10.04.2023
2 Dakikalık Okuma Süresi
Şirketten nasıl para çıkartabilirim?
Yusuf Şahin
SMMM
Şirketiniz var ve para da kazanıyor. Kendi kişisel ihtiyaçlarınız için şirketteki parayı bir şekilde çekmeniz ve kullanmanız gerekiyor, ama nasıl?
Şirketinizden para çıkarabilmek için kullanabileceğiniz birkaç yöntem var. Bu yöntemlere beraber bakalım:
Ortaklara cari hesaba borç kaydederek para çıkartmak
Şirket banka hesabınızdan şahsi hesabınıza para transferi. Bu şekilde para çektiğinizde şirkete borçlanıyorsunuz yani eninde sonunda aldığınız bu parayı şirkete geri ödemeniz gerekir.
Dikkat edin bu şekilde çektiğiniz para tutarı toplamda şirket sermayesini geçmesin ve ara ara da bu hesaptaki tutarı ya şirkete geri ödeme yaparak ya da maaşa (huzur hakkı) çevirerek azaltın.
Bu hesabın bakiyesi yüksek olduğu zaman Maliye’nin dikkatini çeker ve vergi incelemesini tetikleyebilir. Hatta bu hesabın bakiyesi hep yüksek seyrediyorsa, şirketin alacağı için faiz hesaplayıp (ADAT) size KDV’li fatura kesmesi gerekir. Hassas bir konu olduğu için Mali Müşaviriniz ile sürekli irtibatta olmanızda fayda var.
Ortakların cari hesabına borç kaydederken dikkat edilmesi gerekenler:
Huzur Hakkı ile çıkartmak
Kendinize maaş hesaplayacaksınız.
Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerine ve limited şirketlerde ise ortaklar bu uygulamayı yapabilirler. Huzur hakkında SGK olmayacak ama gelir vergisi ve damga vergisi hesaplanacak. Huzur hakkı ödemesi için ana sözleşmede ibare olmalı ya da yönetim karar almalı. Daha detaylı bilgi için "Şirket Ortakları için Huzur Hakkı" yazımızı inceleyebilirsiniz.
Huzur Hakkı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler:
Kar dağıtımı ile para çıkartmak
Kar dağıtımı da kullanabileceğiniz başka bir yöntem. Kar dağıtımı yapabilmek için bazı koşullar gerekir:
Şirket Net Karı: Kurumlar Vergisi ödendikten ve yasal yedekler ayrıldıktan sonra kalan tutar dağıtılabilir. Dağıtılacak rakam üzerinden %15 stopaj hesaplanır.
Avans Kar Dağıtımı: Yıl sonunu beklemeden dönem içinde de avans kar dağıtımı yapılabilir. Bunun da 2 koşulu vardır:
Girişimcilik ve finansal yönetim ile ilgili yazılarımız ilk olarak e-postanıza düşsün isterseniz Paraşüt Blog Bülteni'ne abone olabilirsiniz.
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar