30.10.2023

3 Dakikalık Okuma Süresi

e-Faturaya gönüllü geçenler e-defter kullanmak zorunda mı?

e-Fatura e-defter zorunluluğu için ilk adım mı? e-Faturaya zorunluluk kapsamında olmadan geçenlerin e-defter kullanmaları şart mı? e Defter ve e fatura geçiş işlemleri ile ilgili tüm soruları cevaplıyoruz.

535 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde 22 Ocak 2022 tarihinde yapılan düzenleme ile birlikte e-fatura zorunlu geçişlerinde limitler düşürüldü; e-belge kullanımı neredeyse tüm sektörler için zorunlu hale gelmeye başladı.

Zorunlu olarak e-faturaya geçenlerin yanı sıra, zorunlu geçiş kapsamında olmayıp e-faturanın kolaylıklarından yararlanmak isteyen büyük bir KOBİ kitlesinin de varlığından söz edebiliriz. Hal böyle olunca gönüllü e-faturaya geçenler için e-defter kullanımının da zorunlu olup olmadığı merak edilenler arasında yerini aldı.

Bu yazımızda, e fatura e defter geçiş hadlerini ele alarak “Gönüllü e-faturaya geçenler için e-deftere de geçmek zorunlu mu?” sorusunu yanıtlıyoruz.

 

e-Defter nedir, ne işe yarar?

e-Defter, Vergi Usulleri Kanunu (VUK) ve Türk Ticaret Kanunu (TTK) tarafından işletmelere zorunlu olarak tutulan büyük defter (defter-i kebir) ve yevmiye defterlerinin elektronik ortamda hazırlanıp muhafaza edilmesi için geliştirilen dijital uygulamadır.

Gelelim e-deftere geçmenin faydalarına…

  • e-Defter öncesinde kağıtlara yazılan ve onay gerektiren bir süreç söz konusu idi. İşletmeler, defterlerin baskısı, onayı, gönderimi derken uzunca bir giderler listesi ile karşılaşmaktaydı. Yevmiye defterlerinin elektronik ortama taşınması ile firmalar, kırtasiye harcamaları olarak nitelendirilen giderlere sona ererek ciddi bir masraftan kurtulmuş oluyor.
  • Atalarımızın da dediği gibi “Vakit nakittir.” e-Defter sistemi de işletmelerin ciddi oranda zamandan tasarruf etmelerini sağlayarak minimum sürede işlemlerin GİB üzerinden tek bir tuş ile gerçekleşmesine imkan tanıyor.
  • Kağıda basılı defterleri muhafaza etmek zorlu ve karmaşık bir işleyişe sebep olmaktaydı. Sağlam bir düzene oturtmak ise fazla efor ve zaman demekti. e-Defter uygulaması sayesinde dijital ortama taşınan belgelerin kaybolma riski de ortadan kalkmış oldu. GİB, yapılan son düzenleme ile e-defter saklama ve muhafaza süresini 10 yıla çıkarıldı.
  •  

    e-Fatura kullananlar e-deftere geçmek zorunda mıdır?

    GİB, 22 Ocak 2022 tarihinde yaptığı e-faturaya zorunlu geçiş hadlerini güncelledi. KOBİ’ler için e fatura e defter zorunluluğu 2023 yılında yapılan son düzenleme ile birlikte, * 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan e-ticaret faaliyetinde bulunan mükellefler, 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-faturaya geçiş yapacak. * 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler, e-faturaya geçiş yapacak.
    * 2022 veya takip eden hesap dönemleri için ise 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükellefler, 1 Ocak 2024 tarihine kadar E-Defter zorunluluğu kapsamında olacaklar.

    Bu noktada “e Fatura mükellefi e defter tutmak zorunda mı?” sorusuna da cevap verelim. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar zorunlu olarak e-fatura ve e-arşiv faturaya geçecek firmaların, 1 Ocak 2024 tarihine kadar da e-defter uygulamasına geçmeleri gerekecek.

    e-Fatura zorunlu geçiş şartlarını sağlamayan firmaların e-defter kullanma zorunlulukları yoktur.

     

    e-Fatura kullanmıyorum. e-Defter kullanabilir miyim?

    Buraya kadar her şey tamam. Peki ya, e-fatura kullanıcısı olmayıp e-defter kullanmak isteyenler ne yapacak? e-Fatura kullanıcısı olmayanlar da dilerlerse e-defter uygulamasını kullanabilirler. Bu durumda, tüzel kişiler e-defter uygulamasından yararlanmak için elektronik fatura uygulamasından yararlanma hakkına sahip olmaları yeterli olacaktır.

     

    İş dünyasının giderek dijitalleştiği günümüzde henüz e-faturaya geçmediniz mi?

    Paraşüt olarak zorunlu ya da gönüllü fark etmeksizin yıllardır, on binlerce işletmeyi e-dönüşümün kolaylıkları ile tanıştırıyor; e-belge geçiş dönemlerinin yükünü, KOBİ’lerin omuzlarından alıyoruz.

    Siz de zorunluluğu beklemeden e-faturaya geçebilir, ön muhasebe süreçlerinizde kolaylıklarla dolu yeni bir sürece adım atabilirsiniz. Henüz Paraşüt kullanıcısı değilseniz, uygulamamızı 14 gün boyunca ücretsiz olarak kullanabilir, memnun kalırsanız aboneliğinizi başlatabilirsiniz. Unutmayın, ön muhasebe programı Paraşüt'te deneme hesabı oluştururken kredi kartı bilgileriniz bile gerekmez.

    Aşağıdaki butona tıklayarak ücretsiz hesabınızı oluşturun, Paraşüt’ü hemen deneyin.

    Ücretsiz Deneyin
    İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

    Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

    İlgili İçerikler

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Paraşüt ön muhasebe kampanyası

    Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.