22.12.2021
3 Dakikalık Okuma Süresi
Dijital çağda insan kaynakları
Bugünlerde belki de en fazla duyduğumuz kelime “dijital”. Teknoloji hızla ve günlük yaşantımızda devrimler yaratırken, insan kaynakları yönetiminde dijital süreci hızlandıran gelişmeleri de ayrı düşünmek elbette imkansız.
Günün sorusu: İnsan kaynaklarında dijitalleşme nasıl oluyor?
Teknolojinin yansımaları hemen her sektörü etkilerken, insan kaynakları da bu etkiyle büyük bir değişimin içerisinde yer alıyor. Bu yazımızda "İnsan kaynakları yönetiminde dijital uygulamalar neler?" sorusunu cevaplayacağız ve dijitalleşmenin insan kaynaklarına fayda sağladığı alanları ele alacağız.
Dijital İK nedir?
İnsan kaynaklarına dair süreç ve faaliyetlerin dijitalleşmesine denir. İnsan kaynakları departmanının ya da firmalarının büyük bir kısmını dijital ortama taşıması ile gerçekleşir. Bu nedenle çok daha veri odaklı, somut sonuçlara dayalı bir süreçten bahsedebiliriz. Aynı zamanda çok daha hızlı aksiyon alamaya yöneliktir.
Geleneksel yöntemlerden sıyrılarak dijital bir düzende iş yönetiminin sağlanması tahmin edersiniz ki hata payını da düşürmektedir. Dijitalleşen İK yapısı bunu mümkün kılıyor ve çok daha analitik, çok daha verimli bir süreci başlatıyor.
Dijitalleşmenin insan kaynaklarına fayda sağladığı alanları dört adımda birlikte gözden geçirelim:
1. İşe alım ve yetenek yönetimi
Dijital teknolojilerin sağladığı olanaklar firmaların yeni adaylarla iletişim kurmasını kolaylaştırıyor. Hatta dijital dönüşümü hızlı olan şirketlerin potansiyel adaylar için cazibe merkezi haline geldiğini de göz ardı etmemek gerekiyor.
İş arama siteleri süratle çeşitleniyor, mobil uygulamalar geliştiriliyor ve ilişki ağlarını kurmaya zaman ayırıp özen gösterenler yarışta öne çıkıyor. Hem işverenler hem de iş arayanlar için geçerli bir durum bu. İş arama siteleri de gelişen teknolojiye hızlı bir şekilde uyum sağladıkları ölçüde etkili olabiliyorlar, esnekliklerini kaybetmeye başladıklarında yarışta geriye düştükleri aşikâr.
Online ve mobil platformlar, şirketler ve çalışanlar için pazarlama alanına dönüşmüşken, şirketler için işe alım süreçlerini etkili ve hızlı bir şekilde yönetmenin yolu da yine dijitalleşmeden geçiyor. Kısacası "dijitalleşen İK" algısı güçleniyor.
Dijital ortamlar kısa sürede geniş bir aday havuzuna ulaşmak ve nitelikli başvurular almakta şirketlerin İK birimlerini desteklerken aynı zamanda aday özgeçmişlerini doğru bir şekilde kayıt altına almak, özgeçmiş veri tabanlarını oluşturarak uygun pozisyonlarda uygun adaylara hızla ulaşmak anlamında da fayda sağlıyor.
2. Esnek çalışma çözümleri ve çalışan memnuniyetinin artması
Ofiste ve belirli saatler arasında çalışma zorunluluğu giderek ortadan kalkarken bu duruma kuşkusuz en büyük katkıyı dijitalleşme sağlıyor. Masaüstü bilgisayarlardan uzun zaman önce özgürleşmemizin ardından, bulut sistemleri ile ofise sonsuza kadar hoşça kal demek için çok zamanımız kalmadığını söyleyebiliriz; elbette istisnalar olacaktır ama ofis çalışanlarının çoğu bu esnekliği şirketlerinden beklemeye başladılar bile. Bu yeni özgürlük alanı çalışanların motivasyon ve memnuniyetlerini de artıran bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.
Özellikle İstanbul’da trafikte kaybedilmeyen bir zaman tüm çalışanlar için çok değerli ve bilgiye ulaşmak için trafikle mücadele etmenize, en azından pratikte gerek kalmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunun şirketlerin organizasyonel kültürüne yerleşmesi ise teknolojiden daha yavaş ilerliyor.
3. Bilginin erişilebilirliği ve fırsatların analizi
Bilgiye mekandan bağımsız ulaşmaktan bahsetmişken, çok sayıda veriyi aynı anda ve bir tıkla ulaşılabilen kaynaklardan elde etmek, hem şirketler hem de çalışanlar için ihtiyaçları analiz etme ve bu yönde kararlar almada önemli avantajlar sağlıyor. Farklı kaynaklardan uzun sürede elde edilebilecek verileri analiz etmek, ilişkileri kurmak ve sonuçlara varmak artık çok daha kolay.
Uzun dönemli performans verileri, ölçme-değerlendirme merkezi sonuçları, alınan eğitimler, mesleki tecrübeler, kişisel bilgiler, vb. çok sayıda veri, insan kaynakları profesyonelleri için birçok yenilik geliştirmeyi de mümkün kılabilir, fırsatları yakalamak ve çalışanlara hizmet olarak sunmak insan kaynaklarını aslında olması gereken stratejik bir konuma taşıyabilir.
4. Zamanın etkili kullanımı
İnsan kaynakları birimi birçok şirket için personelle ilgili bürokratik işlemleri de sırtında taşıyan bir bölüm. Personel özlük işlerinin ve yasal süreçlerin olduğu insan kaynakları birimleri de işe alım süreçleri, performans değerlendirme ve eğitim gibi evrak içeren süreçler nedeniyle yoğun mesailer harcıyor.
Dijitalleşme tüm birimler için olduğu gibi insan kaynakları için de bu süreçlerin elde ve kağıt-kalemle yapılmasını sona erdirdiği ölçüde zamanı verimli kullanmayı sağlıyor. Artık İnsan Kaynakları için kafamızı masanın üzerindeki kâğıtlardan kaldırıp ufka bakmanın zamanı geliyor.
Son söz; bir yanda zamana yetişemezken, diğer tarafta zamanı etkin kullanmayı sağlayan çok sayıda yeni araçla çevreleniyoruz. Bu yarış içinde hem yeni teknolojik olanakları yakalamamız hem de koşarken onlardan faydalanmamız gerekiyor.
İşletmeler için en akılcı çözümler Paraşüt'te!
İşletmeniz için her bir birimin yönetimi oldukça önemli. İnsan kaynaklarınıza yönelik çalışmalarınıza yoğunlaşırken ön muhasebe gibi diğer departmanlardaki işlerinizin takibini yapmanız zorlayıcı olabilir. Paraşüt işletme sahiplerinin iş yükünü hafifletecek ve zaman kazandıracak akılcı çözümlerle işletmelerin dijital asistanı oluyor.
Henüz Paraşüt abonesi değilseniz hemen şimdi ücretsiz hesap oluşturarak ön muhasebe programı Paraşüt'ü 14 gün boyunca deneyebilirsiniz. İhtiyaçlarınız dahilinde istediğiniz zaman aboneliğe geçebilirsiniz.
Ücretsiz DeneyinDetaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar