09.05.2024

KOBİ nedir? KOBİ destekleri nelerdir?

Melisa Yilmaz

Melisa Yılmaz

İçerik Uzmanı

Bu yazımızda, iş dünyasının can damarlarından biri olan önemli bir konuya odaklanacağız: KOBİ'ler. KOBİ ne demektir ve neden bu kadar önemlidir, birlikte göz atalım. 

 

KOBİ Nedir?

KOBİ terimi, "Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler" anlamına gelir. Bir işletmenin KOBİ olarak sınıflandırılması çalışan sayısına, ciroya veya diğer belirli ölçütlere bağlıdır. Ancak bu tanım ülkeden ülkeye değişebilir. Örneğin bir ülkede 50 çalışanı olan bir işletme KOBİ olarak kabul edilirken, başka bir ülkede bu rakam 100 olabilir.

 

Türkiye'de KOBİ'nin esasları, 19 Ekim 2005 tarihli ve 2005/9617 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik ile belirlenmiştir. Buna göre;  

 

- Bir KOBİ'nin 250'den az çalışanı bulunur.

- Yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosun 250 Milyon TL’yi aşmaz.

 

Bununla birlikte, 26 Mayıs 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan bir karar ile KOBİler için yıllık net satış hasılatı ve mali bilançodaki sınır, 250 milyondan 500 milyon TL’ye yükseltildi.

 

Böylece son durumda, Türkiye'de 250'den az çalışanı bulunan ve yıllık net satış hasılatıyla mali bilançosu 500 milyonu aşmayan işletmeler, KOBİ'dir.

 

 

KOBİ kredisi nedir?

KOBİ kredisi veya esnaf kredisi; küçük ve orta büyüklükte olan, yani KOBİ tanımına giren işletmelere verilen devlet destekleridir.  

 

Sağlanan krediler, KOBİ'nin faaliyetlerini sürdürebilmesi ve ticari hayatta tutunabilmesi için finansal bir kaldıraç görevi görür.

 

KOBİ kredisi işletmenin ihtiyaçlarına ve karşılamak istediği giderlere yönelik farklı türlerde sunulur:

 

  • İşletme kredisi  
  • Makine teçhizat kredisi
  • Acil destek kredisi  
  •  

     

    KOBİ kredisine nasıl başvurulur?

    Krediye başvurmak için öncelikle işletme sahibinin KOSGEB web sitesine giriş yapması gerekir. Sitede yer alan dersleri tamamlamak, KOBİ kredisine başvurmanın ön şartıdır. Online dersleri tamamlayarak bitirmeye hak kazanan KOBİ sahipleri, krediye başvurularını gerçekleştirebilir.

     

    KOSGEB sisteminde KOBİ sahiplerinin dahil olabileceği iki eğitim kategori vardır:

     

  • Geleneksel girişimci eğitimi
  • İleri girişimci eğitimi
  •  

    KOBİ'lerin ekonomik büyümeye etkisi nasıldır?

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, KOSGEB ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı ortak verilere göre, 2022 yılı itibarıyla KOBİLER;  

  • Türkiye’deki işletmelerin %99,7’sini,
  • İstihdamın %70,6'sını,  
  • Personel maliyetinin %47,5'ini,  
  • Cironun %42,5'ini,  
  • Üretim değerinin %36,3'ünü  oluşturur.
  •  

    Bu oranlardan da anlaşılacağı üzere, KOBİ'ler Türkiye’de ekonomik büyüme ve kalkınma için itici güçtür.  

     

    KOBİ'ler, istihdam sağlama kapasiteleri ve esneklikleri sayesinde ekonomik büyümeye doğrudan katkıda bulunur. İstihdamın artması ise gelir dağılımını dengeler ve toplumun refahını artırır.  

     

    KOBİ'ler yenilikçilik ve rekabetçilik açısından da kritik bir rol oynar. Daha küçük yapıları sayesinde, büyük işletmelere göre daha hızlı ve esnek bir şekilde pazar değişikliklerine uyum sağlayabilir ve yenilikçi çözümler üretebilirler.  

     

     

     

    KOBİ'lerde dijital pazarlama stratejileri nasıl olur?

    Dijital pazarlama stratejileri, KOBİlerin dijital platformlarda varlık göstererek müşteri tabanlarını genişletmelerine ve marka bilinirliğini artırmalarına yardımcı olur. Peki, KOBİler hangi dijital pazarlama yöntemlerinden yararlanmalı?

     

     

    Sosyal medya pazarlaması  

    KOBİ'ler hedef kitlelerine ulaşmak için sosyal medya platformlarını aktif bir şekilde kullanabilir. Organik gönderiler, reklamlar ve etkileşimli içerikler aracılığıyla marka bilinirliğini artırabilir ve müşteri bağlılığını geliştirebilirler.

     

     

    SEO  

    KOBİ'ler web sitelerini arama motorlarında üst sıralara çıkarmak için SEO stratejilerini uygulayabilir.  

    Anahtar kelime optimizasyonu, içerik pazarlaması ve teknik SEO gibi tekniklerle web sitelerinin görünürlüğünü artırabilirler.

     

     

    İçerik pazarlaması  

    Dijital dünyanın en büyük trendlerinden biri dikkat çekici ve yaratıcı içerikler!

    İlgi çekici içerikler oluşturarak KOBİ'ler daha geniş kitlelere ulaşabilir.

     

    KOBİlere hitap edebilecek bazı içerik türleri:

  • Blog yazıları  
  • Video içerikler  
  • İnfografikler  
  • e-Rehberler
  •  

     

    e-Posta pazarlaması  

    KOBİ'ler, müşteri ilişkilerini güçlendirmek ve satışları artırmak için e-posta pazarlama kampanyaları düzenleyebilir.  

    Düzenli bültenler, promosyonlar ve kişiselleştirilmiş mesajlar aracılığıyla müşteri bağlılığını artırabilirler.

     

     

    Dijital reklamcılık  

    Google Ads, Facebook Ads ve Instagram Ads gibi dijital reklam platformları KOBİlerin daha geniş kitlelere ulaşması için bir başka önemli fırsat olabilir.

    Böylece hedeflenmiş reklam kampanyalarıyla satış oranlarını yükseltebilir ve marka bilinirliğini artırabilirler.

     

    KOBİ'lerin e-ticaretteki yeri ve önemi

    e-Ticaret, KOBİ'lerin küresel pazarlara erişimini genişleterek satışlarını artırma ve büyümeleri için pek çok yenilikçi imkan sunar. Aynı zamanda KOBİlere, işletme maliyetlerinin düşmesi, dijital görünürlüğün artması, verimliliğin yükselmesi gibi avantajlar sağlar.  

     

    Dolayısıyla dijital dünyada varlık gösteren ve e-ticarete yönelen KOBİlerin gelecekte önemli bir rekabet avantajı elde edebileceğini varsaymak doğru olacaktır.

     

     

    KOBİ'lerin rekabetçi avantajları nelerdir?

    KOBİ avantajlarını şu şekilde listeleyebiliriz:

     

  • KOBİ'ler, büyük şirketlere göre daha esnek ve hızlı tepki verebilme yeteneğine sahiptir. Bu sayede pazardaki değişikliklere daha hızlı adapte olabilir ve müşterilerin taleplerine daha çabuk yanıt verebilirler.
  • Daha az bürokrasi işi ve şirketteki katmanlar arası iletişimin daha yakın olması sayesinde, yenilikçi fikirler KOBİlerde büyük şirketlere kıyasla daha hızla hayata geçirilebilir.
  • KOBİ'ler müşteriye daha yakın olma avantajına sahiptir. Bir başka deyişle müşterilere daha kişisel hizmet sağlayabilirler. Bu şekilde bir yakın ilişki, müşteri memnuniyetini artırabilir ve sadakati güçlendirebilir.
  • KOBİ'ler daha büyük holdinglere kıyasla daha düşük işletme maliyetlerine sahiptir.  
  • Daha esnek işbirliği ve ortaklık imkanları bulunur. Bu durum KOBİlerin büyük şirketlerle ortak projelerde yer alma ve kendi alanlarında uzmanlaşma fırsatlarını artırabilir.
  •  

    KOBİ'lerde risk yönetimi

    Pek çok rekabetçi avantajına karşılık KOBİler, büyük şirketlere göre daha kırılgan bir yapıya sahiptir. Büyümenin ve ekonomik istikrarın sürekliliğini sağlamak için bir KOBİnin risk yönetimi meselesini ciddiye alması çok önemlidir.

     

    KOBİlerde risk yönetimi, işletmelerin karşılaşabileceği olası riskleri tanımlama, analiz etme, değerlendirme ve bu risklere uygun stratejiler geliştirme sürecini içerir. Bu süreç, finansal risklerden operasyonel risklere, pazarlama risklerinden itibar risklerine kadar geniş bir yelpazede olabilir.  

     

     

    KOBİ işletme türleri nelerdir?

    KOBİler, cirolarına ve çalışan sayılarına göre 3 kategoride incelenir:

  • Mikro ölçekli işletmeler
  • Küçük ölçekli işletmeler
  • Orta ölçekli işletmeler
  • Kategorilere dair detayları aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. Bu şartlar, 26 Mayıs 2023 tarihi itibarıyla geçerlidir.

     

     

    KOBİÇalışan SayısıMali Kriter
    Mikro İşletme10'dan az çalışan10 Milyon TL
    Küçük İşletme50'den az çalışan100 Milyon TL
    Orta Büyüklükteki İşletme250'den az çalışan500 Milyon TL

     

    KOBİ'lerin iş yaşamını kolaylaştıran birçok özellik Paraşüt'te! KOBİ'lerin dilinden anlayan Paraşüt ile ön muhasebe süreçlerinizi kolaylıkla tamamlar, ister mobilden isterseniz de masaüstünden finansal işlemlerinizin çoğunu tek tıkla, tek ekranda yapabilirsiniz!

     

    On binlerce Paraşütlünün arasına siz de katılmak isterseniz kart bilgisi vermeden 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

     

    Sıkça Sorulan Sorular

    lp basit

    Ön muhasebenin kolayı Paraşüt’te!

    Başvuru süreci ile vakit kaybetmeyin, Paraşüt ile e-fatura, e-arşiv, e-smm gibi e-belgelere kolayca geçiş yapın. Daha kolay, hızlı ve ekonomik faturalayın.

    En Çok Okunanlar