11.12.2018
4 Dakikalık Okuma Süresi
Şirketiniz için hangi alan adını (domaini) almalısınız?
Murad Güdücü
Avukat
Girişiminizi hayata geçirmeye başladınız ve sıra alan adı (domain) almaya geldi. Peki işletmeniz, girişiminiz ya da markanız için hangi alan adını seçmelisiniz? Av. Murad Güdücü alan adlarını hukuki yönden inceledi.
Girişiminizi hayata geçirmeye başladınız ve sıra alan adı (domain) almaya geldi. Alan adları ip adresi diye tabir edilen, bilgisayarların birbirini görmesini sağlayan numerik sisteminin daha kolaylaştırılmış ve rahatça girilebilmesi için kelimelerle ifade edilen halidir. Alan adını adres çubuğuna yazdığımızda, bu alan adının ip adresi çözümlenir ve daha sonra sizi bu ip adresindeki sunucuya bağlanırsınız. Alan adları konusunda önünüzde iki tane seçenek vardır:
Bu alan adı türlerinden birini seçmek zorunda değilsiniz, eğer alınmamışsa hem TR uzantılı alan adını hem de TR uzantılı olmayan alan adını alabilirsiniz.
".com" alan adı oldukça önemli ve prestijlidir, ancak ".com.tr" alan adları da güvenilir ve aynı şekilde önemlidir. TR uzantılı alan adlarının ODTÜ bünyesindeki www.nic.tr üzerinden resmi belgeler sunularak alınması, TR uzantılı alan adlarını daha güvenilir ve önemli kılar.
Ticari işler için ".com" veya ".com.tr" alınması daha uygundur; ".net" veya ".net.tr" servis sağlayıcılar, ".org" veya "org.tr" ise dernekler tarafından sıkça kullanılır. Ancak alan adları "First Come, First Served" (İlk gelen alır) kuralı uyarınca ilk başvuran kişiye tahsis edildiğinden ticaret unvanınız, markanız veya arzuladığınız alan adı boşta olmayabilir.
TR uzantılı alan adı (com.tr, org.tr vb.) tahsisini ODTÜ bünyesindeki www.nic.tr sağlamaktadır. TR uzantılı alan adınızın uygun olup olmadığını da buradan sorgulayabilirsiniz.
Girişiminiz için TR uzantılı alan adı almanın üç yolu vardır:
Hangi alan adını, nereden almalıyım?
Birlikte inceleyelim.
TR uzantılı alan adları
TR uzantılı olmayan alan adları
TR uzantılı olmayan (.com, .org., .co, vb.) alan adlarını satan birçok site mevcuttur. Bu alan adlarını alırken herhangi bir belge sunmanız veya hak talep etmeniz gerekmez. Müsait durumdaki TR uzantılı olmayan alan adlarını internet üzerinden yalnızca ödeme yaparak satın alabilirsiniz.
Neden ".tr" değil de ".com.tr"
Diğer ülkeler alan adlarını ".de" (Almanya), ".fr" (Fransa), ".it" (italya) vb. olarak kullanmaktadırlar ama Türkiye ".tr" yerine ".com.tr" alan adını kullanmaktadır.
Bunun nedeni üç şekilde alan adı kaydı yapılmasıdır. Global düzeyde alan adı ".com"; ikinci düzey tek alan adı modeli ".tr" ve ikinci düzey alt alan adı modeli "com.tr", "net.tr" gibidir. Türkiye, 1990 yılında TÜVAKA (Türkiye Üniversiteler ve Araştırma Kurumları Ağı) tarafından alınan karar doğrultusunda “ikinci düzey alt alan adı modeli”ni ("com.tr", "net.tr") benimsemiştir. Dolayısıyla, alan adları “ikinci düzey alt alan adı modeli” ("com.tr", "net.tr") olarak tahsis edilmektedir.
Şu anda ODTÜ’nin alan kaydı veren sitesi www.nic.tr ve Genelkurmay’ın sitesi “tsk.tr” bilinen 2 tane ".tr" uzantılı web sitesi vardır. Ancak gelecekte ".tr" alan adı tahsisi için "TRABİS"'in kurulum çalışmaları devam etmektedir.
TRABİS Nedir?
5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'nun 35. maddesi gereğince "internet alan adlarının tahsisini yapacak kurum veya kuruluşun tespiti ile alan adı yönetimine ilişkin usul ve esaslar Ulaştırma Bakanlığı tarafından belirlenir".
Bu kapsamda hazırlanan İnternet Alan Adları Yönetmeliği 7 Kasım 2010 tarihinde yayımlanmıştır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bu yönetmeliğinin 14. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca "TRABİS'i kurmak ve işletmek veya belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde TRABİS'in üçüncü bir tarafça kurulması ve işletilmesini sağlamak"la görevlendirilmiştir.
".tr" ağ bilgi sistemi olan "TRABİS"; ".tr" uzantılı internet alan adı sisteminin ve buna ait merkezi veritabanının işletilmesine, rehberin oluşturulmasına, güncellenmesine ve rehberlik hizmetinin sunulmasına ve alan adı başvuru işlemlerinin gerçek zamanlı olarak yapılmasına imkan veren, tüm bu faaliyetlerin güvenli ve iş sürekliliğini sağlayacak şekilde gerçekleştirildiği sistem olarak tanımlanmaktadır.
TRABİS'in faaliyete geçmesi ile birlikte ".tr" alan adının yanında çeşitli sayıda jenerik üst düzey alan adı (.app, .blog, .ist, .travel, .book vb.) da tahsis edilmeye başlanacak. Ancak mevcut durumda ODTÜ www.nic.tr yönetimi ile Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu arasında alan adı tahsisi işleminin TRABİS'e devri hususunda hukuki süreç devam ettiğinden TRABİS henüz faaliyete geçmemiştir.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
e-Ticarette büyümenin formülü: Veri analitiği Elektronik Ticarette Güven Damgası Tebliği
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar