18.11.2024
2 Dakikalık Okuma Süresi
2025 yılında e-defter kullanımı zorunluluğu
Damla Sezgin
İçerik Üreticisi
Elektronik dönüşüm uygulamaları bazılarımız için çok kafa karıştırıcı olabiliyor. Bu yazımızda e-defter uygulamasına geçiş yapmayı düşünenlerin aklında olabilecek soruları cevapladık.
Teknoloji hayatın her alanında olduğu gibi vergi mükelleflerinin iş hayatında da kendini göstermeye devam ediyor. Elektronik dönüşüm uygulamalarına geçiş tüm hızıyla sürerken e-defter konusunu masaya yatırıyoruz.
e-Defter ne demek?
e-Defter, Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu uyarınca tutulması zorunlu olan yevmiye ve büyük defterlerin elektronik ortamda usulüne uygun hazırlanıp saklanmasına olanak veren sistemdir. Herhangi bir denetlenme durumunda bu işlem de elektronik ortamda yürütülür.
e-Defter uygulamasına geçenler söz konusu defterleri kağıt üzerinde tutamaz. Böylelikle tutulan kayıtların değişmezliği ve kaynağının güvenilirliği tescillenmiş olur.
e-Deftere geçiş şartları neler?
Bu uygulamaya geçiş de e-faturada olduğu gibi GİB tarafından onaylanmış olmak durumunda.
Yayınlanan tebliğe göre ciro haddi 3 milyon TL’yi aşan vergi mükelleflerinin elektronik dönüşüm uygulamalarına geçiş zorunluluğu olması planlandı. Bu zorunluluk e-defter için de geçerli.
e-Deftere geçiş zorunluluğu bulunanlar daha detaylı olarak GİB tarafından şu şekilde açıklanıyor:
a) 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.
b) 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.
Bu mükellef grupları zorunlu olarak e-defter uygulamasına geçmelidir.
e-Fatura mükellefleri için e-defter kullanımı zorunlu mu?
e-Defter uygulamasına geçmek için e-fatura mükellefi olmanız şart değil. Fakat bir e-fatura mükellefi, e-defter zorunlu mu değil mi nasıl karar verecek? Cevaplayalım, evet. e-Faturaya geçiş zorunluluğunuz bulunuyorsa e-defter geçme zorunluluğunuz da bulunuyor. e-Faturaya geçmeniz gerekip gerekmediğine karar veremiyorsanız, konu ile ilgili yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Belirlenen ciro haddini karşıladığınız yıla müteakip yedinci ayda e-faturaya geçişinizi yapmanız gerekirken, e-deftere geçişiniz için son tarih bunu takip eden Ocak ayı.
Gönüllü olarak e-faturaya geçilen bir durumu ele alalım. Bu durumda gerekli şartlar karşılanmadığı sürece e-defter zorunluluğunuz bulunmamakta.
e-Defter başvurusu nasıl yapılır?
e-Defter uygulamasına geçiş yapmak isteyenlerin karşılaması gereken şartlardan bahsetmiştik. Gerçek veya tüzel kişi olmasına göre nitelikli elektronik imza sertifikası veya mali mühüre sahip olan vergi mükellefleri uyumlu bir yazılım ile anlaştıktan veya kendi yazılımlarını kullanmak istiyorlarsa bunu gerekli mercilere onaylattıktan sonra e-defter uygulamasına başvuru yapabilirler.
Peki, e-defter başvuru nasıl yapılır? Başvurular sadece internet üzerinden elektronik olarak alınmakta. e-Defter uygulamasına geçmek isteyenler Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitesinden başvuru yapabilirler. Başvuruda dikkat etmeniz gerekenler ile ilgili detaylı bilgi için yazımızdan faydalanabilirsiniz
e-Defter başvurusu geç yapılırsa ne olur?
GİB tarafından yayımlanan yeni tebliğe göre gerekli ciro haddini karşılayan ve e-faturaya geçmesi zorunlu olanlar aynı zamanda e-defter mükellefi de oldu. Peki, e-defter başvuru süresi ne kadar?
GİB'in son düzenlemesine göre e-defter uygulamasına geçiş tarihi 1 Ocak 2025 olarak belirlendi.
Başvurunun geç yapılması durumunda belirli yaptırımlar uygulanacağı Resmi Gazete’de şu şekilde belirtilmiş:
Zorunluluk getirildiği halde e-Defter uygulamasına süresi içinde geçmeyen mükellefler hakkında Vergi Usul Kanununda öngörülen cezai hükümler uygulanır.
Hala abone değilseniz sizler de Paraşütü 14 gün ücretsiz deneyebilir, elektronik dönüşüm uygulamalarını tek platform üzerinden yöneterek zamandan tasarruf edebilirsiniz.
Ücretsiz Deneyin
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar