27.03.2024
3 Dakikalık Okuma Süresi
Fatura unvanı nedir?
Zeynep Özdemir
Kıdemli İçerik Uzmanı
İşletmelerin resmi fatura belgelerinde yer alan ve yasal olarak belirlenmiş ismi ‘Fatura unvanı’dır. Peki, “Fatura unvanında nelere dikkat edilmesi gerekir, bireysel fatura unvanı nedir?” Fatura unvanı hakkında dikkat edilmesi gerekenleri blog yazımızda inceleyebilirsiniz.
Fatura unvanı nedir?
Açıklayıcı bir biçimde “fatura unvanı nedir?” sorusunu cevaplayalım. Bir işletmenin sahip olduğu yasal isme ‘fatura unvanı’ denir. Fatura unvanı resmi fatura belgelerinde kullanılır ve yasal olarak işletmenin tanındığı isimdir.
Fatura unvanı fatura üzerinde belirtilen mal veya hizmetlerin satıcısının kimliği hakkında da bilgi verir. Fatura unvanının içerdiği diğer bilgiler ise şu şekilde; firma ismi, kişinin adı ve soyadı, kayıtlı olduğu vergi dairesinin adı ve kayıt numarası. Eğer e-fatura unvan değişikliği yapmak isterseniz süreç nasıl ilerler bu konudan da bahsedelim.
e-Fatura uygulamasını kayıtlı kullanıcılar, unvan değişikliğine gitmeleri halinde 15 gün içerisinde unvan değişikliğine ait Ticaret Sicil Gazetesinin fotokopisi ve durumu izah eden bir dilekçe ile Gelir İdaresi Başkanlığı'na posta yoluyla başvurması gerekir.
Yeni belirlenen unvana ait mali mühür temini için de elektronik ortamda Kamu Sertifikasyon Merkezine başvurulmalıdır.
Bireysel fatura unvanı nedir?
“Bireysel fatura unvanı nedir?” sorusu birçok kişinin yanıtını merak ettiği bir konu. Bireysel fatura unvanı, bireysel müşterilerin vergi numarasını kullanarak düzenledikleri faturalarda yer alan isim ve soy isim bilgisine denir.
Eğer vergi mükellefi değilseniz, bireysel müşteri olarak fatura düzenlerken fatura unvanı kısmına isim ve soy isim bilgisini yazabilirsiniz. Bu bilgi faturanın geçerli sayılabilmesi için önemli.
Bireysel fatura unvanına ne yazılır?
Bireysel fatura unvanına çoğunlukla müşterinin adı ve soyadı yazılır. Bunun yanı sıra müşterinin vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarası da fatura içerisinde yer alan kişisel bilgilerdendir.
“Yurt dışında fatura unvanı değişir mi?” diye sorabilirsiniz. Evet, fatura unvanı ve detayları ülkelere göre değişir. Bu sebeple fatura düzenlerken her ülkenin fatura düzenleme kurallarını bilmeli ve buna uygun olarak fatura düzenlenmelidir.
Fatura unvanı neden önemlidir?
İşletmenin yasal olarak tanınması için fatura unvanı önemlidir. Fatura unvanı işletmenin vergi mevzuatına uygunluğunu da kanıtlar.
Fatura unvanı yasal olarak geçerliliği olacak bir isim seçimi olmasının yanı sıra işletmenin kimliğini doğru ve net bir biçimde de tanıtmalıdır. Bu, işletmeye güven duyulmasını da sağlar.
Fatura unvanında işletmenin gerçek adresi ve vergi kimlik numarası içermelidir. Çünkü müşterilerin işletmenin yasal statüsünü ve vergiye uygunluğunu teyit etmesi önemlidir.
Faturada bulunması gereken bilgiler nelerdir?
Fatura üzerinde yasal olarak belirlenmiş bazı bilgiler içerir. Faturada bilinmesi gerekenlerin eksiksiz doldurulması önemlidir. Peki, nedir bu bilgiler?
Satıcının veya satıcı şirketin adı, adresi, telefon numarası ve e-posta adresi
Müşterinin adı, adresi ve telefon numarası
Fatura tarihi
Fatura numarası
Ürün veya hizmetlerin açık bir açıklaması, fiyatı ve miktarı
KDV oranı ve miktarı
Toplam tutar (KDV dahil veya hariç)
Ödeme yöntemi ve ödeme tarihi
İrsaliye numarası
Vergi numarası
Faturada yer alması gereken bu belgeler, faturanın doğru ve vergi yasalarına uygun hazırlanmasını sağlar. Tekrar belirtmekte fayda var; faturada yer alması gereken bilgiler ülkeye göre değişebilir.
Fatura unvanında dikkat edilmesi gerekenler
Doğru bir fatura unvanı belirlemek için dikkat edilmesi gereken önemli noktaları maddeler halinde belirtiyoruz.
Fatura unvanını belirlediniz ve tüm aşamaları tamamlayıp fatura kesmeye hazır hale geldiniz. Peki, zahmetsiz bir şekilde fatura kesmek nasıl mümkün?
Paraşüt ile e-faturaya geçmek çok kolay ve bütçe dostu. Herhangi bir başvuru ve kurulum ücreti olmaksınız e-faturaya dakikalar içinde geçebilir; öncesinde 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz. Üstelik kart bilgisi vermeden!
Ücretsiz Deneyin
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar