03.10.2024
10 Dakikalık Okuma Süresi
KOSGEB nedir ve kimler faydalanabilir?
Zeynep Özdemir
Kıdemli İçerik Uzmanı
KOBİ'lerin sektörde kendine yer bulması, istihdam sağlaması ve rekabet gücünü artırabilmesi için KOSGEB çeşitli programlar ile işletmelere finansal destek sağlıyor. Biz de bu yazımızda, KOSGEB destek programlarını, genç ve kadın girişimci destek detaylarını, hibe ve kredi desteklerinden nasıl yararlanabileceğinizi aşama aşama anlattık. İyi okumalar dileriz.
KOSGEB'in Tanımı ve Görevleri
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesine bağlı, tam adı Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olan KOSGEB, Türkiye’deki küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) teknolojik alanlar ve yerli üretim başta olmak üzere, gelişim alanı sağlıyor.
KOSGEB, yeni iş kurmak isteyen veya mevcuttaki işini büyütmek isteyen girişimciler için faizsiz kredi başta olmak üzere, çeşitli gelişim alanlarına katkı sağlıyor. Teşvik çalışmalarının yanında, eğitim ve sertifika hizmetleriyle de girişimcileri destekleyen KOSGEB; ülke ekonomisine katkı sağlayarak rekabet ortamını oluşturmayı amaçlıyor.
KOSGEB’i anlatırken kısaca bahsettik ancak daha detaylandırmamız gerekirse, KOSGEB’in görevlerini şöyle açıklayabiliriz.
KOSGEB Destekleri Nelerdir?
KOSGEB, finansal destek, eğitim ve danışmanlık destekleri, ARGE desteği, rekabet gücünü artıracak globalleşme destekleri, sanayi destekleri ve teknolojik destekler gibi birçok başlıkta KOBİ’lere destek sağlar. Aşağıda bahsedeceğimiz destek programlarına, desteklenen sektörde faaliyet gösteren işletmeler başvurabilir.
KOSGEB desteklerini, ayrı başlıklarda, destek programlarını anlatarak açıklayalım.
1. Girişimci destek programı:
Girişimci destek programı, özellikle yeni girişimcilerin iş kurma ve geliştirme süreci için önemli bir maddi kaynak sağlar. Bu maddi destek, gerçek kişi statüsünde kurulan işletmeler için 10.000 TL, sermaye statüsünde kurulan şirketler için ise 20.000 TL geri ödemesiz kuruluş desteğidir. Aynı zamanda girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda kuruluş desteğine 10.000 TL ilave edilir.
Destek programına başvurmak için tıklayın.
2. KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı:
KOSGEB, dijital dönüşüm destek programı ile KOBİ’lerin hem ulusal hem de uluslararası hedefleri doğrultusunda; iş sürecini geliştirmek, verimli hale getirmek, rekabeti ve ekonomideki paylarını artırma amacı ile dijital dönüşüm sürecini destekler.
KOBİ dijital dönüşüm destek programına, TÜSSİDE, MESS, MEXT tarafından yetkilendirilmiş danışmanlardan dijital dönüşüm/olgunluk değerlendirme raporu bulunan, Son 3 mali yıl “Faaliyet Karı” veya son mali yıl “Öz Kaynaklar Toplamı” negatif olmayan ve imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler başvuru yapabilir.
3. Yeşil Sanayi Destek Programı:
Yeşil sanayi destek programı ile KOSGEB, çevre dostu ve sürdürülebilir üretimi destekler. Bu destek programı ile enerji verimliliği, karbon emisyonlarının azaltılması ve döngüsel ekonomi gibi çevresel faktörlere odaklanarak, KOBİ’lerin yeşil dönüşümünü verimli bir şekilde tamamlayabilmelerine katkı sağlar.
4. Stratejik Ürün Destek Programı:
Stratejik ürün destek programı ile Türkiye’de orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlerdeki katma değeri yüksek ürünlerin ve bu sektörlerin gelişimi için kritik önemi haiz ürünlerin üretimini artırmaya yönelik bir destek programı. Bu program, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında sunuluyor.
5. Deprem Sonrası İşletmelerin Canlanması Destek Programı:
Deprem sonrası işletmelerin canlanması destek programının amacı, depremden etkilenen illerdeki ekonomik sıkıntıların giderilmesine, ekonomik canlanmanın sağlanmasına ve Mikro işletmelerin ve KOBİ’lerin işletme faaliyetlerine devam edebilmesine yönelik bir programdır.
KOSGEB’in destek programlarının bir kısmını sizin için detaylandırdık. KOSGEB’in geniş destek imkanlarının tümünü incelemek için KOSGEB web sitesinde yer alan Destekler sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
KOSGEB Başvurusu Nasıl Yapılır?
Her destek programının kendine göre başvuru koşulları değişebilir. Yukarıda bahsettiğimiz destek programları için başvuru linklerini paylaşmıştık. KOSGEB kayıt, genelde e-devlet üzerinden veya bir form doldurularak yapılıyor.
KOSGEB başvurusu için izlenecek adımları şöyle maddeleyelim:
KOSGEB’in Sağladığı Hibe ve Krediler
KOSGEB’in KOBİ’ler için sağladığı hibe ve krediler, destek programlarının konusuna ve projeye göre değişiklik gösterebiliyor. Yazımızın başlarında, KOSGEB destekleri hakkında detaylı bilgi vermiştik. Bu başlığımızda ise hibe şeklinde olan ve kredi şeklinde olan programlardan bahsedeceğiz.
Hibe Programları
TÜBİTAK KOBİ AR-GE Başlangıç Destek Programı: Bu programda sağlanan destek, geri ödemesiz, hibe şeklindedir. Sektör fark etmeksizin tüm teknoloji alanındaki AR-GE projeleri ile başvuru yapılabilir. Projenin destek süresi çağrı duyurusunda belirtilir, ancak Programın Uygulama Esasları gereği maksimum 18 aylık bir destek süresi vardır. Başvuru yapan firmanın ilk beş projesinin TÜBİTAK tarafından desteklenmesi amaçlanmış olup; projenin ikisi için ortaklı olma şartı belirtilmiştir.
TÜBİTAK Sanayi AR-GE Projeleri Destekleme Programı: TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı'nda sağlanan destek hibe şeklindedir. Bu programın amacı KOBİ’lerin proje esaslı araştırma - teknoloji geliştirme ve yenilikçilik faaliyetlerini desteklemektir. Projeler için konu sınırlaması ve sektör sınırlaması yoktur. Programın Uygulama Esasları gereğince 36 ayı geçmemesi gerekir.
Destek Kredileri
KOSGEB iş birliği ile kredi finansman desteği sağlayan bankalardan birkaçını sizinle paylaşıyoruz. Kredi finansman desteği ile ilgili geniş kapsamlı bilgiyi KOSGEB iletişim merkezi aracılığı ile öğrenebilirsiniz.
KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı
İşletme Başına Kredi Alt Limiti | 1.000.000 TL |
İşletme Başına Kredi Üst Limiti | 20.000.000 TL |
Destek Puanı | 20* |
Program Süresi | 24 ay |
Azami Kredi Vadesi | 36 ay |
Destek | Makine, teçhizat, yazılım ve donanım Giderleri |
Destek Programı kapsamında protokole taraf bankalar** | Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (TEB) |
*Destek Puanı, Başkanlık Makamı Oluru ile belirlenir.
**Bankalar, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve KOSGEB arasında imzalanan Mutabakat Zaptı ve bankalarla yapılan işbirliği protokolleri kapsamında belirlenmektedir.
Ziraat Bankası ve KOSGEB iş birliği
Ziraat Bankası ve KOSGEB iş birliği ile KOSGEB Destek Kredileri, uygun faiz oranları ve ödeme koşulları ile işletmelerin nakit ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir projedir.
Bu destek projesinden KOSGEB veri tabanına kayıtlı KOBİ’ler yararlanabilir. KOBİ’ler için finansal destek sağlayan bu kredilerin faizinin tamamı veya bir bölümü KOSGEB tarafından karşılanır.
Krediler, İhracat Finansman Desteği, İşletme Sermayesi Desteği, İstihdam Desteği, Acil Destek, Makine Teçhizat Kredi Desteği vb. gibi çeşitli başlıklar altında verilir.
Garanti BBVA - KOSGEB Kredileri
KOSGEB’in KOBİ’lere finansman desteği sağlamak amacı ile iş birliğine gittiği bir diğer banka da Garanti BBVA. KOBİ’ler, destek detaylarını öğrenmek ve başvuru yapmak için Garanti BBVA şubelerine giderek bilgi alabilirler. Şu notu da ekleyelim: destekten faydalanabilmek ve başvuru yapabilmek için ilk adım KOSGEB veri tabanına kayıt olmak.
İş Bankası - KOSGEB KOBİ Finansman Destek Programı
KOSGEB kredisi almak isteyen KOBİ’ler, İş Bankası aracılığı ile de KOSGEB KOBİ Finansman Destek Programı'na katılarak düşük faizli kredi başvurusunda bulunabiliyor. Başvuruda bulunabilmek için KOSGEB Veri Tabanı’na kayıtlı, KOSGEB desteklerinden yasaklı olmayan ve KOSGEB tarafından Girişimci İşletme veya Stratejik ve Öncelikli Sektördeki İşletme olarak sınıflandırılmış firmalardan biri olunması gerekiyor.
Kredi limitleri
Girişimciler için azami | 50.000 TL |
Kadın girişimci, genç, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakınları için azami | 70.000 TL |
Stratejik ve Öncelikli İşletmeler için azami | 500.000 TL’dir. |
Genç Girişimcilere Özel KOSGEB Destekleri
KOSGEB, hizmet ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren genç girişimcilere özel destekler sunuyor. Bu destekler, genç girişimcilerin iş hayatına daha güvenli ve avantajlı bir başlangıç yapabilmeleri için önemli. Bu destekler ile iş hayatında kendine yer bulan genç girişimciler, istihdama da katkı sağlamış oluyor.
Tabii bu girişimlerden yararlanabilmek için karşılanması gereken bazı şartlar aranıyor. Bu şartlar arasında eğitimlere katılmak var. Girişimcilikte temel kavramlar, girişimin etik temelleri gibi iş hayatında genç girişimciyi destekleyecek eğitimler almak gerekiyor.Eğitimlere bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bu eğitimlere ek olarak, e-fatura nasıl kesilir, faturalandırma süreçleri nasıl olur gibi ön muhasebeye yönelik bilgilendirici eğitimler de veriliyor.
KOSGEB Kadın Girişimci Destekleri
KOSGEB, girişimciliği desteklemek, yaygınlaştırmak ve başarılı işletmelerin sektöre katılması amacı ile çeşitli girişimci destekleri veriyor. Bunlardan biri de KOSGEB Kadın Girişimci desteği. Bu destekler ile kadın girişimciler iş hayatına atılıyor; kadın iş gücü ve kadın istihdamı artıyor.
Peki, KOSGEB kadın girişimci kredisine kimler başvurabilir, başvuru için aranan KOSGEB destek şartları nelerdir? Gelin, bu soruların yanıtlarını detaylandıralım.
KOSGEB Başvuru Şartları Nelerdir?
KOSGEB’in destek programlarından yararlanabilmek için “Nereden başlamalıyım?” sorusu eminiz birçok kişinin ilk aşamada merak ettiği konudur. Bu sebeple, bir tablo ile süreci anlatmak istedik.
KOSGEB’e Kayıt: İlk etapta, e-Hizmetler menüsünden “KOSGEB’e Kayıt İşlemi“ butonuna tıklayıp işletmenizin kaydını yapın.
İşletme Beyanı: Ardından işletmenizin “İşletme Niteliği ve Sınıfını Belirlemek” için İşletme Beyanını doldurun.
Beyan Kontrolü: Verilen beyanın idari kayıtlardan eksiksiz olarak gelmesi durumunda, beyan sistem tarafından otomatik onaylanmaktadır. İdari kayıtlardan temin edilememesi veya idari kayıtlar dışında bir veri girişi olması durumunda mevzuata uygunluğu KOSGEB uzmanı tarafından kontrol edilecektir.
Desteklere Başvuru: Planladığınız desteklere uzmanınızla görüşüp başvurabilirsiniz.
KOSGEB destek şartları nelerdir?
Girişimcilerin KOSGEB desteği alabilmesi için aşağıdaki ön şartları yerine getirmesi gerekiyor.
KOSGEB Genç Girişimci Desteği Şartları
Gelelim, KOSGEB Genç Girişimci Desteği’nden nasıl yararlanılabileceğine. KOSGEB genç girişimci desteğinden yararlanabilmek için aşağıdaki şartları karşılamak gerekiyor.
Kuruluş desteği tutarları ise şu şekilde;
DESTEK UNSURU | DESTEK TUTARI | DESTEK ORANI | DESTEK SÜRESİ |
---|---|---|---|
Kuruluş Desteği (*) | Gerçek kişi işletme 10.000 TL | 100% 36 Ay | |
Sermaye şirketi işletme 20.000 TL | |||
Personel Giderleri Desteği | İşletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla iş kurma desteği başlangıç tarihinden itibaren 1 inci yıl birinci dönem, 2 nci yıl ikinci dönem ve 3 üncü yıl üçüncü dönem olmak üzere; işletmede çalışan personelin tahakkuk eden prim gün sayılarının toplamı 360 ve üzeri olduğu her bir dönem için 1 aylık brüt asgari ücretin işverene toplam maliyet tutarı kadar destek sağlanır. |
(*) Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda kuruluş desteğine 10.000 TL ilave edilir.
KOSGEB Kadın Girişimci Destek Şartları
Kadın girişimciler için KOSGEB kredi şartları
2024 yılı KOSGEB’in kadın girişimciler için sunduğu destek programları kredi imkanları şu şekilde.
Halkbank’ın kadın girişimciler için sunduğu destek programı kapsamında, yeni iş kuran veya işletmelerinin kuruluş zamanı 6 ayı geçmemiş olanlara 200.000 TL kredi imkanı sunuyor.
30 yaşını doldurmamış olan genç kadın girişimcilere ise 125.000 TL’ye kadar faizsiz kredi desteği imkanı sunuluyor.
Eğer kadın girişimcinin ustalık belgesi varsa ve bir iş kolunda en az 3 yıl çalışmış ise 300.000 TL’ye kadar faizsiz kredi desteği alabiliyor.
KOSGEB Kredi Desteği Nasıl Alınır?
Yeni girişimleri sektöre kazandıran ve iş hayatında tutunabilmesi adına çeşitli programlar ile destekleyen KOSGEB, girişimcilere kredi desteği de sağlıyor. KOSGEB kredi başvurusu desteklerinden faydalanabilmek için birtakım koşulların yerine getirilmesi gerekiyor.
Bunlar;
Paraşüt ile ön muhasebe sürecini sağlam adımlarla başlatın!
Yeni bir iş kurarken, ihtiyacınız olacak ön muhasebe çözümlerinde Paraşüt girişimcilerin yanında. İşletmenizin ihtiyacına yönelik çözümler sunan Paraşüt ile gözünüz arkada kalmadan işletmenizin tüm finansal operasyonunu yönetebilirsiniz.
Paraşüt ile dilerseniz sadece e-fatura dilerseniz gelir gider takibi, stok durumu hatta çok daha fazlasına kolayca yapabilirsiniz.
Üstelik kart bilgisi vermeden 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz
Ücretsiz Deneyin
Sıkça Sorulan Sorular
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar