31.01.2019

1 Dakikalık Okuma Süresi

4 maddede muhasebenin tarihsel gelişimi

Muhasebe, günümüzde çoğu kişinin yolunun kesiştiği bir kavram. Peki muhasebenin çıkış noktasını ve gelişimini hiç merak ettiniz mi? İşte muhasebenin tarihsel gelişiminin kısa bir özeti...

Hammurabi kanunları görsel

 

1) Muhasebenin kökleri

Muhasebenin kökleri Eski Mısır ve Mezopotamya'da ortaya çıkmıştır; bilinen ilk muhasebe kayıtları da Hammurabi Kanunları'nda görülmüştür.

Summa de Arithmetica görsel

 

2) Summa de Arithmetica

On beşinci yüzyılın sonlarına kadar doğal bir şekilde gelişen muhasebe, Luca Pacioli'nin yayınladığı "Summa de Arithmetica" adlı eserle birlikte gelişmeye başlamıştır.

Luca Pacioli'nin çift taraflı muhasebe sistemi ise 16. ve 17. yüzyılda Avrupa'da yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

On sekizinci yüzyılda Luca Pacioli'ye ait çift taraflı muhasebe sistemi tartışılmaya başlanmıştır. Alternatif sistemler önerilse de bu sistemler genel kabul sağlayamadığından Luca Pacioli'nin sistemi kullanılmaya devam etmiştir.

Maliyet Muhasebesi

 

3) Maliyet muhasebesi

Sanayi devrimiyle birlikte 19. Yüzyılda “Maliyet muhasebesi” ortaya çıkmıştır. Bu muhasebe türü, maliyetlerin çeşitleri, olduğu yerler ve ilgili oldukları hizmet ya da ürünlerin çeşitlerinin incelenmesine ve belirlenmesine ikan tanıyan bir hesap ile kayıt düzeni olmuştur.

Türkiye'de muhasebe

 

4) Türkiye’de muhasebe

Türkiye’de ise muhasebenin belli bir kurala bağlanması 1850’de yayınlanan “Kanunname-i Ticaret” ile gerçekleşmiştir.

Cumhuriyet döneminde ise Türkiye’de Almanya’dan alınan Ticaret Kanunu kullanılmış; bu kanuna göre bilanço, kâr ve zarar tablolarının düzenlenmesi konularında belirli kurallar getirilmiştir. Cumhuriyet döneminden 1960 yılına kadar Alman ekolünün etkisi ciddi bir şekilde görülmektedir.

1972 yılından itibaren kamuda Tek Düzen Muhasebe sistemi uygulanmaya başlanmıştır. 1994 yılından itibaren ise özel sektörde de zorunlu olarak uygulanmaya başlamıştır. Günümüzde de bu muhasebe sistemi kullanılmaya devam etmektedir.

1999 yılında ise Sermaye Piyasası Kanunu’na eklenen bir madde ile Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu’nun kurulması kabul edilmiştir.

İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

İlgili İçerikler

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Paraşüt ön muhasebe kampanyası

Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.