22.01.2019
3 Dakikalık Okuma Süresi
Ön Bilgilendirme Formu ve Mesafeli Satış Sözleşmesi
Murad Güdücü
Avukat
İnternet üzerinden mesafeli olarak elektronik ticaret yapacak şirketlerin Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği uyarınca bulundurması gereken iki adet zorunlu metin vardır; "Ön Bilgilendirme Formu" ve "Mesafeli Satış Sözleşmesi".
Ön Bilgilendirme Formu nedir?
Ön Bilgilendirme Formu, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinin "Ön Bilgilendirme Yükümlülüğü" başlığı altında 5. maddede düzenlenen bir metindir.
Elektronik ticaret sitelerinde ürünlerin seçilip ödeme aşamasına gelindiğinden ödemenin yapılmasından önce Ön Bilgilendirme Formu ile tüketiciye şu bilgiler sunulmalıdır:
Bu bilgiler ileride tüketicinin onaylayacağı Mesafeli Satış Sözleşmenin ayrılmaz bir parçasıdır ve taraflar aksini açıkça kararlaştırmadıkça bu bilgiler değiştirilemez. Tüketici, ön bilgilendirmenin yapılmadığını iddia etmesi halinde ön bilgilendirmenin yapıldığına ilişkin ispat yükü elektronik ticaret sitesine aittir. Bu nedenle elektronik ticaret sitesi tüketicinin ön bilgileri edindiğini teyit etmek/onaylatmak zorundadır. Ön bilgilerin tüketiciye verilmediği tespit edilir ise, yapılan satış işlemin iptaline, tüketicinin borçlu olmadığının tespitine ve satılan malların iadesine karar verilebilir.
(insert: e-Ticaret satışına başladınız, peki ya ön muhasebeniz? class: c-bg-coolGray u-mv3 icon: icon-list-file-69 text: Paraşüt e-ticaret entegrasyonları ile satış bilgileriniz ön muhasebe programı Paraşüt'e aksın, faturalarınızı kolayca oluşturun. cta-url: https://www.parasut.com/e-ticaret-entegrasyonlari cta-text: e-Ticaret Entegrasyonlarını İnceleyin)
Ön Bilgilendirme formunun formatı ne olmalıdır?
Ön Bilgilendirme Formu en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde elektronik ticaret sitesi tarafından yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye sunulmalıdır. Bu sayede tüketici verilen siparişin ödeme yükümlülüğü anlamına geldiğini konusunda açık ve anlaşılır bir şekilde bilgilenmiş ve onaylamış olacaktır.
Ön Bilgilendirme Formunun en önemli işlevi tüketiciye satıcı hakkında doğru, gerçek ve tam bir bilgi akışı sağlamaktır. Ön Bilgilendirme Formu aracılığı ile tüketiciye satıcı ve gerçekleştireceği işlem ile ilgili tüm bilgileri ödeme yükümlülüğü doğmadan öğrenir.
Mesafeli Satış Sözleşmesi
Mesafeli Satış Sözleşmesi Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 48. maddesi ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği uyarınca düzenlenmektedir.
Mesafeli Satış Sözleşmesi nerede yer almalıdır?
Mesafeli Satış Sözleşmesi, ürünlerin seçilip ödeme aşamasına gelindiğinden Ön Bilgilendirme Formunun tüketici tarafından okunup onaylanmasının ardından tüketiciye sunulan, Ön Bilgilendirme Formunda yer alan detaylı iletişim bilgilerinin, satışa konu mal ya da hizmetin temel niteliklerinin, her türlü dahil olmak üzere mal veya hizmetin Türk Lirası olarak satış fiyatının, teslim masraflarının, varsa vade taksit bilgilerinin, cayma hakkının şartlarının ve nasıl kullanılacağı gibi bilgilerin yer aldığı borç doğuran bir sözleşmedir.
Mesafeli Satış Sözleşmesi her satış işlemi için özel olarak düzenlenmeli ve tüketici tarafından satış işleminin gerçekleşmesinden önce onaylanmalıdır. Mesafeli Satış Sözleşmesinin her işleme özel olarak tüketiciye onaylatılmadığı ve iletilmediği tespit edilir ise, yapılan satış işlemin iptaline, tüketicinin borçlu olmadığının tespitine ve satılan malların iadesine karar verilebilir.
Mesafeli Satış Sözleşmesi bir elektronik ticaret sitesinin en önemli hukuki metnidir. Mesafeli Satış Sözleşmesinde yer alan hususlar her satış işlemine özel olarak tüketici ile satıcı arasındaki hukuki bağı kurar.
Mesafeli Satış Sözleşmesinde nelere dikkat edilmelidir?
Mesafeli Satış Sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus satılan ürünün/hizmetin ayrıntılarının, satış fiyatının (vergiler ve kargo dahil) ve cayma hakkının eksiksiz olarak verilmesidir.
Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinin 7. maddesinde Mesafeli Satış Sözleşmesinin yazılı olarak yapılmasının ve bu sözleşmenin bir nüshasının tüketiciye verilmesinin zorunlu olduğu belirtilmektedir.
Ayrıca Mesafeli Satış Sözleşmesinde uyuşmazlıkların hangi yolla giderileceği ve bu doğrultuda yetkili mercilerin de belirtilmesi gerekmektedir.
Mesafeli Satış Sözleşmesinin tüketici tarafından onaylanmış hali, elektronik ticaret sitesi tarafından 3 yıl süre ile saklanmalıdır.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda veya Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket eden elektronik ticaret siteleri hakkında aykırılığı tespit edilen her bir işlem, Ön Bilgilendirme Formu veya Mesafeli Satış Sözleşmesi için 200 Türk Lirası idari para cezası uygulanır.
Ön Bilgilendirme Formu ve Mesafeli Satış Sözleşmesi bulundurmak zorunlu mu? Bulundurulmazsa ne olur?
Bu metinler her bir işlem ve tüketici için ayrı ayrı düzenlenmesi, onaylatılması, iletilmesi ve saklanması gerekir. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda veya Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket eden elektronik ticaret siteleri hakkında aykırılığı tespit edilen her bir işlem, Ön Bilgilendirme Formu veya Mesafeli Satış Sözleşmesi için 200 Türk Lirası idari para cezası uygulanır. Günlük trafiği yüksek olan elektronik ticaret sitelerinde yapılan tek bir hatanın işlem bazında çok yüksek idari para cezalarına sebep olabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.
Hukuk yazılarımız ve daha fazlasını kaçırmamak için blogumuza abone olabilirsiniz:
Diğer yandan "E-ticaret sitesinde bulunması gereken hukuki metinler" yazımızdan diğer metinler ile ilgili bilgileri alabilirsiniz.
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar