13.01.2023

Vergi Dairesi: Hangi işlemler yapılır?

zey copy

Zeynep Özdemir

İçerik Uzmanı

Vergi Dairesi'nde hangi işlemler yapılır? Hangi işlemler için Vergi Dairesi'ne gitmeye gerek yoktur.

Vergi Dairesi İşlemleri

 

Vergi Dairesi?

Vergi dairesi; vergi mükelleflerini tespit eden, vergiyi belirleyen ve toplayan devlet kurumudur.

 

Hangi vergi dairesine bağlıyım?

Hangi vergi dairesine bağlı olduğunuzu 444 0 189 numaralı vergi danışma hattından öğrenebilirsiniz.

 

Vergi Dairesi'nde hangi işlerimi halledebilirim?

İnternet Vergi Dairesi'nin yayına girmesinden sonra bazı işlemler için Vergi Dairesi'ne gitmenize gerek kalmadı. Fakat bir takım işlemlerinizi gerçekleştirmek için halen Vergi Dairesi'ne gitmeniz gerekiyor. Peki nedir bu işlemler?

 

Adres değişikliği bildirmek

Mükellef olarak yeni adresiniz de eski vergi dairenizin yetki alanı içindeyse sicil formu doldurarak değişiklik yapmanız yeterlidir. Mükellef Bilgileri Bildirimi sayfasına giderek bu işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer yeni adresiniz farklı bir vergi dairesine bağlı ise, eski vergi dairenize giderek "Nakil nedeniyle terk" işlemi gerçekleştirmeniz, sonrasında ise yeni vergi dairenizde yükümlülük tesisi işlemleri gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

 

Bildirimlerde bulunmak

Herhangi bir değişiklik durumunda Vergi Dairesi'ne bir ay içerisinde bildirim yapmanız gerekmektedir. Peki bunlar hangi bildirimler? - Yükümlülük şeklinde değişiklik, - Farklı bir vergi çeşidine geçiş, - Yükümlülükten muafiyet gerektiren durumlar, - Adres değişikliği.

 

Vergi Dairesi'ne nasıl bildirim yapılabilir?

Vergi Dairelerine bazı işlemler için doğrudan müracaat etmeniz gerekmektedir. Fakat bazı durumlarda posta ve kargo yolu ile de evrak iletimi yapabilirsiniz.

 

Evrak gönderirken esas alınacak tarih hangisidir?

Bazı işlemler için son başvuru ya da evrak gönderim tarihi söz konusu olabilir. Şahsen yapılmayan müracaatlarda eğer posta ya da kargo ile evrak iletimi gerçekleştiriliyorsa, esas alınacak tarih evrağın vergi dairesine ulaştığı tarihtir. Fakat, taahütlü posta gönderirseniz gönderim tarihi esas alınır.

 

Vergi Dairesi'nde hangi Vergi Levhası işlemleri yapılabilir?

Mükellefler vergi levhalarını mayıs ayının sonuna kadar tasdik ettirmelidirler. Fakat internet vergi dairesinden alınan vergi levhası da tasdikli sayılmaktadır. Dataylı bilgi için Online Vergi Levhası Başvurusu ve Vergi Levhası Takibi yazımıza bakabilirsiniz.

 

Hatalı vergi levhasının düzeltilmesi

Vergi levhasında herhangi bir hata tespit edilmesi durumunda bağlı bulunulan vergi dairesine başvurulması gerekmektedir. Hata düzeltildikten sonra işlemlere internet üzerinden devam edilebilir.

İnternet Vergi Dairesi'nden halledebileceğiniz işlemler için İnternet Vergi Dairesi nasıl kullanılır? yazımıza bakabilirsiniz.

 

Eğer bu yazının e-posta adresinize gelmesini isterdiyseniz Paraşüt Blog Bülteni'ne abone olabilirsiniz.

lp basit

Ön muhasebenin kolayı Paraşüt’te!

Başvuru süreci ile vakit kaybetmeyin, Paraşüt ile e-fatura, e-arşiv, e-smm gibi e-belgelere kolayca geçiş yapın. Daha kolay, hızlı ve ekonomik faturalayın.

En Çok Okunanlar