02.01.2023
3 Dakikalık Okuma Süresi
Orman yangınlarından doğan zarar sigorta kapsamında mı?
Paraşüt
İçerik Yazarları
Yangından zarar gören vatandaşlarımızın akıllarındaki başlıca sorulardan biri, uğradıkları zararları tazmin imkanına sahip olup olmadıkları oluyor. Bu yazımızda, bu soruyu geniş kapsamda ele alıyor, zararların tazmin edilmesi için hangi kurumlara nasıl başvuru yapılması gerektiğini anlatıyoruz.
Son günlerde ülkemizi etkisi altına alan yangın felaketi tüm yurttaşlarımızı derinden üzüyor. Ormanlarımızdaki gerek bitki örtüsünün gerekse de diğer canlıların yok olması hepimize acı veriyor.
Özellikle afet alanlarında evi, tarlası, bahçesi, hayvanları, işyeri olan vatandaşlar bu acıyı daha derinden hissediyorlar. Tüm bunlara rağmen afet bölgesindeki vatandaşlar için de hayat bir şekilde devam ediyor. Bu çerçevede doğal afet olan yangından zarar görenlerin aklına gelen ilk sorulardan biri de uğradıkları zararların tazmin imkanına sahip olup olmadıkları oluyor.
Çiftçiler zararlarını tazmin edebilir mi?
Bitkisel ürün sigortaları dolu, sel, su baskını, heyelan, deprem gibi doğal bir afet olarak kabul edilen yangından kaynaklanan zararların giderilmesini de kapsar. Bu sebeple, son günlerde meydana gelen yangınlardan kaynaklanan ve arazisindeki ürünleri yanan çiftçiler daha önceden yaptırdıkları bitkisel ürün sigortası poliçesi kapsamında sigorta şirketine başvuru yapabilirler.
Hayvanlar için sigorta şirketi ödeme yapmak zorunda mı?
Yangın sadece tarladaki ürünlere zarar vermekle kalmadı, kimi bölgelerde hayvanların yaşadığı ağıllara ulaşarak birçok hayvanın telef olmasına neden oldu. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan sigortaları yangın sebebiyle hayvanların ölmesi durumunda sigorta şirketi tarafından daha önceden sigorta yaptırmış sigortalılara ödeme yapılır.
Arıcılar sigorta şirketine karşı hangi haklara sahip?
Ülkemizde meydana gelen yangın felaketi doğasıyla ve deniziyle ön plana çıkan Marmaris’i turizm açısından olduğu kadar arıcılık bakımından da olumsuz etkiledi. Balıyla meşhur olan Marmaris’te ticari amaçlı bal üreticilerinin kovanları yanarak arıları telef oldu.
Arıcılık kayıt sistemine kaydolan üreticiler, tıpkı deprem, sel baskını, heyelan, vahşi hayvan saldırısında olduğu gibi kovanlarının yangın sebebiyle zarar görmesi halinde de bu zararlarının giderilmesini sigorta şirketinden isteyebileceklerdir.
Motorlu araçlar için zararın giderilmesi istenebilir mi?
Bildiğiniz üzere yangınlar, yerleşim yerlerine de sıçrayarak birçok motorlu aracın da yanmasına neden oldu. Vatandaşlarımızın en çok merak ettiği konular arasında yangın sebebiyle araçlarının kullanılamaz hale gelmesi sonucunda oluşan zararın giderilip giderilmeyeceği vardı. Bu sorunun cevabı için Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartları'nda yer alıyor.
Kasko sigortası genel şartları “aracın yanmasını” da sigorta kapsamına dahil edildi. Yani, aracınızın kasko sigortası varsa, acınız orman yangınında tamamen yansa da zarar da görse kaskonuz karşılar. Şu konuyu da belirtmek isteriz: Kaskonuz yok sadece trafik sigortanız varsa orman yangınlarından doğan zararınız karşılanmaz.
Burada araçtaki yangına kendi mekanizmasının veya başka bir yerden sıçrayan alevlerin sebep olması arasında bir ayrım yapılmadığını görüyoruz.
Bu sebeple, doğal afet niteliğinde olan yangın sebebiyle aracı yanan kişiler zararlarının giderilmesi için sigorta şirketinden talepte bulunabileceklerdir.
Yangında konutları zarar görenler hangi zararları için sigorta şirketine başvurabilirler?
Yangının yerleşim yerlerine sıçraması nedeniyle birçok konut yanarak kullanılamaz hale gelmiştir. Bu noktada, yangından zarar görenler tarafından cevabı en çok aranan soruların başında yanan evlerin ve evlerde yer alan hangi eşyaların sigorta kapsamında olduğu gelir.
Bunun için öncelikle zarar gören kişi, sigorta şirketiyle yaptığı sigorta sözleşmesine bakmalıdır. Genellikle konut sigorta sözleşmeleri diğer doğal afetler gibi yangın sebebiyle de konutların zarar görmesini sigorta kapsamına dahil etmektedir. Evleri yanan ev sahiplerinin sigorta şirketinden talep edebilecekleri sadece binayla sınırlı değildir.
Evin içinde yer alan buzdolabı, televizyon, ütü, çamaşır makinesi, fırın, bulaşık makinesi, yatak, koltuk gibi ev eşyaları da konut sigortası kapsamında yer alır. Ayrıca konutta bulunan nakit para ve kıymetli evraklarda yangında zarar gördüyse bunların bedelleri de sigorta şirketinden talep edilebilir.
Yangın sebebiyle zarara uğrayan hak sahipleri nereye başvurmalı?
Yangından zarar gören hak sahipleri öncelikle sigorta sözleşmesini imzalayıp poliçe bedellerini ödedikleri sigorta şirketine riskin gerçekleştiğini yani sigorta kapsamına alınan yangın sebebiyle zararlarının oluştuğunu bildirmek için gerekli belgelerle birlikte başvuru yapmaları gerekir.
Hak sahipleri tarafından yapılan bu başvuru üzerine sigorta şirketi, hasar talebini değerlendirecek ve gerekli hallerde eksper ataması yapacaktır. Eksper yapacağı incelemeler sonucunda sigorta kapsamına dahil ürünlerden, hayvanlardan, konutlardan, araçlardan doğan hasarın sigorta teminatı dahilinde olup olmadığını ve eğer teminat kapsamında ise hasarın miktarını tespit eden bir rapor hazırlayacaktır.
Sonrasında bu rapora göre sigorta şirketi tarafından hak sahiplerine ödeme yapılacaktır.
Sigorta şirketinin ödeme talebini reddetmesi veya sigorta şirketinin ödemeyi taahhüt ettiği tutarın zarar görenler tarafından düşük bulunması hallerinde, zarar görenler Sigorta Tahkim Komisyonuna (eğer sigorta şirketi Tahkim Komisyonu’na üyeyse) başvurabilir veya mahkemeler nezdinde dava açabilirler.
Sigorta Tahkim Komisyonu kendisine yapılan başvuruyu 4 ay içinde sonuçlandırmakla yükümlüdür. Buna karşılık mahkemeler nezdinde yargılama işlemleri daha uzun sürebilecektir. Sigorta Tahkim Komisyonu veya mahkemelerce yapılan yargılamalar neticesinde kesinleşen miktarlar, sigorta şirketi tarafından zarar görenlere ödenecektir.
Ön muhasebenizi daha düzenli ve kolay bir şekilde yönetmek ister misiniz?
Hemen şimdi, aşağıdaki butona tıklayarak hesabınızı oluşturabilir ve online ön muhasebe programı Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.
Ücretsiz DeneyinDetaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar