07.08.2024
5 Dakikalık Okuma Süresi
Mali Müşavir Nedir? Nasıl Olunur? Görevleri Nelerdir?
Iraz Rüstemoğlu
Mali Müşavir
Mali müşavirler şirketlerin finansal işlemlerinin yürütülmesinde oldukça önemli bir rol oynuyor. Peki bu süreçte tam olarak neler yapıyoruz? Yazımızın devamında mali müşavirlerin görev tanımını ve günlük olarak yaptığı işleri sizin için özetlemeye çalıştım.
Mali müşavir nedir?
Mali müşavir, en basit tanımı ile devlet tarafından 3568 sayılı meslek kanunu ile defter tutmak ve beyanname vermek gibi bazı alanlarda yetkilendirilmiş bir meslek grubunu ifade eder. Mali müşavir olabilmek için eğitim, staj ve sınavlarda geçen toplam süreyi dikkate alırsak yaklaşık 8 sene kadar bu işe emek vermek gerekiyor.
Mali müşavir nasıl olunur?
Mali müşavir olabilmek için hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarından en az lisans mezunu olmak ve mesleki yeterlilik sınavlarını kazanarak 3 yıl süresince bu alanda staj yapmak gerekir.
Yüksek lisans mezunları için staj süresi 2 yıldır. Mali müşavirlik stajı, ayrı bir staj başlatma sınavı ile başlamaktadır. Staj süresi sonunda girilen yeterlilik sınavında başarılı olunması halinde ise mali müşavirlik ruhsatı almaya hak kazanılır.
Ruhsat alan meslek mensupları bölgelerindeki meslek odalarına ve ayrıca tüm bölgelerdeki odaların bağlı olduğu TÜRMOB’a kayıtlı olarak görev yaparlar.
Mali müşavirler, isterlerse kendi muhasebe bürolarını açabilecekleri gibi bağımlı olarak şirketlerde de, imza yetkilerini kullanarak ya da kullanmadan, çalışarak mesleklerini icra edebilirler.
Bu işlerin yanı sıra denetim şirketlerinde vergi denetçisi ya da bağımsız denetçi olarak görev alabilirler. Bağımsız olarak kendi bürolarını açarak çalışmak isteyen mali müşavirlerin bağlı oldukları odadan tescil belgesi alması şarttır.
Serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) Nedir?
SMMM 3568 sayılı meslek kanunda sayılan genel ve özel şartları taşıyan kişilerin mesleki sınavlarda başarılı olduktan ve kanunda belirtilen sürelere göre stajlarını tamamladıktan sonra elde etmeye hak kazandıkları mesleki bir ünvandır.
Serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) nasıl olunur?
SMMM olabilmek için staj başlatma ve yeterlilik sınavlarında basarılı olmak gerekir. Bu iki sınavın arasında ise 3 sene mesleki staj şartı vardır. 3 senelik staj bitiminde mesleki yeterlilik sınavını vererek SMMM ruhsatı almaya hak kazan ve sonrasında ruhsatlarını TURMOB’dan alanlar SMMM olarak çalışabilir. Çalışmaya başlamadan önce meslek odasına ve TURMOB’a kayıt yaptırmak gerekir.
3 senelik stajı kısaltan bazı durumlar vardır ve bunların neler olduğu 3568 sayılı Meslek Mevzuatının 6. maddesinde sayılmıştır.
Serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) ne iş yapar?
SMMM’lerin meslek mevzuatından doğan görevleri 3568 sayılı kanunun 2. maddesinde sayılmıştır.
Maddede sayıları daha detaylıca anlatıcak olursak:
• Şirketlerin kuruluşları için Ticaret Odası, Vergi Dairesi, SGK ile ilgili işlemleri takip etmek,
• Yeni kurulan ve hali hazırda devam eden işletmelerde muhasebe sistemleri kurmak ve geliştirmek, iç denetim hizmetleri sağlamak
• Mükelleflerinden gelir ve gider faturalarını toplayarak muhasebe programlarına ya da elektronik defterlere işlemek,
• Mükelleflerinden banka ekstrelerini alarak banka hareketlerini muhasebe programlarına ya da elektronik defterlere kaydetmek ve ay sonlarında banka mutabakatlarını yapmak,
• Hizmet verdiği işletmelerin ay sonlarında bordroları hazırlayarak personel işleri konusunda da hizmet vermek
• Girmiş olduğu kayıtlara göre bilanço, gelir tablosu gibi finansal tabloları hazırlamak,
• Aylık, üç aylık, yıllık vergi beyannamelerini hazırlamak ve elektronik ortamda onaylanarak tahakkuk fişlerini almak.
• Tahakkuk fişlerini mükelleflere göndererek verginin ödenmesini sağlamak.
• SGK ile ilgili işe giriş, işten çıkış, aylık hizmet bildirgesi gibi bildirgeleri hazırlamak ve elektronik ortamda onaylamak,
• Onaylanan bildirgelere ait tahakkuk fişlerini mükelleflere ileterek SGK ödemelerinin yapılmasını sağlamak,
• Mükelleflerine muhasebe ve vergi konuları hakkında danışmanlık yapmak,
• Sermaye artırımı, KDV iadesi gibi çeşitli özel amaçlı tespit raporları yazmak,
• Kuruluş işlemlerinin yanı sıra birleşme, bölünme, devir, tasfiye gibi işlemlerde mükelleflere yardımcı olmak,
• Adres değişikliği, faaliyet değişikliği gibi işleri yapmak,
• Genel kurul toplantıları için gerekli evrak işlerini yapmak,
• Gerekli eğitimleri aldıktan sonra Vergi İdare Mahkemeleri ve adli yargıda, sermaye artırımı ve bankalara sunulan bilançoların incelenmesi ve benzeri konularda bilirkişilik yapmak,
• Muhasebe evrakları ve finansal tablolar üzerinde çeşitli incelemeler ve denetimler yapmak, ve ilgili konularda yazılı görüş bildirmek, rapor düzenlemek.
• Vergi dairesinde oluşabilecek uyuşmazlıklar, vergi cezaları gibi işlemlerde mükellefleri adına ve onlar için çözüm ortağı olmak
• Bu işlerin yanı sıra denetim şirketlerinde vergi denetçisi ya da bağımsız denetçi olarak görev alabilirler. Bağımsız olarak kendi bürolarını açarak çalışmak isteyen mali müşavirlerin bağlı oldukları odadan tescil belgesi alması şarttır.
Yeminli mali müşavir (YMM) nedir?
SMMM ruhsatından aldıktan sonra 10 sene meslek mensubu olarak 3568 sayılı kanunda belirtilen hizmetlerde görev yaptıktan sonra tekrar sınava girerek alınan bir mesleki unvandır.
3568 sayılı kanunun 2. Maddesinin b fıkrasına göre gerçek ve tüzel kişilere ait işletmelerin muhasebe sistemlerini kuran; finans, mali mevzuat, muhasebe konularında destek veren; belgeye dayalı inceleme, denetim yapan; mali tablo ve beyanname konularında destek olan; yine bu işletmelerin tasdik işlemlerini yapan kişilere Yeminli Mali Müşavir (YMM) denir.
Yeminli mali müşavir (YMM) Nasıl Olunur?
YMM olabilmek için mesleki yeterlilik sınavında basarılı olmak , ruhsatı alarak TURMOB ve bölgenizdeki meslek odasına kayıt yaptırmak ve asliye ticaret mahkemesinde yemin etmek gerekir.
Yeminli mali müşavir olduktan sonra, defter tutamaz, muhasebe bürosu açamazsınız.
Mali müşavir ne iş Yapar? Görevleri nelerdir?
Mali müşavirlerin en temel işleri muhasebedir. Muhasebe hassas bir ölçüm işidir. Muhasebe sayesinde yapmış olduğunuz işin kâr getirip getirmediğini anlayabilir ve işinizi büyütmek ya da kapatmak için karar alabilirsiniz.
Bu anlamda, eğer mali işlemler doğru ölçülmezse yani eksik ya da hatalı muhasebe yapılırsa, işletmenin gerçek durumu anlaşılamaz. İşte tam da bu sebeple mali müşavirlerin yapmış olduğu işler çok önemlidir.
3568 sayılı kanunun 2 maddesine göre bir mali müşavirin görevi gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin;
Yukarıdaki bentte yazılı konularda, belgelerine dayanılarak, inceleme, tahlil, denetim yapmak, malî tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmak.
Mali müşavirin yetkileri nelerdir?
Mali müşavirlerin yani SMMM’lerin yetkileri kanundan doğan görevleri ile sınırlıdır. Bu görevlerin neler olduğunu yeniden okumak için sayfayı yukarı kaydırabilirsiniz.
Mali müşavir olmak için hangi bölüm okunmalıdır?
Mali müşavir olmak için hukuk, maliye, iktisat, kamu yönetimi, işletme, muhasebe, bankacılık ve siyasal bilimler alanlarında dört yıllık lisans eğitimi almak gerekir. Ardından 3 yıllık muhasebe stajını da tamamlamak gerekir ardından meslek sınavına girip başarılı olduktan sonra bu meslekte ilerleyebilirsiniz.
Mali müşavirin genel görevleri neler?
Mali müşavirlerin yani SMMM’lerin muhasebe sistemi kurmak, defter tutmak, mali tablo hazırlamak, beyanname ve bildirge vermek, özel amaclı tespit raporu yazmak, mali konularda danışmanlık yapmak, denetim yapmak, finansal tablolar ve vergi beyannameleri üzerinde görüş vermek, bilirkişilik yapmak gibi görevleri vardır.
Mali müşavirler için özel geliştirilmiş olan Paraşüt Atlas ile mali müşavirlerin işini kolaylaştırıyoruz. Paraşüt Atlas ile veri aktarımı ve mükellef yönetimi yapın; EkspresAktarım ile de mükelleflerinizin Paraşüt üzerindeki tüm elektronik fatura, fiş ve matbu faturalarına kolayca ulaşın.
Mali müşavirlere özel hizmetlerimizi incelemek için tıklayın.
Sıkça Sorulan Sorular
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar