07.07.2021
3 Dakikalık Okuma Süresi
Şirketlerin hangi ticari defterleri tutması gerekir?
Yusuf Şahin
SMMM
Resmi defterler, şirketlerin zorunlu olarak tutması ve takip etmesi gereken defterlere denir. Hem Ticaret Kanununda hem de vergi kanunlarında bununla ilgili hüküm vardır. Tutulmadıkları takdirde şirket cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Yazının devamında Anonim Şirket özelinde defterleri inceleyeceğiz.
Muhasebe defterleri nelerdir?
İşletmelerin mali durumunun, borç ve alacaklarının, yapılan harcamaların ve alınan kararların kayıt altına alınması ve incelenmesi amacıyla tutulan defterlere muhasebe defteri denir. Ticari defterler içeriğine ve kullanımına göre farklı türlere sahiptir.
Defter türleri
Resmi Defterlere kaydedilen bilgiler hem kanun karşısında yükümlülükleri azaltacak hem de şirket içi olası uyuşmazlıklar konusunda destekleyici bilgiler sağlayacaktır. Ne işe yararlar ne gibi bilgiler kaydedilir kısaca üzerinden geçelim.
Yevmiye defteri
En bilinenlerindendir. Atılan bütün muhasebe kayıtlarını gösterir. Vergi denetimlerinde ya da ticari davalarda ilk önce yevmiye defterlerine bakılır. Ay sonlarında ya da dönem sonlarında verilen beyannameler bu defterle uyumlu olmak durumundadır. Genelde A4 sayfa formatında (eDefter gelince elektronik oldu) ve 100 ve katları sayfa sayısına sahiptir.
Defteri kebir
Bu defter de en bilinen defterlerdendir ama nedense çoğu kişi neye yaradığını bilmez. Aynı Yevmiye Defteri gibi tüm muhasebe kayıtlarını içerir.
Peki nedir Yevmiye Defterinden farkı? Cevap basit, formatı. Yevmiye defteri tüm kayıtları muhasebe kayıtları olarak ayrı ayrı gösterir Defteri Kebir ise hesap bazında gruplandırır (muavin) ve hesapları grup olarak ayrı ayrı görmenizi sağlar.
Genelde A4 sayfa formatında (eDefter gelince elektronik oldu) ve 100 ve katları sayfa sayısına sahiptir.
Envanter defteri
En önemsenmeyen defterlerdendir. Bu deftere sayılabilen her türlü varlık kaydedilmelidir; stoklar, demirbaşlar, alınan çek dökümleri, verilen çek dökümleri, kasa sayımları vs. Genelde Defter görünümünde olup 20-80 sayfa arasında değişebilir.
Ortaklar pay defteri
Bu da Envanter Defteri gibi önemsenmeyen defterlerdendir. Şirket hissederlarının ne kadar hissesi olduğu bu defterde yer alır. Hisse alım satımları, sermaye artışları, devirler hep bu deftere işlenir.
Bu deftere işlenirken tarih ve açıklama elle girilir ve eğer mümkün ise ilgili ortağın imzası da alınır. Bir şirketin kaç hissesi var, bu hisseler kimdedir görmek isterseniz bu defteri açıp inceleyeceksiniz.
Yönetim kurulu karar defteri
Adı üstünde Yönetim Kurulu Kararlarının işlendiği defterlerdir. Genelde millet olarak yazmayı sevmediğimiz için şirketle ilgili alınan kararların çoğu sözeldir ve bir süre sonra unutulur. Uyuşmazlık durumunda da sıkıntılı süreçler yaşanır, herkes farklı bir şekilde konuyu hatırladığı için.
Bazı Yönetim Kurulu Kararları mevzuat gereği bu deftere işlenmeli ve Noterden tasdik ettirilmelidir ama bizim size tavsiyemiz, kanunen zorunlu olmasanız da aldığınız kararların bu deftere işlenmesini sağlayın. Tarihe not düşmüş olursunuz.
Genel kurul toplantı ve müzakere defteri
Şirket ortakları yılda en az 1 defa Genel Kurul’da toplanmak ve kararlar almak zorundadır. Genel Kurul Toplantısının detayları (ortakların ne zaman ve nasıl davet edildikleri, Genel Kurul gündemi, toplantıda yaşananlar, alınan kararlar) bu deftere işlenir.
Damga vergisi defteri
Şirket, yapmış olduğu sözleşmeler üzerinden hesapladığı damga vergisini bu deftere işler ve ay sonlarında da bu defterde yazılı olan tutarları damga vergisi beyannamesi ile vergi dairesine öder.
Diğer resmi defter türleri
Bunların haricinde de tutulması gereken defterler vardır ama bu derfterleri A.Ş. ya da Ltd. iseniz bilmenize gerek yoktur. Bu defterler şu şekildedir:
Yabancı nakliyat kurumlarının hasılat defteri
Defter saklama süresi
Ticaret Kanununa göre tutulması gereken defterler 10 yıl, Vergi Kanunlarına göre tutulması gereken defterler de 5 yıl saklanmalıdır. Siz siz olun resmi defterleri 10 yıldan önce imha etmeyin.
Defter onayı
Yukarıda bahsedilen defterler, Noterlerde onaylatılır. Noterde her sayfaya kaşe ve mühür basılır. Ama onaylar ne zaman yapılır derseniz konu biraz karışık olup başka bir yazıda detaylı olarak inceleyebiliriz.
Defter tasdiklerini şirket kendisi yapabileceği gibi, mali müşavirleri ya da hukuk büroları da yapabilir. Yılsonu defter tasdik ücreti de genelde aşağıdaki kalemlerden oluşur:
Sağlıklı bir muhasebenin temeli sağlam bir ön muhasebe yönetimine dayanır. Fatura kesme, gelir gider takibi, raporlama gibi operasyonlarınız için desteğe ihtiyacınız varsa, online ön muhasebe programı Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.
Ücretsiz Deneyin
İşletmenizi yakından ilgilendiren gelişmeleri takip etmek ve güncel yazılarımıza ulaşmak için aşağıdaki alana e-posta adresinizi girerek blogumuza ücretsiz abone olabilirsiniz.
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar