18.11.2024

3 Dakikalık Okuma Süresi

2025 yılı e-ticaret sektörüne genel bakış

zey copy

Zeynep Özdemir

Kıdemli İçerik Uzmanı

2025'te e-ticarette neler olacak? Tüketicinin e-ticarete bakışı ve satın alma alışkanlıkları nasıl değişti? Türkiye'de ve yurt dışında sektörler özelinde e-ticaretin özetini çıkardık, aklınıza gelebilecek soruları yanıtladık.

Bu içerikte neler var?
e-Ticaret nedir?
e-Ticaret nasıl yapılır?
Tüketicinin e-ticarete bakışı
Türkiye’de e-ticaret
Sektörlerle e-ticaret
İngiltere, Amerika ve Çin’de e-ticaret
e-Ticarette uçtan uca çözümler Paraşüt’te

Pandeminin başlangıcıyla hayatımızda büyük bir yer edinen online alışveriş etkisini artırarak gündemde kalmaya devam ediyor. Fiziksel alışverişin internet ortamına taşınmış hali olan e-ticaret tüketiciye alışkın olduğumuz vitrin gezmeyi sağlarken, alışverişi kolaylaştıran bazı etkenler de sağlıyor.

 

e-Ticaret nedir?

e-Ticaret alışılagelmiş, mağazalardan yaptığımız alışverişin dijital ortama taşınmış hali olarak özetlenebilir. Firmalar kendi internet siteleri, mobil uygulamaları veya e-ticaret yapılan geniş çaplı web siteleri yani e-ticaret pazaryerleri üzerinden satış yaparken yoğunluklu olarak dijital kanallar ile tüketiciye ulaşır ve kargo aşamasına kadar tüm süreç internet yardımıyla gerçekleşmiş olur.

 

e-Ticaret nasıl yapılır?

İnternet üzerinden bir ürün veya hizmet satmak isteyen herkes e-ticarete adım atabilir. Öncelik, ne satacağınıza karar vermek! Daha sonrasında marka adınız ve logonuz gibi size özel unsurları oluşturup kendi kuracağınız e-ticaret siteniz veya e-ticaret pazaryerleri üzerinden satış yapmaya başlayabilirsiniz. Eğer sizler de e-ticarete atılmak isteyenlerdenseniz detaylı bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.

İyi bir iş fikrine sahip olup niş ürünler satmak e-ticarette yükselmek için önemli faktörler. Müşterilerinizle kuracağınız sıkı iletişim ile de kendinize olan güveni arttırırken pazarlama kanalınıza destek sağlayabilirsiniz. Gayet tabii dijital pazarlama konusunda da büyük emek sarf etmek gerekli faktörlerden biri.

 

Tüketicinin e-ticarete bakışı

Pandemi öncesinde başlamış olmasına rağmen büyük çoğunluk çeşitli endişeler sebebiyle bu yöntemi tercih etmiyordu. En büyük endişe ise ödeme yöntemi ve bilgilerin güvenli saklanıp saklanmadığıydı.

 

Teknolojik gelişmeler ve büyük kitlelerin e-ticarete yönelmesiyle insanların konu hakkındaki bilgileri çoğaldı ve bu da e-ticaret sektörüne olan güveni artırdı. 2021 yılında tüketicilerin %80’i daha önce hiç alışveriş yapmadıkları bir markadan ürün satın aldı. Bu sektörde iyi bir yer edinebilmek tamamen müşteriye bağlı. Müşterilerin en çok dikkat ettiği faktörler hakkındaki araştırmalar incelendiğinde karşımıza çıkanlar:

  • Güvenlik,
  • Gizlilik,
  • Kullanım kolaylığı,
  • Fiyat ve kalite karşılaştırma imkanı,
  • Promosyonlar,
  • Web sitesi tasarımı ve kalitesi oldu.
  •  

    Türkiye’de e-ticaret

    Türkiye’de e-ticaretin hacmi yükselmeye devam ediyor. 2023 yılında Türkiye'nin e-ticaret hacmi 1,85 trilyon Türk lirasına ulaştı. Ticaret Bakanlığının resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre ise 2024 yılında e-ticaret hacminin 3,4 trilyon Türk lirası ve işlem sayısının da 6,67 milyar adet olacağı öngörülüyor.

     

    2025 yılında Türkiye'de e-ticaret hacmi öngörüleri ise 2024 yılı sonunda veya 2025 yılı başlarında açıklanabilir. Bu veriler açıklandığında blog yazımızda güncelleme yapacağız.
     

    e-Ticaret alışveriş tutarlarına bakıldığında en fazla harcama yapan kitlenin yaşı 29 olurken, e-ticaret hacminin yarısından fazlasını 25-36 yaş aralığındaki tüketiciler yaptı.

     

    Sektörlerle e-ticaret

    Yine Türkiye özelinde yapılan araştırmalara baktığımızda belirli kategorilerde bazı ürünlerin oldukça öne çıktığı göze çarpıyor. İnsanlar hızlı tüketim ürünlerini mağazadan almayı tercih ederken evcil hayvan kategorisinde daha uygun fiyatlar dolayısıyla e-ticaret öne geçiyor. 

     

    2023 yılında e-Ticaret hacmindeki en yüksek paya sahip ilk üç sektör,  beyaz eşya ve küçük ev aletleri (233,09), elektronik (135,00), giyim, ayakkabı ve aksesuar(127,26) sektörleri oldu.

     

    e-ticaret sektörüne bakış

    Kaynak: Ticaret Bakanlığı

    E-Ticaret Hacmi İçinde Sektörlerin Payı (2023, milyar TL)

     

    Elektronik ortamda bir numara olan giyim kategorisini incelediğimizde tüketiciler alacakları ürüne karar verirken hem internet üzerinden hem de fiziksel olarak mağazaya gidip bir pazar araştırması yapsa da sonunda ürünü çoğunlukla internet üzerinden satın almayı seçiyor. Yani anlayacağınız e-ticaret her ne kadar yükselişte olsa da mağazaların da etkisi halen kendini göstermeye devam ediyor.

     

    İngiltere, Amerika ve Çin’de e-ticaret

    Yurt dışında, özellikle İngiltere, Amerika ve Çin pazarında B2B alıcılarına özel yapılan bir araştırma bu ülkelerde de e-ticaretin yükselişte olduğunu gösteriyor. Peki nedir bu B2B?

     

    İngilizcesi “Business to Business” olan ve türkçe karşılığı işletmeden işletmeye yapılan alışveriş olarak çevrilen B2B, firmaların direkt olarak tüketicilerle değil perakende satıcılara veya toplu ürün satışı yapan diğer firmalarla alışveriş gerçekleştirmesidir.

     

    2021 yılında bahsettiğimiz pazarlarda B2B alımlarının %49’u online platformlar üzerinden gerçekleşti. Yine aynı alıcıların %62’si yaptıklarını alışverişleri bir mobil uygulama üzerinden gerçekleştirmeyi daha çekici buluyor.

     

    İngiltere, Amerika ve Çin merkezli araştırmalar sonucu görülüyor ki bahsettiğimiz yerlerdeki firmaların %93’ü pandemi sırasında benimsedikleri satın alma şekillerini korumakta kararlı. Bu satın alma şekli de tahmin ettiğiniz gibi online platformlar üzerinden gerçekleştirilen e-ticaret.

     

    e-Ticarette uçtan uca çözümler Paraşüt’te

    Sipariş geldiğinde stoktan düşüp kargo fişi oluşturmak ve sonrasında ön muhasebe takibinizi yapmak için farklı ekranlar arasında gezmenize artık gerek yok! Paraşüt e-Ticaret paketindeki Shopside entegrasyonu sayesinde tek panelde ve çok kolay.

     

    Siparişlerinizi ve stoklarınızı görüntülerken kargo hareketlerinizi de denetleyebileceğiniz Shopside, Paraşüt ile bağlantısı sayesinde satış yaptığınız müşterinin ve ürünün kaydını otomatik olarak Paraşüte aktarıyor, e-fatura süreçlerinizi de hızlandırıyor.

     

    Zamandan kazanırken tasarruf etmek ve mali müşavirinizle uyum içinde çalışmak istiyorsanız siz de Paraşüt’e hiçbir kredi kartı bilgisi vermeden abone olabilir, 14 gün ücretsiz deneme hesabınızı oluşturabilirsiniz.

     

    Ücretsiz Deneyin
    İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

    Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    destek indirimbanner

    İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!

    Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!