22.01.2019
2 Dakikalık Okuma Süresi
SGK İşe Giriş İşlemleri ve Online SGK İşlemleri
Personel olarak işe başlarken ya da şirketinize bir personel alırken SGK nezdinde yapmanız gerekenleri derlemeye çalıştık. Toparladığımız soruları ve yanıtlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
SGK işe giriş belgeleri nelerdir?
İşveren için
Şirketler yeni bir personel istihdam ettiklerinde bunu Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirmekle yükümlüdürler. Yeni düzenlemelere göre SGK'ye elden ya da posta ile bildirge iletmeniz durumunda dahi e-Sigorta'ya girerek işe giriş bildirgesi göndermek zorundasınız.
İşçi/personel için
İş yerinin statüsüne ve çalışma alanına göre bu evrak değişmektedir. Fakat, hizmet akdiyle çalışanlar işverenlerince kendileri adına gerekli bildirimlerinin yapılıp yapılmadığını takip ederek çalışmaya başladıktan itibaren 1 ay içerisinde kendilerini SGK'ye bildirebilirler.
SGK İşe Giriş Bildirgesi nedir?
SGK İşe Giriş Bildirgesi, kişinin bir şirket bünyesinde çalışmaya başladığını gösteren belgedir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre işverenlerin işe aldıkları her bir işçi için işe giriş bildirgesi düzenlemesi ve SGK'ya bildirmesi gerekir. Çalışanlar 2 aylık deneme sürelerine girmeden önce de işe giriş bildirgelerinin yapılması gerekir.
SGK İşe Giriş Bildirgesi Örneği
SGL İşe Giriş Bilrdirgesi ekranına, SGK'nın ilgili sayfasını ziyaret ederek gidebilirsiniz. SGK sistemine kullanıcı bilgileriniz ile giriş yaptıktan sonra aşağıdaki görselde yer alan işe giriş formunu çalışanınızın bilgileri ile doldurmanız ve onaylamanız gerekir.
SGK hizmet dökümü sorgulama nasıl yapılır?
SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığı olarak ayrı ayrı hizmet veren 3 kurum Sosyal Güvenlik Kurumu altında birleştirilmiştir. Fakat hizmet geçmişleri hala ayrı ayrı sorgulanabilmektedir. İşveren kaydının doğru yapılıp yapılmadığı, primlerin düzgün ödenip ödenmediği 4A, 4B ve 4C dökümlerinden kontrol edilebilir. SGK hizmet dökümleriyle ilgili daha detaylı bilgiye sahip olmak için bu içeriğimizi okuyabilirsiniz.
SGK hizmet dökümü sorgulama işlemi için e-Devlet sistemine girerek "Sosyal Güvenlik Kurumu" menüsünden 4A, 4B ve 4C hizmet dökümü sorgulaması yapabilirsiniz. Aynı işlemi e-Devlet sistemi anasayfasında yer alan arama kutusuna "SGK hizmet dökümü" ya da "Sosyal Güvenlik Kurumu" yazarak da gerçekleştirebilirsiniz.
4A hizmet dökümü sorgulama
4a, 5510 Sayılı Kanunun 4/1-a Bendi (4/a) kapsamındakileri ifade eder. Eskiden SSK ile muhatap olan sigortalılar bu kapsamdadır.
E-devlet şifreniz ile 4A Hizmet Dökümü alabilirsiniz.
4B ödeme dökümü sorgulama
4b, 5510 Sayılı Kanunun 4/1-b Bendi (4/b) Kapsamındakileri ifade eder. Bu kategori de eski Bağ-Kurluları kapsar.
E-devlet şifreniz ile 4B Ödeme Dökümü alabilirsiniz.
4C ödeme dökümü sorgulama
4c, 5510 Sayılı Kanunun 4/1-c Bendi (4/c) kapsamındakiler kapsar. Bu kategoride eskiden Emekli Sandığı'na bağlı olarak çalışanlar yer alır.
E-devlet şifreniz ile 4C Ödeme Dökümü alabilirsiniz.
SGK işe giriş tarihi sorgulama
Eğer işe aldığınız personelin ya da bir yerde çalışıyorsanız kendinizin işe başlangıç tarihini öğrenmek istiyorsanız e-devletin 4A Hizmet Dökümü sayfasını kullanabilirsiniz.
Eğer çalışma hayatınıza ilk başladığınız günü merak ediyor ve toplam hizmet gününüzü öğrenmek istiyorsanız PT yazıp, boşluk bırakıp, TC kimlik numaranızı bırakıp, boşluk bırakıp, aile sıra numaranızı yazarak 5502'ye göndererek bu bilgiye ulaşabilirsiniz. Örnek: PT 1234567890 0004
SGK işe giriş ve birçok konuda online hizmet veriyor. Diğer işlemler için de e-devlet'e giriş yaparak SGK işlemlerine göz atabilirsiniz.
Şirketinizde size yardımcı olacak içeriklerimizi kaçırmamak için blogumuza abone olabilirsiniz:
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar