluğu mükelleflerin sektörüne ve ödedikleri vergi oranlarına göre değişiklik gösterir. Kanunen belirlenen ciro limitine ulaşmış bir işletme, zorunlu olarak e-belge geçişini yaparken; devamında zorunlu olarak e-defter geçişini de yapmak durumundadır.

 

Tabii işletmeler gönüllü olarak da e-deftere geçebilir. Artık e-deftere geçebilmek için e-fatura kullanıcısı olma şartı aranmıyor.

Yazımızın devamında sizlere e-defter geçiş hadlerini, zorunluluk kapsamını ve e-defter geçiş sürecini anlatacağız.

 

e-Deftere neden geçilir?

e-Defter, kanunen tutulması gereken yevmiye ve büyük defterlerin dijital ortamda tutulduğu bir sistemdir. Genellikle muhasebe kayıtlarını elektronik ortamda tutmak amacıyla kullanılan e-defter, işletmelerin finansal kayıtlarını etkili ve güvenli şekilde yönetmelerine olanak tanır.

 

e-Defter, muhasebe yazılımlarıyla entegre edilebilir bir sistem olduğundan; genel defter, yevmiye defteri, envanter defteri vb. farklı türdeki defterleri tutabilir.

 

Maliyeye elektronik imzayla berat verilen bu sistemde, kayıtlar standart bir XML formatında hazırlanır. Peki, e-deftere neden geçilir? e-Defter uygulamasına zorunluluk kapsamında veya gönüllü olarak geçebilirsiniz.

 

e-Deftere geçiş yapmanın avantajları ise şöyle:

  • Öncelikle e-defter uygulaması ile dosyalarınızı güvenle saklarsınız
  • Sayfalarca kâğıt bastırmanıza ve noterde onaylatmanıza gerek kalmaz
  • Mürekkep masrafından kurtulursunuz
  • Defterler için yazıcıdan çıktı almak zorunda kalmazsınız
  • Arşiv maliyeti ve sorumluluğu ortadan kalkar, bu süreçler için zaman ayırmanız gerekmez
  • e-Deftere geçerek doğa dostu bir tercih yapmış olursunuz
  •  

    e-Deftere geçmek zorunda olan sektörler

    e-Deftere geçiş zorunluluğu olan sektörler, geçiş hadlerine göre farklılık gösterebilir.

     

    Gayrimenkul ve motorlu araçlar için kiralama, satım ve alım işlemleri sunan vergi mükellefleri, 2022 yılında 500 bin TL ciro elde ederse,

    İnternet ortamında herhangi bir hizmet satışı yapan, mal satan mükelleflerin de 2022 yılında 500 bin TL gelir elde etmesi halinde 1 Ocak 2024 yılına kadar e-deftere zorunlu olarak geçmesi gerekir.

     

    2024 e-Defter hadleri nelerdir?

    Yazımızda bahsettiğimiz gibi e-deftere zorunluluk kapsamında veya gönüllü olarak geçebilirsiniz. Zorunluluk kapsamında olup olmadığınızı bilmiyor veya emin olmak istiyorsanız bu kısma dikkat kesilebilirsiniz.

     

    2022 yılında 3 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan tüm mükellefler, 1 Temmuz 2023 yılında sektör fark etmeksizin e-fatura ve e-arşive geçiş yaptılar.

    e-Fatura ve e-arşiv faturaya zorunlu geçiş yapan mükellefler de 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla e-defter uygulamasına geçiş yapmak durumundalar.

    2024 yılında açıklanacak tebliğ sonrasında 2025 e-defter geçiş hadleri de belirlenmiş olacak. Tebliğ sonrasında en güncel durumu blog yazımızda sizinle paylaşacağız.

     

    e-Defter geçişi nasıl gerçekleştirilir?

    Zorunluluk kapsamında veya gönüllü olarak e-defter uygulamasına geçiş yapmak istiyorsanız Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden başvuru formunu doldurarak başvurunuzu yapabilirsiniz. Bu aşamada tüzel kişilerin mali mühür ile formu onaylaması gerekir. Gerçek kişiler için ise onay mali mühür ya da elektronik imza kullanılarak yapılabilir.

    Başvuru onaylandıktan sonra ise bakanlık onaylı bir yazılım ile e-defter uygulaması üzerinden kayıt tutulabilir.

     

    e-Defter başvuru sürecinde dikkat edilmesi gerekenler

    Mali mührün alınması ilk koşuldur.

    Eğer e-deftere ara dönemde geçiş yaptıysanız, önceki bilgilerinizi kağıt üzerinde bir deftere aktararak bir ay içinde Noter'e kapatma tasdiki yaptırmanız gereklidir.

     

    GİB’e her ay oluşturup gönderdiğiniz şifre dosyaları aslında bir berat dosyasıdır. Bazen bu konu ile ilgili yanılmalar olabilir ve defterlerin gönderildiği düşünülmektedir.

     

    e-Defterin iş yaşamınıza sağladığı kolaylıklar gibi ihtiyacınız olan ön muhasebe süreçleriniz için de Paraşüt'ün size sunduğu birbirinden önemli kolaylıklar var. e-Fatura, e-arşiv, e-ihracat fatura veya e-SMM gibi e-belge işleriniz için Paraşüt güvenilir yazılımı ile KOBİ'lerin hayatına kolaylık getiriyor.

     

    Siz de Paraşüt'ü kredi kartı bilgisi vermeden 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

     

    Sıkça Sorulan Sorular

    lp basit

    Ön muhasebenin kolayı Paraşüt’te!

    Başvuru süreci ile vakit kaybetmeyin, Paraşüt ile e-fatura, e-arşiv, e-smm gibi e-belgelere kolayca geçiş yapın. Daha kolay, hızlı ve ekonomik faturalayın.

    En Çok Okunanlar