10.07.2023
2 Dakikalık Okuma Süresi
Temel e-fatura ile ticari e-fatura arasındaki fark nedir?
Elif Ekiciler
İş Birlikleri ve Marka İletişim Uzmanı
Blog yazılarımızla ve düzenlediğimiz online eğitimlerle e-dönüşüm ve e-fatura hakkında sizleri bilgilendirmeye devam ediyoruz. Bu yazımızda da daha önce değinmediğimiz bir konu olan e-faturanın kendi içindeki türleri, temel e-fatura ile ticari e-faturadan bahsetmek istiyoruz.
e-Fatura sistemine geçiş yapıp fatura kesmeye başladıktan sonra karşınıza çıkacak iki terim bulunuyor: temel e-fatura ve ticari e-fatura. Tam bu noktada temel e-fatura ve ticari e-fatura adı verilen iki seçenek ile karşılaşırsınız. Peki bu iki terim ne anlama geliyor?
Öncelikle e-Fatura nedir?
Kısaca hatırlayacak olursak, e-fatura elektronik ortamda hazırlanan ve karşı taraf ile paylaşılan bir fatura türüdür. Faturanızı oluşturduktan sonra sistem, faturayı göndereceğiniz tarafın e-fatura kullanıcısı olup olmadığını tanımlar ve e-fatura ona göre gönderilir.
e-Fatura mükellefi olduğunuzda faturanızı kestikten sonra yazdırma ve kargolama gibi operasyonel süreçlerden ve masraflardan kurtulursunuz.
e-Fatura hazırlarken de iki farklı senaryo uygulayabilirsiniz:
Temel fatura nedir?
Temel e-fatura, faturanın göndericiden alıcıya ulaşmasını esas alan e-fatura senaryosudur. Fatura alıcısı fatura üzerinde herhangi bir teknik problem olmadığı müddetçe faturayı kabul etmekle yükümlüdür.
Alıcının temel e-faturayı reddetme seçeneği yoktur.
Ticari fatura nedir?
Ticari e-fatura senaryosunda e-faturayı alan kişi, bu faturayı red, kabul ya da iptal etme hakkına sahiptir. Anlayacağınız e-fatura sistemi alıcının faturayı kabul edip etmeyeceğine dair bir cevap vermesini bekler.
Temel e-fatura ile ticari e-faturanın farkları nelerdir?
e-Faturada temel fatura ve ticari fatura arasındaki farkı şu şekilde özetleyebiliriz:
Temel e-fatura | Ticari e-fatura |
---|---|
Temel e-fatura seçimi yapıp faturanızı karşı tarafa bu şekilde gönderirseniz, faturanız karşı tarafın onayını beklemeden otomatik olarak ‘onaylanmış/kabul edilmiş’ olarak algılanır. | Ticari e-fatura gönderdiğinizde, karşı tarafa onay ve red seçenekleri sunulur. Bu durumda firma faturayı inceleyip onaylayabilir ya da ikinci bir seçenek olarak red yanıtı verebilir. |
Otomatik olarak kabul edilen e-faturada hata olması ya da karşı tarafın e-faturayı kabul etmemesi durumunda e-fatura iptal ya da iade edilebilir. | e-Faturaya verilen bu yanıt ‘onaylandı’ ya da ‘reddedildi’ olarak faturayı gönderen tarafın paneline düşer. |
Bu iki durumu göz önünde bulundurarak temel ya da ticari e-fatura gönderimi yapabilirsiniz. Bu noktada müşterinizle yapacağınız alışveriş öncesi temel e-fatura mı yoksa ticari e-fatura mı keseceğiniz konusunda kendi aranızda anlaşabilirsiniz.
Böyle bir konuşma ortamınız yoksa ve hangi e-fatura türüyle ilerleyeceğinizden emin değilseniz kendi kullanıcı deneyimlerimizden yola çıkarak ticari e-fatura gönderiminin müşterinizle çalışmanızda rahatlık sağlayacağını söyleyebiliriz.
Reddetme özelliğinin bulunması bakımından da ticari faturanın, ticaret ile uğraşan kişiler için en uygun senaryo olduğunu söyleyebiliriz.
"Küçük işletmeler e-faturaya geçebilir mi?" diye merak ediyorsanız, bu soruya gönül rahatlığıyla "Evet" diyebiliriz.
Temel e-faturaların iptaline yönelik ayrıntılı bilgi için ilgili yazımıza göz atabilir, henüz Paraşüt kullanıcısı değilseniz, Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.
Ücretsiz Deneyin
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar