20.12.2022

e-Ticarette dijital pazarlama

semih mayorkas

Semih Mayorkas

Dijital Pazarlama Uzmanı

Dijital pazarlama; dijital kanalları kullanan, bir ürüne, hizmete veya servise talep yaratabilen bir pazarlama yöntemidir. Dijital pazarlama kanallarında hedefleyebileceğiniz çok büyük ve çeşitli kitleler bulunur. Günümüzde pazarlamanın büyük bir kısmı internet üzerinden uygulanmaktadır. Ürünler, hizmetler ve servisler web sitelerinde konumlandırılmış, satın alınmaya hazır bir şekilde müşterilere sunulmuş durumdadır.

(image: dijital-pazarlama-nedir-2.webp)

 

Dijital pazarlama nedir?

Ürün ve hizmetlere dair tanıtımların bilgisayar, tablet, akıllı telofon gibi elektronik ortamlarda gerçekleştirilmesidir.

Yeni bir e-ticaret sitesi kurduğunuzu varsayalım. İnternette sizi büyük bir kitle ve milyonlarca potansiyel müşteri bekliyor olabilir. Hepimiz her gün internette dolaşıp, sosyal medyada zaman harcayıp, online alışveriş yapmıyor muyuz?

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bireylerin %82,7'sinin, 2022 yılının ilk 3 ayını kapsayan dönemde İnterneti düzenli olarak kullandığı belirlendi. İnterneti düzenli olarak kullanan kullanan erkeklerin oranı %86,9, kadınların ise %78,6 oldu.

16-74 yaş grubundaki internet kullanım oranı, bireylerde 2021 yılında %82,6 iken 2022 yılında %85,0 oldu. Özel kullanım amacı ile e-ticaret üzerinden alışveriş yapan bireylerin oranı, 2021 yılında %44,3 iken 2022 yılında %46,2 oldu. Cinsiyete göre İnternet üzerinden mal veya hizmet satın alma ya da sipariş verme oranı erkeklerde %49,7 iken kadınlarda %42,7 oldu.

Bu verilere baktığımız da yeni bir e-ticaret sitesi kurmak çok karlı gözükebilir ancak gerçekte bizi bekleyen durum nedir?

Yeni bir e-ticaret sitesi kurmak kuş uçmaz kervan geçmez bir yere dükkan açmak gibidir. Kimse sizin yerinizi bilmez ve dükkanınıza uğramaz. Bu durum da dükkanınıza müşteri bulmak çok zorken, e-ticaret’te hala bir şansınız vardır. Bu nedenle dijital pazarlama e ticaret sitelerinin olmazsa olmazı niteliğindedir.

e-Ticaret sitenizin daha fazla potansiyel müşteriye hitap edebilmesinin birkaç yolu mevcuttur. Genel olarak web sitenizi tanıtırken arama motoru optimizasyonu (SEO) yapabilir, arama motorlarında veya sosyal medyada reklam verebilir, online PR çalışmaları yapabilir ya da potansiyel müşterilerinize e-posta atabilirsiniz.

Bu yöntemlerin hepsini kullanmak çok maliyetlidir ve genelde yeni kurulan e-ticaret sitelerinin karşılayabileceği maliyetler değildir. Türkiye’nin yüzde 90’ının Google kullandığını düşündüğümüzde ve e-ticarette en önemli nokta ürün satmak olduğu için başlangıç noktasında arama motorlarında reklam vermek sizin için doğru bir tercih olabilir. Google Adwords kullanmak yeni bir e-ticaret sitesinin satışlarını kısa vadede arttırabilir. Bir başka deyişle e-pazarlama yöntemlerinizde reklam önemli bir yer tutar.

 

Google Adwords Nedir?

Google Adwords, Google'ın herkese sunmuş olduğu bir reklamcılık hizmetidir. Bu reklamcılık hizmeti sadece dijital ortamlarda size yardımcı olurken, TV ve dergi gibi mecralarda yanınızda olmaz. Google Adwords ile sadece sitenize tıklama aldığınızda ödeme yaparsınız.

Google Adwords’te kullanabileceğiniz reklam tipleri nelerdir?

Arama Ağı Reklamları Arama Ağı Reklamları, Google Arama sonuçlarının yukarısında veya aşağısında gösterilebilir.

Arama Ağı Reklamları title: Arama Ağı Reklamları

Görüntülü Reklamlar Farklı sitelerde, mobil uygulamalarda kendinizi gösterebileceğiniz bir alandır. Genelde marka bilinilirliği ve yeniden pazarlama için kullanılır.

Görüntülü Reklamlar title: Görüntülü Reklamlar

Video Reklamlar Video reklamınız ile kendinizi Youtube’ta anlatabilirsiniz. Unutmayın videonuz izlenmez ise Google sizden para istemez.

Video Reklamlar title: Video Reklamlar

Uygulama Reklamları Yaptırdığınız mobil uygulamayı doğru kişilerin indirmesini ve etkileşim kurmasını sağlamak için kullanabilirsiniz.

Uygulama Reklamları title: Uygulama Reklamları

 

Yeni Açtığım e-Ticaret Sitesi için Hangi Reklam Tipi Benim için Uygundur?

Yeni e-ticaret siteleri için genelde kullanılan yöntem Arama Ağı reklamları ile dijital platformlarda reklam vermeye başlamaktır. Arama reklamlarının avantajı ise insanların ürününüzü veya ürününüz ile ilgili benzer aramaları yaparken onlara ulaşmanızdır. Genelde en yüksek dönüşümü veren kanal arama ağı reklamlarıdır.

Bir sonraki aşamada ise görüntülü reklam ağına geçip yeniden pazarlama reklamları ile müşterilerinize kendinizi hatırlatabilirsiniz.

 

Reklam Vermeye Nasıl Başlarsınız?

Reklam vermeye başlamak için bir gmail hesabınızın olması yeterli. Gerekli kurulum adımlarını izleyip, bir kredi kartı tanımladığınızda reklam vermeye hemen başlayabiliyorsunuz fakat buradaki önemli nokta paranızı nasıl en verimli şekilde kullanacağınız olmalıdır.

Benim önerim bir ajans, bir freelancer veya Google Türkiye’den destek alarak reklam vermeye başlamanız yönündedir. Google Adwords'te ilgilenmeniz gereken o kadar çok parametre var ki işinizle ilgilenirken bunlara kafa yormanız çok da kolay olmayacaktır. Bütçeniz ne kadar minik olursa olsun mutlaka bir profesyonel ile çalışmanız sizi başarıya hızlı bir şekilde götürecektir.

 

Reklam Vermeye Başladığınızda Yardımcı Olabilecek Küçük Hatırlatmalar:

Reklam vermeye bir ajans veya freelancer ile başlarsanız mutlaka Google Adwords hesabınızı siz oluşturun. Reklam verecek kişilere yetki vermeniz, reklamınızı yöneten kişi ile ilişkinizi kestiğinizde hesap güvenliğinizi de garantiler.

Bir Adwords profesyoneli ile çalışırken onun ne yaptığını anlamanız sizin için önemlidir. Sık sık reklamlarınızın nasıl gittiğine dair sorular sorun ve ne gibi değişiklikler yapıldığını sorgulayın.

Google Adwords panelinde reklamınız ile ilgili tüm raporlar yer almaktadır, excel veya e-posta ile size verilen başka raporlara itibar etmeyin ve Google Adwords panelinden belirli periyotlar da hesabınızı kontrol edin.

Dijital pazaralama ile iligli daha fazla bilgi almak için Google Dijital Atölye’yi ziyaret edebilirsiniz. Dijital bilginizi ücretsiz olarak geliştirebileceğiniz bir platformdur, Dijital Atölye eğitimlerini tamamlamanız halinde ücretsiz sertifika da alabilirsiniz.

Pazarlama alanındaki diğer yazılarımız için Paraşüt Blog'a abone olabilir, henüz Paraşüt kullanıcısı değilseniz, Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

 

Diğer Yazılarımız:

e-Ticarette büyümenin formülü: veri analitiği

Altı Soruda e-İrsaliye

e-Dönüşüm Nedir? e-Dönüşüm Sistemleri Nelerdir?

anasayfa tebligkampanya

Yılın en avantajlı kampanyasını uzattık!

+ 2 ay ve 600 e-kontör hediyesiyle e-faturaya geçiş avantajını kaçırmayın!

En Çok Okunanlar