13.01.2023
2 Dakikalık Okuma Süresi
Vergi Dairesi: Hangi işlemler yapılır?
Zeynep Özdemir
Kıdemli İçerik Uzmanı
Vergi Dairesi'nde hangi işlemler yapılır? Hangi işlemler için Vergi Dairesi'ne gitmeye gerek yoktur.
Vergi Dairesi?
Vergi dairesi; vergi mükelleflerini tespit eden, vergiyi belirleyen ve toplayan devlet kurumudur.
Hangi vergi dairesine bağlıyım?
Hangi vergi dairesine bağlı olduğunuzu 444 0 189 numaralı vergi danışma hattından öğrenebilirsiniz.
Vergi Dairesi'nde hangi işlerimi halledebilirim?
İnternet Vergi Dairesi'nin yayına girmesinden sonra bazı işlemler için Vergi Dairesi'ne gitmenize gerek kalmadı. Fakat bir takım işlemlerinizi gerçekleştirmek için halen Vergi Dairesi'ne gitmeniz gerekiyor. Peki nedir bu işlemler?
Adres değişikliği bildirmek
Mükellef olarak yeni adresiniz de eski vergi dairenizin yetki alanı içindeyse sicil formu doldurarak değişiklik yapmanız yeterlidir. Mükellef Bilgileri Bildirimi sayfasına giderek bu işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Eğer yeni adresiniz farklı bir vergi dairesine bağlı ise, eski vergi dairenize giderek "Nakil nedeniyle terk" işlemi gerçekleştirmeniz, sonrasında ise yeni vergi dairenizde yükümlülük tesisi işlemleri gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Bildirimlerde bulunmak
Herhangi bir değişiklik durumunda Vergi Dairesi'ne bir ay içerisinde bildirim yapmanız gerekmektedir. Peki bunlar hangi bildirimler? - Yükümlülük şeklinde değişiklik, - Farklı bir vergi çeşidine geçiş, - Yükümlülükten muafiyet gerektiren durumlar, - Adres değişikliği.
Vergi Dairesi'ne nasıl bildirim yapılabilir?
Vergi Dairelerine bazı işlemler için doğrudan müracaat etmeniz gerekmektedir. Fakat bazı durumlarda posta ve kargo yolu ile de evrak iletimi yapabilirsiniz.
Evrak gönderirken esas alınacak tarih hangisidir?
Bazı işlemler için son başvuru ya da evrak gönderim tarihi söz konusu olabilir. Şahsen yapılmayan müracaatlarda eğer posta ya da kargo ile evrak iletimi gerçekleştiriliyorsa, esas alınacak tarih evrağın vergi dairesine ulaştığı tarihtir. Fakat, taahütlü posta gönderirseniz gönderim tarihi esas alınır.
Vergi Dairesi'nde hangi Vergi Levhası işlemleri yapılabilir?
Mükellefler vergi levhalarını mayıs ayının sonuna kadar tasdik ettirmelidirler. Fakat internet vergi dairesinden alınan vergi levhası da tasdikli sayılmaktadır. Dataylı bilgi için Online Vergi Levhası Başvurusu ve Vergi Levhası Takibi yazımıza bakabilirsiniz.
Hatalı vergi levhasının düzeltilmesi
Vergi levhasında herhangi bir hata tespit edilmesi durumunda bağlı bulunulan vergi dairesine başvurulması gerekmektedir. Hata düzeltildikten sonra işlemlere internet üzerinden devam edilebilir.
İnternet Vergi Dairesi'nden halledebileceğiniz işlemler için İnternet Vergi Dairesi nasıl kullanılır? yazımıza bakabilirsiniz.
Eğer bu yazının e-posta adresinize gelmesini isterdiyseniz Paraşüt Blog Bülteni'ne abone olabilirsiniz.
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar