12.02.2016
2 Dakikalık Okuma Süresi
Kullanım Koşulları ve Üyelik Sözleşmesi
Murad Güdücü
Avukat
Kullanıcılar veya ziyaretçiler ile buluşan tüm internet sitelerinin amacı ne olursa olsun kullanım koşulları veya üyelik sözleşmesinden birini bulundurması gerekir. Aşağıda kullanım koşulları ile üyelik sözleşmesi arasındaki farkları ve bu metinlerin amaçlarını bulacaksınız.
Kullanım Koşulları
Kullanım koşulları genel olarak üyelik gerektirmeyen, hesap açılması gerekmeyen internet siteleri için kullanılır. Site sahibi kullanım koşulları ile site kullanım kurallarını belirlemekte ve ilan etmektedir.
Kullanım koşulları site sahibi tarafından internet sitesinin nasıl kullanılacağını ve kullanıcılardan neler beklendiğini belirten tek taraflı bir irade beyanıdır. Diğer bir değişle, site sahibi kullanım koşulları ile kullanıcılara site hakkında tüketicinin bilgilendirilmesi amacıyla bilgiler verir ve kullanıcının bu bilgiler doğrultusunda internet sitesini ziyaret etmelerini talep eder.
Kullanıcı, kullanım koşullarını onaylamak zorunda değildir ancak internet sitesini kullanırken kullanım koşullarında belirtilen hükümler ile bağlıdır.
Site sahibi kullanım koşulları ile kullanıcıya aşağıdaki hususlar hakkında bilgi verir;
İnternet sitesi üzerinden herhangi bir suç işlenmesi, maddi/manevi zarar verilmesi veya ihtilaf yaşanması halinde kullanım koşulları site sahibinin beyanı olarak dikkate alınır ve site sahibinin sorumluluklarının belirlenmesinde önem taşır.
Üyelik Sözleşmesi / Kullanıcı Sözleşmesi
Üyelik Sözleşmesi, üyelik gerektiren veya hesap açılması gereken internet siteleri için geçerli bir sözleşmedir. Sözleşme olmasının nedeni çift taraflı bir mutabakat metni olması ve kullanıcının da üye olurken işbu Üyelik Sözleşmesini tıklayarak onaylamasıdır. Kullanıcı, üyelik sözleşmesini onaylayarak site sahibi ile arasında bir hukuki ilişki kurmakta ve taraflar karşılıklı olarak sorumluluk altına girmektedir.
Kullanıcının üye olurken Üyelik Sözleşmesini onaylaması internet sitesini kullanırken Üyelik Sözleşmesinin şartlarını uyacağının beyanıdır. Kullanım koşullarından farkı budur. Kullanım koşullarında kullanıcı herhangi bir beyanda bulunmayıp kendini sorumluluk altına sokmazken (kanunlarla belirlenen sorumluluklar hariç), Üyelik Sözleşmesinde kullanıcı bizzat onay vererek sorumluluk altına girer.
Site sahibi Üyelik Sözleşmesi ile kullanıcıya aşağıdaki hususlar konusunda bir anlaşma sağlar;
Üyelik Sözleşmesi ile kullanım koşulları arasındaki en büyük fark kullanıcının üyelik sözleşmesini onaylayarak kendini yükümlülük altına sokmasıdır.
İnternet sitesi üzerinden herhangi bir suç işlenmesi, maddi/manevi zarar verilmesi veya ihtilaf yaşanması halinde üyelik sözleşmesini onaylayan kullanıcı eylemlerinden ve sözleşmeyi ihlal etmekten bizzat sorumludur.
Üye, üyelik sözleşmesinde belirtilen zarar telafi yolları veya yükümlülüklerden bizzat sorumludur. Üye, aksi yönde davranışları nedeniyle sözleşmede belirtilen şekilde tazminata veya ayrıca yaptırımlara maruz kalabilir.
İşletmenizin ihtiyacı olan hukuk içerikleri ve çok daha fazlası için blogumuza abone olabilirsiniz.
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar