19.04.2019
3 Dakikalık Okuma Süresi
Startup’larda Ekibin Vazgeçilmez 3 Üyesi
Günnur Aktoros
Kurucu
Her şirkette İnsan Kaynağı seçimi tabii ki çok kritik, hele bir de startup şirketseniz daha da önem kazanıyor. Çünkü şirket dediğiniz onu oluşturan insan takımından oluşuyor.
Bugüne kadar 2 startup şirket kurdum. Onun öncesinde bir kaç startup şirketin sürecini yaşadım. Dolayısı ile en iyi neyi yaparsın deseler, herhalde ilk söyleyeceklerimden biri iyi bir startup başlatıcısıyım demek olurdu.
Startup deneyimlerim sayesinde epey deneyim edindiğime inanıyorum.
Öncelikle şunu belirteyim, startup süreci genelde beklenilenden çok daha zorlu bir süreç. Kendi startup’ımı başlattıktan bir süre sonra bende şu görüş hakim olmuştur: Ben daha önce ne kadar kolay para kazanmışım :)
Peki, bütçenin kısıtlı olduğu startup’larda ekibin vazgeçilmezleri kimler?
Ben burada doğrudan uzmanlıklar vermek yerine, olmazsa olmaz 3 rolden ve katacağınız insan kaynağında, öncelikli olarak aramanız gereken yetkinliklerden bahsedeceğim.
Her şirkete İnsan Kaynağı seçimi tabii ki çok kritik, hele bir de startup şirketseniz daha da önem kazanıyor. Çünkü şirket dediğiniz onu oluşturan insan takımından oluşuyor.
Finans: Şirket kuruluşundan itibaren şirketin başarısı da başarısızlığı da sonuçta şirketin kendini döndürüp döndüremediğine bağlı. Gerek kısa vadede gerekse uzun vadede şirketin kendini döndürmesi bekleniyor olsun, ilk günden itibaren finansı doğru planlayıp yönetebilecek biri şart.
İş Geliştirme: Startup şirketin ana rolü “İş Geliştirme” dir. Şirket vizyonu, stratejileri, şirket çözümlerinin geliştirilmesi, süreçler, operasyon, görev tanımları gibi her konunun sıfırdan tanımlanması gerekir. Dolayısı ile şirkette “İş Geliştirme”yi sahiplenecek biri olmazsa olmaz.
Dijital Pazarlama: Pazarın ne kadar içinde olursanız o kadar büyürsünüz. Bir atasözümüz vardır “Gezen kurt, aç kalmaz”. Günümüz için şunu da ekleyebiliriz : “Dijital medyayı verimli kullanabilen start up aç kalmaz”. Minimum bütçe ile büyük şirketler ile yarışabilecek güç, bugün doğru bir strateji ile Dijital Pazarlamadan geçer.
Ben startup firmalar için öncelikli olarak bu 3 rolü önemsiyorum.Tabii şirketin temel uzmanlık alanları ile ilgili rolleri yazmıyorum. Sunulan hizmet, çözüm veya ürün bağlamında olmazsa olmaz roller de gerekecektir. Organizasyonu en baştan tanımlı ve planlı yaparsanız sağlam bir temel ile devam edersiniz.
Esas soru belki de şu olmalı: Startuplarda ekip üyelerinin ortak karakteristik özellikleri nelerdir?
- Esnek: Ben başlangıç kadrosu için birinci şart olarak bunu arardım: Esnek bakış açısı. Değişimlere çok kolay adapte olup, motivasyonunu bozmadan devam eden kişilikler.
- Çözüm odaklı: Tabii ki her şirkette çözüm odaklı insanlar aranıyor. Startup’larda ise çözüm odaklılık, diğer birçok yetkinlikten daha ön planda bulunuyor. İşler karşısına çıktığında kolları sıvayıp üzerine giden insan modeli.
- Müşteri odaklı: İlk müşteriler startup’lar için çok kritik. Öncelikle pazara nüfus etmek gerekir, bunun için hizmeti farklılaştırmak önemlidir. Bunun için müşteriyi iyi dinlemek, iyi anlayabilmek ve memnun edebilmek gerekir.
- Sabır, sebat ve disiplin: Startup demek uzun süre şirketin kendine yatırım yapması demektir. Geri dönüşleri hemen olmayacaktır. Kurumsal yapının oturması vakit alacaktır. Dolayısı ile misyona kilitlenmek, yılmadan sabır ve sebat ile hedefe ilerlemek gerekir. Bu sadece bir iki kişinin değil, startup ekipte bulunan herkesin sahip olması gereken bir yetkinliktir.
- Çeviklik: Hem organizasyon ihtiyaçlarına hem de müşteri isteklerine karşı çevik bir yaklaşım sergilemek, startup şirketin hız almasında önemli bir etkendir.
- Araştırmacı yaklaşım: Bir startup’da bilinmeyen çok olacaktır. Meraklı ve araştırmacı karakterler o şirketin ilerlemesinde ciddi etkiler yaratır.
Bu arada ekibe katılan kişi daha önce bir startup’da çalıştı ise yukarıdaki yetkinlikleri kazanmış olma olasılığı yüksektir. Kurumsal yapıdan gelen çalışanlar ise bilgi ve deneyimleri ile şirkete önemli katkılar sağlayabilir. Bu da startup şirketin dinamizmine ayak uydurabilmelerine bağlıdır.
İnsan kaynakları ile ilgili yazılara bakabilir ve bloga eklenen içerikleri kaçırmamak için abone olabilirsiniz:
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar