10.02.2023
3 Dakikalık Okuma Süresi
Girişimciler için ilk adım: Ön muhasebe kılavuzu
Beril Koç
İçerik Pazarlaması Uzmanı
Ticaret hayatının dalgalı denizine atlayabilen cesur, üretken, yenilikçi kişilerin genelde ilk karşılaştıkları sorunlardan biri; şirketin ön muhasebesinin nasıl yönetileceğine dair fikirleri olmaması. İster yazılımcı olun ister tornacı ön muhasebenizi doğru biçimde yönetmeden şirketinizi ayakta tutmanız mümkün değil. Ön muhasebe hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizler için bu yazıda topladık.
Öncelikle şunu belirtmemizde yarar var:
Muhasebe ve ön muhasebe farklı şeylerdir!
Pek çok genç işletmeci, yasal zorunlulukları yerine getirmekle görevlendirilmiş muhasebeciyi, şirketin finansal yönetimini yapmaktan sorumlu kişi sanır. Muhasebeci yasal evrak işlerinden sorumludur, şirketin ön muhasebesinin ise şirket içinde tutulması gerekir. Genç işletmelerin çoğunda bundan sorumlu kişi, bizzat işletme sahibinin kendisidir. Unutulmaması gerekir ki, evrak takibi muhasebenin can damarlarından biridir.
Bir şirketin finansal yönetiminin yapılmasını sağlayacak her türlü veri, ön muhasebenin konusudur. Ön muhasebe şirketin kendi içinde tutulur.
İşletmenin işleyişi için gerekli olan gelir gider durum analizi, stok yönetimi ve cari hesabın takibi gibi finansal tüm işlemlere, ön muhasebe denir.
Bir girişimcinin ön muhasebede bilmesi gerekenler nelerdir?
İşinizi sağlıklı bir şekilde ilerletebilmenin ön koşullarından biri de ön muhasebenin nasıl tutulacağını hakkında bilgi sahibi olmaktır. Kullanılan ön muhasebe terimlerini bilip ve günlük ön muhasebe işlemlerine hakim olmanız işletmenizin işleyişi ile doğrudan bağlantılıdır.
İşinizi kolaylaştırması adına ön muhasebede öğrenilmesi gerekenleri bu yazımızda derledik. Rutin işlerinizi gerçekleştirirken olmazsa olmaz bu tanımlamalara göz atmanız yararlı olacaktır. Aşağıda yer verdiğimiz sıkça karşılaşacağınız temel kavramlara gelin, birlikte göz atalım.
Ön muhasebe için gerekli bilgiler şöyledir:
Faturalar: Satış ve alışlarınızı resmi olarak gerçekleştirmek için fatura kullanmak zorundasınız. e-Fatura yazımızı okumadan iş hayatına başlamayın.
Cari hesaplar: Şirketinizin müşteri ve tedarikçi hesaplarının toplamı cari hesaplarınızdır. Cari hesap yönetimiyle alacak ve borç takibi yapabilirsiniz.
Bankalar: Bankaya yatırılan veya bankadan çekilen paralar, ödenen çekler, yapılan veya gelen havalelerin bütünü de yine ön muhasebenin konusudur.
Çek/Senet: Ticari alışverişler her zaman nakit ödeme ile gerçekleştirilmez. Çek ve senet ticari hayatın sık kullanılan ödeme araçlarındandır ve ön muhasebede işlenmesi gerekir. Çek nasıl kullanılır, nelere dikkat etmek gerekir ve kanuni yönleri neler gibi blogumuzda yer alan yazılara göz atabilirsiniz.
Aylık Bordrolar: Personelin ücret hesaplaması da ön muhasebe dahilindedir.
Bir Personelin İşletmeye Olan Maliyetinin Hesaplanması yazımızı okuyarak ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Stok takibi: Deponuzdaki mal sizin stoğunuzdur. Ürün alım satımı yapan firmalar ön muhasebelerinde stok takibi de yapmalıdır. Stok yönetiminin nasıl yapıldığı anlattığımız yazımıza göz atmanız yararlı olacaktır.
Ön muhasebe tutmak için hangi araçlardan yararlanılabilir?
Ön muhasebe yapmanın tanımlanmış bir kuralı ve yöntemi bulunmamakla birlikte pek çok işletme ön muhasebe kayıtlarını defter ya da Excel tablolarında tutar.
Şirket içinde muhasebeci bulunduran işletmeler, masaüstü bir muhasebe programından da faydalanabilir. İçeride uzman personeli olmayan işletmeler, ön muhasebelerini sağlıklı yapmakta güçlük çekebilirler. Küçük işletmeler ön muhasebelerini sağlıklı tutabilmek için ekonomik ve pratik olan web tabanlı Paraşüt uygulamasından yararlanabilir.
Paraşüt ile ön muhasebe programı öğrenme aşamalarına gerek duymadan hızlıca hesabınızı oluşturarak basit ve kolay kullanımı sayesinde ön muhasebe işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Paraşüt’te ön muhasebe tutmanın avantajları nelerdir?
Paraşüt küçük işletme ve girişimcilerin ihtiyaçlarına göre geliştirmiştir. Temel düzeyde internet kullanan herkes, çok uygun fiyatlarla uygulamadan yararlanabilir.
Hiçbir kişi sınırı olmadan, ekibinizden belirlediğiniz üyeler, belirlediğiniz düzeyde uygulamaya veri girişi yapabilir ve/veya bilgileri görüntüleyebilir.
Yedekleme için ayrıca bir yatırım yapmanıza gerek kalmadan verilerinizi kaybetme riskinden korunursunuz.
İhtiyaçlarınız doğrultusunda yapılan güncellemelerden, herhangi bir ücretlendirmeye tabi olmadan yararlanabilirsiniz.
Kullandığınız süre boyunca ödeme yaparsınız.
Web tabanlı olduğu için internetin olduğu her yerde çalışabilirsiniz.
Masaüstü programlardan farklı olarak donanım ve yazılım yatırımı gerektirmez. İnternete bağlanabilen her cihazdan uygulamaya giriş yapabilirisiniz.
Sistem sadece sizin tarafınızdan girilen bilgileri kaydeder. Girdiğiniz tüm veriler size ait olduğu için Paraşüt personeli de dahil olmak üzere izin vermediğiniz hiç kimse, sizin izniniz olmadan verilerinizi göremez.
İstediğiniz her an, belirlediğiniz tarih aralıkları ile ilgili raporları uygulamadan alabilirsiniz.
Excel’deki verilerinizi kolaylıkla uygulamaya aktarabilir, ihtiyacınız olduğu takdirde verilerinizi Excel’le dışarı aktarabilirsiniz.
Yurtdışındaki benzerlerinden farklı olarak Paraşüt, Türkiye Vergi Mevzuatına uygun geliştirilmiştir.
Telefon, e-posta, sosyal medya, Yardım Merkezi aracılığı ile Paraşüt’ün sınırsız kullanıcı desteğinden yararlanabilirsiniz.
Tüm bunların dışında diğer ön muhasebe programlarında bulamayacağınız, "Kredi Kartı ile Online Tahsilat" ve e-Fatura gönderip alma gibi özelliklerden de yararlanabilirsiniz
Ön muhasebe takibini Paraşüt’te yapmanın avantajlarını yaşamak için:
Ücretsiz DeneyinÖn Muhasebe ile İlgili Diğer Yazılarımız
e-Fatura kullanmak zorunda mıyım?
Ticari Sicil Kaydı Nasıl Yapılır?
e-Defter Nedir? Avantajları Nelerdir?
Uygulamanın Bulut Tabanlı Olması Ne Demek?
Neden Excel Yerine Online Ön Muhasebe Programı Kullanmalısınız?
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar