31.05.2021
15 Dakikalık Okuma Süresi
e-Ticaret nedir? e-Ticarete başlayacaklara 5 ipucu
e-Ticarete başlayacaklar için hazırladığımız kılavuz niteliğindeki yazımızda, e-ticaretin nasıl yapıldığını adım adım anlatıyor, satışlarda başarıyı yakalayabilmenin ipuçlarını veriyoruz.
Günümüzde, işlek bir caddede dükkan açmanın hayalini iyi bir web sitesi kurarak online satış yapmak aldı. Herhangi bir kuruma, kuruluşa bağlı kalmadan geleceğini inşa etmek isteyen yüz binlerce insan, kendi işinin patronu olmanın yollarını arıyor; çağımızın özellikle de pandemi ile günümüzün o sihirli gücünü kullanmak istiyor: e-Ticaret.
e-Ticaret dünyası, kendi yağında kavrulanlardan, satışlarını katlayarak büyüyenlere, evinde hobi olarak başlayanlardan ek gelir elde edip refaha erenlerin hikayeleri ile dolu. Siz de kendinizi bu gruplardan birine ait hissediyor ya da “kıyısından köşesinden artık şu işe bir girişmeli” diye düşünüyorsanız bu yazımız sizin için!
Gelin, bu işin aslı astarı nedir, e-ticarete başlamak için ne yapmak gerekir birlikte görelim.
e-Ticaret ne demek?
Yeni nesil iş modellerinden biri olan e-ticaret, en genel tanımıyla elektronik ticaret veya internet üzerinden yapılan ticaret anlamına gelir. İnternet üzerinden mal veya hizmet alım satımı ve bu işlemleri yapabilmek için gerçekleştirilen para ve veri aktarımına e-ticaret denir.
Geleneksel ticarette alışkın olduğumuz ürün veya hizmet satın alma süreçlerindeki reklam, satış, ödeme ve dağıtım işlemleri, e-ticarette internet üzerinden gerçekleştirilir.
“e-Ticaret nedir?” sorusunun ardından merak edenler için e-ticaretin tohumlarının ne zaman atıldığını kısaca cevaplayalım. Günlük yaşamımızın ayrılmaz parçalarından biri haline gelen e-ticaret, şüphesiz ki dünya çapında internet kullanımının yaygınlaşması ile doğru orantıda bir büyüme gösterdi.
Fakat spesifik olarak 1994 yılında Phil Brandenberger’in Sting müzik grubunun Ten Summoner's Tales adlı albümünü online olarak satın alması ilk gerçekleştirilen e-ticaret faaliyeti olarak kayıtlara geçti. O günden bu yana da durmaksızın büyüme kaydetti.
Peki, e-ticareti bu denli önemli yapan neydi?
e-Ticaret neden önemli?
Bu sorunun cevabını firmalar ve tüketiciler olarak iki yönlü düşünebiliriz.
Firmalar, e-ticaret ile çok daha fazla müşteriye çok daha fazla kanalla ulaşabilme imkanına sahip olurlar. Fiziksel bir mağazaya göre çok daha masrafsız bir şekilde satış süreçlerini gerçekleştirirler.
Kapalıçarşı’nın en işlek dükkanlarından birine sahip olan bir kuyumcu düşünün. Eski İstanbul’un ticaretin kalbinin attığı yerde, yerli ve yabancı turistlerin uğradığı, sürekli bir hareketlilik halinin olduğu bir mağaza… En ideal durumu tasvir ettiğimizde dahi, bu mağazanın etki alanının bulunduğu konumla sınırlı kaldığını söyleyebiliriz.
Bu kuyumcu dükkanının güzide ürünlerini kendine ait bir e-ticaret sitesinde sergilese ve bilinirliğini bu web sitesi üzerinden kursa ne kadar büyük bir satış ağına sahip olur, tahmin edebiliyor musunuz?
Dünyanın dört bir yanına ürünlerini sunabilir, yeni müşterilerini yaptığı çalışmalarla her geçen gün artırabilir ve günün sonunda elde ettiği kazancı katlayabilir. Potansiyel müşterilerine, 7/24 ziyaret edebilecekleri online bir platformla ulaşarak, ürünlerini dikkat çekici bir şekilde sunabilir. Özetle, iş sahipleri bilgisayarı başında oturdukları yerden dünyaya açılabilirler.
Tüketiciler ise, ihtiyacı olan ürün veya hizmetin en iyisine ulaşabilmek için sunulan pek çok alternatif arasında seçim yapabilme şansına sahip olurlar. Bir kullanıcı olarak, kırmızı bir spor ayakkabı aradığınızı düşünün. Bu sorgulamayı yaptığınızda onlarca markanın yüzlerce ürünü ekranda adeta gözlerinin önüne serilir.
Tüm bu seçenekler arasında size en çok hitap eden ve en ekonomik ürünü seçmeye çalışırsınız ve sizin ihtiyacınıza en uygun ayakkabıyı satın alırsınız. Bu seçim aşamasında fiyat-kalite dengesi, ödeme kolaylığı, güvenirlik gibi bazı hususlar da söz konusu olacaktır. Fakat konuya daha sonra değineceğiz. :)
e-Ticaret istatistikleri:
Yapılan araştırmalar e-ticaretin önemini kanıtlayıcı bir nitelik taşıyor. İstatistikler, 2021 yılındaki dijital kullanıcı sayısının 2,14 milyar olduğunu belirtiliyor. Bu, 7,74 milyarlık dünya nüfusunun yüzde 27,6'sını oluşturuyor. Başka bir deyişle, etrafınızda gördüğünüz her dört kişiden biri online alışveriş yapıyor.
İstatistiklerde göze çarpan diğer noktalar ise şöyle: * 2021 yılına kadar küresel e-ticaret satışlarının 4,8 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor ve bu da e-ticareti büyüyen ve karlı bir sektör haline getiriyor.
2021'de, e-ticaret satışlarının dünya çapında perakende satışların yüzde 18,1'ini oluşturması bekleniyor.
Online alışveriş yapanların sayısı son birkaç yılda artıyor. Bu artışta pandeminin de büyük etkisi olduğu düşünülüyor. Rakamlar, 2021'deki dijital kullanıcının 2020 yılına göre 900 milyon daha fazla olduğunu ve yüzde 4,4'lük bir artış yaşandığını söylüyor.
2023 yılına kadar dünya çapında perakende satışlarındaki e-ticaret payının yüzde 22 olması bekleniyor.
Dünya nüfusunun internete sahip olmasındaki muazzam artış ve online alışverişin giderek daha kolay hale geldiğini düşündüğümüzde bu sonuçların sürpriz olmadığını söyleyebiliriz. Özellikle, alışveriş çılgınlığının zirveye çıktığı Çin’de kutlanan Dünya Bekarlar Günü, Amazon Prime Günü, Kara Cuma ve Siber Pazartesi gibi büyük indirimler sunan özel online alışveriş etkinlikleri, tüketicileri e-ticaret platformlarına teşvik etmede büyük rol oynuyor.
Her yıl yükseliş gösteren e-ticaret verilerindeki temel çıkarım, e-ticarete atılmayı düşünen girişimciler ve firmalar için en doğru zamanın bu zaman olduğunu vurguluyor! Bir başka deyişle, ne zaman başlarsan kârdasın, avantajlısın! Geç kaldım diye düşünme, online mağaza açmak için bundan daha iyi bir zaman olmamıştı!
## e-Ticaret kullanıcıları kimlerdir?
e-Ticaretin çok geniş bir kullanıcı ağı bulunuyor. Şahıslar, firmalar veya kurumlar arasında gerçekleştirilen e-ticaret, kullanım türüne göre de değişiklik gösteriyor. Ülkemizde bu türlerin arasında en yaygını ise, firmadan müşteriye e-ticaret sistemi olan B2C (Business to Customer) modeli olarak öne çıkıyor.
B2C (Business to Customer): e-Ticaret, işletme ile tüketici arasında gerçekleşir. İşletme ürün ve/veya hizmetlerini doğrudan tüketiciye satar. Tüketici, firmanın e-ticaret sitesi ya da bulunduğu pazaryerindeki ürünlerini inceler. Ürüne ait görsellere ve bilgilere göz atar, varsa ürün hakkında yapılan yorumları değerlendirir ve satın alma işlemini gerçekleştirir. Amazon, Trendyol, AliExpress, Hepsiburada, n11, Gittigidiyor, Morhipo vb. çevrimiçi mağazalara sahip tüm perakendecileri B2B’ye örnek gösterebiliriz.
B2B (Business to Business):İşletmeden İşletmeye olan bu e-ticaret türü, bir üretici ile toptancı veya bir toptancı ile bir perakendeci gibi bir işletmenin başka bir işletmeye mal ve hizmet satışıdır. İşletmeler arası e-ticaret, tüketiciye yönelik olmadan, genellikle ham maddeler, ve yazılımlar gibi ürünleri içeriyor. Üreticiler ayrıca B2B e-ticaret yoluyla doğrudan perakendecilere satış yaparlar. B2B için Paraşüt en iyi örneklerden biri olacaktır. :)
C2C (Consumer to Consumer): Tüketiciden tüketiciye olarak bilinen C2C e-ticaret, satıcı konumundaki tüketicinin bir mal veya hizmeti başka bir tüketiciye satışını ifade eder. Tüketiciden tüketiciye satışlar eBay, Etsy vb. platformlarda gerçekleşir. sahibinden.com gibi platformları bu e-ticaret modeline örnek gösterebiliriz.
C2B (Consumer to Business):Bir tüketicinin hizmetlerini veya ürünlerini bir işletme organizasyonuna satmasıdır. C2B, fotoğrafçıları, danışmanları, serbest yazarları vb. kapsar.
G2B (Government to Busines): Devletten işletmelere olarak tanımlanan bu model, ihale ya da farklı yöntemler ile devletten işletmelere yönelik gerçekleştirilir. Devlet kurumlarının ihtiyaç duydukları ürünleri alabilmek için oluşturdukları e-ticaret siteleri bu iş modeline dahildir. Örnek: Devlet tarafından işletmelere verilen destekler.
B2G (Business to Government): İşletmeden devlet ve devlet kurumlarına yapılan satıştır. İhale yoluyla bir ajansın bir devlet kurumunun web site tasarımı hizmeti vermesi bu modele örnektir.
G2C (Government to Consumer):Devletten tüketiciye olarak tanımlanan G2C, devletin vatandaşlara online ortamda verdiği ürün ve hizmetleri kapsar. Örneğin, trafik cezası ödemek veya Özel Tüketim Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi vergi türleri de bu modele örnek oluşturur.
Bu noktada sektör türlerine de kısaca değinmemiz yerinde olacaktır:
Perakende:Ürünlerin tek tek ya da birkaç parça halinde tüketiciye satılmasıdır.
Toptan:Adı üstünde toplu olarak satılan ürünlerdir. Toptan satış genellikle perakende firmalarına gerçekleştirilir. Ardından perakendeciler tüketiciye bu ürünlerin satışı yapılır.
Dropshipping:Stoksuz satış olarak da bilinen dropshopping, üretilen ve üçüncü şahıslar aracılığıyla tüketicilere gönderilen ürünlerin satışıdır.
Abonelikler: Yapılan üyelik işlemi ile düzenli olarak tekrarlanan hizmet ve ürün alımlarıdır.
Dijital ürünler: Bulut tabanlı yazılım, online kurs, e-kitap gibi ürünlerin satın alımını bu grupta değerlendirebiliriz.
e-Ticaretin avantajları nelerdir?
e-Ticaretin işletmelere pek çok avantajı bulunuyor. Bu bölüm, bizlere aslında “e-Ticarete neden geçmeliyim?”in de cevabını veriyor.
* Maliyetlerinizi düşürür, giderlerinizi en aza indirirsiniz
Fiziki bir mağaza için harcayacağınız kira bedeli ve düzenli olarak ödeyeceğiniz faturalardan kurtulursunuz. Giderlerinizi e-ticaret sitenize veya bulunmak istediğiniz pazaryerlerine göre planlayarak tasarruf sağlarsınız. Gerçek bir mekana ihtiyaç duymadan, minimum bir maliyetle satışa başlayabilirsiniz.
Aynı zamanda, stoksuz satış yapabilme sayesinde depo, stok maliyetlerinizi de ortadan kaldırabilirsiniz. Kısacası, düşük sermayelerle ticarete adım atabilirsiniz.
e-Ticaret, özellikle KOBİ ve girişimcilerin, ticarete başlayabilmesindeki itici bir güçtür. Pazarlama bütçelerinin iyi bir şekilde yönetilmesi ile daha az bir maliyetle etkili bir tanıtım yapabilme olanağınız vardır.
Hedef kitlenizi belirleyerek ürünlerinizin tanıtımını dilediğiniz gibi yapabilir, müşterilerinize geniş bir ürün yelpazesi sunarak daha büyük kitlelere ulaşabilirsiniz.
* Kolaylık sağlar
e-Ticaret, satın alma işlemlerini daha basit, daha hızlı ve daha az zaman alıcı hale getirerek müşterilerinize 7/24 satış, hızlı teslimat ve kolay iade imkanı sağlar. İşletmeler, yeni dağıtıcılara ve tedarikçilere ulaşma kolaylığı yakalayarak müşterilerinizin taleplerine daha hızlı bir şekilde cevap verir. Bu da sizi keşfedecek yeni müşterilere ulaşma yolunda etkilidir.
Bir diğer kolaylığı ise evden satış yapabilme imkanıdır. Her gün kepenklerini açan bir dükkanın aksine günün her saatinde müşterilerine kapıları açık sanal mağazanız için internet bağlantısı ile erişim sağladığınız her yerden satışlarınızı kontrol edebilirsiniz.
* Kişiselleştirme ve müşteri deneyimi
e-Ticaret siteleri, sundukları ürünleri kişiselleştirerek müşteri deneyimini iyileştirebilir. Sitenizi ziyaret eden bir müşteriye incelediği ürünü baz alarak yeni önerilerde bulunabilir, müşteriye ihtiyacının ne olduğunu anlayan bir yerde olduğu hissini verebilirsiniz.
Ürün ve hizmetlerinize dair girdiğiniz detaylı bilgi ve görsellerle müşterinin satın alma sürecini hızlandırabilir ve ürüne dair soru işaretlerini hızla kaldırabilirsiniz.
* Dünyaya açılan kapı parmaklarınızın ucunda!
Özellikle son bir yılda evlere kapandığımız fakat e-ticaret ile dünyaya açıldığımız bir sürecin içerisindeyiz. Kullanıcılar, ulaşmak istedikleri ürüne bir tık uzakta olup, alışveriş deneyimlerini mümkün olduğunca hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmeye ihtiyaç duyuyorlar.
e-Ticaret doğası gereği geleneksel alışveriş sürecine göre çok daha rahat bir kullanıcı deneyimi sunarken, artık coğrafi engelleri de ortadan kaldırıyor. İster Anadolu’da ol, istersen İstanbul’un merkezinde marka bilinirliğin, fiziki konumun ile değil, dijitaldeki tanıtımların ile ölçülüyor.
e-Ticaret için sermaye gerekir mi?
Gelelim en sık karşılaştığımız sorulardan birine… Bir sonraki yazımızda bu konuya detaylı değineceğiz fakat özetle anlatacak olursak evet, e-ticarete yapabilmeniz için az da olsa bir sermaye gerekir. Fakat bu durum gözünüzü korkutmasın, devasal rakamlardan bahsetmiyoruz.
Fiziksel bir mağaza açmaya kıyasla çok daha hızlı bir sürede online mağazanızı açabilirsiniz. Ayrıca, müşterilerinize kredi kartı ile ödeme imkanı sunacaksanız sanal pos başvurusunda şirket kuruluş belgelerini hazır etmeniz gerekecektir.
“Şu an ben kendi halimde bir satıcıyım” diye düşünebilir ve en minimum düzeyde harcama yapmak isteyebilirsiniz; tanıtım, marka bilinirliği ve potansiyel müşteriye ulaşabilme için ekstra bir planınız olmayabilir.
Böyle bir durumda çıkacak maliyetler kısaca şunlardır: * Sunucu ve alan adı giderleri * Aylık vergiler * Bir ofisiniz varsa kira bedeli ve ofis giderleri * Çalışanlarınız varsa çalışan giderleri ve sigortaları * Ürün satışı gerçekleştiriyor iseniz kargo giderleri * Ürünlerinizi stoklayabilmek için depo masrafları * Online satış yaptığınız sektöre göre özel lisans ve izinler
e-Ticaret için şirket kurmak gerekir mi?
e-Ticaret yapmak için bir şirket kurmanız gerekir ki internet üzerinden yaptığınız satışları faturalandırabilin. Yani, e-ticaret yapmanız için vergi mükellefi olmanız gerekir. Şirket kurmadan vergi mükellefi olmazsınız. İşinizi yasal bir düzende yürütebilmeniz, girişiminizi büyük kazançlara dönüştürebilmeniz adına adım adım bu zorunlulukları yerine getirmeniz önemlidir.
Şirket kurmak zorunlu; “Peki, şirket türünüz ne olmalı?” Buna dair bir şart aranmamaktadır. İster şahış şirketi ister anonim isterseniz de limited şirket olsun, fark etmez. Çok fazla vergi yükü altına girmek istemiyorsanız ilk etapta şahıs şirketi kurarak e-ticaret yapabilirsiniz.
e-Ticarete başlamak için gerekli belgeler nelerdir?
e-Ticaret siteniz için de gerekli bazı evrakları hazırlamanız önemlidir.
e-Ticaret sitenizi açmadan önce, * Mesafeli satış sözleşmesi * Gizlilik sözleşmesi * Üyelik sözleşmesi * İade ve iptal koşulları belgelerini hazırlamalısınız.
Bunun yanı sıra e-ticarete başlamak için gerekli belgeler kuracağınız şirket tipine göre değişiklik gösterir. Bu nedenle ilk adım olarak şirket tipinizi belirleyerek şahıs mı yoksa sermaye şirketimi kurmanız gerektiğine karar vermelisiniz. Limited şirket ile şahıs şirketi arasındaki farkları konu aldığımız yazımız bu noktada size yardımcı olacaktır.
İki şirket türü arasında bilinmesi gereken en temel fark, şahıs şirketlerinde ortakların sorumluluğu sınırsız iken, sermaye şirketlerinde ortakların sorumluluğu koydukları sermaye ile sınırlıdır.
Şahıs şirketi kurmak için gerekli belgeler
* Kimlik fotokopisi * İkametgâh belgesi (e-devlet) * İmza beyannamesi (Mali müşavir ile çalışacaksanız) * Kira sözleşmesi (İşyeri kira sözleşmesi veya işyeri kendinize ait ise buna ilişkin tapu senedi)
Şahıs firmasına kendiniz başvurabileceğiniz gibi noterden vekalet çıkarmanız dahilinde mali müşaviriniz de sizin adınıza başvuru yapabilir.
2021 yılı için şahıs şirketi kurma maliyeti şöyledir:
Şahıs şirketi kurma maliyeti, yaklaşık 550 TL civarındadır.
Limited şirket kurmak için gerekli belgeler
- Kimlik fotokopisi (ortaklar) - İkametgâh belgesi (e-devletten) - Şirketin unvanı - Belirlenen sermaye tutarı - Ortaklar sermaye oranı - Kira sözleşmesi - Belirlenen şirket temsilcisi (Müdür)
Limited şirket kurmak için gerekli belgelerle birlikte şirket ana sözleşmesinin de hazırlanması gerekir. Ticaret Odası kaydı yapıldıktan sonra şirket adına vergi kaydı da yapılır. Limited şirket için minimum sermaye 10.000 TL’dir. Limited şirket kuruluş aşamalarını anlattığımız yazımızdan süreç ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Hangi ürünü satacağınıza nasıl karar verirsiniz?
Tüketici eğilimlerini anlama
e-Ticaret dünyasında yeni ve kendi ürününüzü üretmiyorsanız satmayı düşündüğünüz ürünün tabiri caizse tutup tutmayacağı konusunda tedirginlik yaşayabilirsiniz. Bunun için öncesinde yapacağınız küçük çaplı bir pazar araştırması nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda size fikir verecektir. “Bu pazar araştırmasını nasıl yapacağım?” diyenler için şimdi can alıcı kısma geldik.
Yapmanız gereken tüketicilerin hangi ürünleri satın alma eğiliminde olduklarını öğrenmektir. Bunun için de Google Trends işinize yarayabilir. Ücretsiz olarak giriş yapabildiğiniz Google Trends’de ülke bazında ve belirli tarih aralığında sorgulama gerçekleştirebilirsiniz. Böylece tüketici alışkanlıkları hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Online pazaryeri araştırması
Hangi ürünü satacağınıza dair fikir verebilecek bir diğer alan da online pazaryerleridir. Rağbet gören pazaryerinde en çok beğenilen ve satın alınan ürünleri filtreleyebilir, müşteri değerlendirmelerini göz önüne alarak hangi ürünün ne gibi artı ve eksileri olduğunu analiz edebilirsiniz. Türkiye’deki e-ticaret firmaları hakkında yapacağınız küçük bir araştırmanın dahi hangi alanlarda ve ürünlerde yoğunluğun olduğuna dair fikir almanıza katkısı olacaktır.
Diyelim ki ürettiğiniz ürünün e-ticaretini gerçekleştirmek istiyorsunuz. Bu aşamada ise rakip analizi yapmak son derece önemlidir. Mevcutta bu ürünün satışında öne çıkan kimler var, hangi marka veya firmalar ürünlerinde neyi öne çıkarmışlar ve sizin ürününüzde öne çıkarmak istedikleriniz neler? Bir başka deyişle siz farkınızı nasıl ortaya koyuyorsunuz?
İşte bu soruların cevapları üzerine bir beyin fırtınası gerçekleştirerek izlemeniz gereken yol ile ilgili fikirlerinizi zenginleştirebilirsiniz. Bu soruların yanı sıra yaparken fiyat karşılaştırması yapmayı da unutmamanız gerekir.
e-Ticarette başarıya ulaşmanız için ipuçları
- Kullanıcı odaklı düşünün Satacağınız ürün veya hizmetin hangi kullanıcı kitlesine hitap ettiğini belirleyerek işe koyulabilirsiniz. Diyelim ki elinizde 18-24 yaş genç yetişkinlere yönelik bir ürününüz var. O halde, bu yaş grubunun ilgilerini, neleri sevip neleri takip ettiğini de göz önünde bulundurmalısınız.
Kısacası söz konusu yaş aralığının trendlerini öğrenmelisiniz. Elde edeceğiniz bilgiler, reklam tanıtımlarında kullanacağınız dilden ürün detaylarına kadar pek çok alanda işinize yarayacaktır.
Arkadaşlarınızda test edin Arkadaşlar bugünler için varlar :) Müşterilerinizde sağlam bir ilk intiba bırakmak için her şeye karşı hazırlıklı olmalısınız. Görsellerin hızlı ve yüksek kalitede açıldığından, ürüne dair detaylı bilginin girildiğinden veya ödeme aşamasında herhangi bir sorun yaşanmadığından emin olmalısınız. Bunun için arkadaşlarınızın web sitenize bir dışarıdan bir gözle bakması ve değerlendirmesini isteyebilir; sitenizi test edebilirsiniz.
Mobil optimizasyon sağlayın Mobil veya tablet üzerinden alışveriş yapanların sayısı her geçen gün artıyor. Siz de sitenizin mobil optimizasyonunu tamamlayarak ister mobil ister masaüstünden müşterilerinizin size ulaşabilmesini sağlayın.
SEO uyumluluğuna dikkat edin SEO’nun derya deniz bir konu olduğu malum. Bu alanda uzman kişilerden yardım almanızın veya bu alanda kendinizi geliştirmenizin satışlarınıza da yansıyacağı gerçeğini göz arda etmeyin.
Araştırmaktan ve keşfetmekten vazgeçmeyin Tüketici trendlerinin hızla değiştiği günümüzde bu zamana kadar yapmış olduklarınızla asla yetinmeyin. Mağazanıza ekleyebileceğiniz yeni ürünlerin neler olabileceği üzerine kafa yorun, araştırın. Yenilikçi yöntemler deneyebilir, ortaya koyacağını farklılıklarla müşterilerinizin ilgisini çekebilirsiniz.
e-Ticaret nasıl yapılır?
İlk adımda satacağınız ürüne ve hizmet vereceğiniz sektöre karar vermelisiniz. Halihazırda bir şirketiniz var ve verdiğiniz hizmeti e-ticarete taşımak istiyorsanız bu aşamayı atlamış oluyorsunuz. Fakat e-ticarete atılmaya karar veren bir girişimci iseniz öncelikle satacağınız ürünü belirlemenizi tavsiye ederiz. Bir sonraki aşamada internet sitenizin alan adı (domain) ve sunucusuna ihtiyacınız var. Alan adınızı kiralayabilir ya da satın alabilirsiniz. Bunun için çeşitli hosting firmalarının internet sitelerini ziyaret etmeniz yararlı olacak ve ihtiyacınıza yönelik bir sunucu seçmenizde rehber olacaktır.
Bu noktada şuna değinmekte fayda var: Alan adı sizin internetteki varlığınızın temsilidir. Bu nedenle marka adınızı detaylı düşünmeniz ve buna bağlı olarak bir alan adı almanız önemlidir.
Diğer aşama ise yukarıda da belirttiğimiz gibi, şirket kurmaktır. Bu adım satışlarınızı faturalandırabilmeniz için gereklidir.
Bir diğer önemli nokta da güvenirliğinizi sağlamak için, altyapınızın sağlam olması gerektiğidir. Bir başka deyişle güvenlik açığı olmaması önemlidir. Altyapı sağlayıcı firmalarla çalışarak sistemin teknik işleyişi ile ilgili yardım alabilirsiniz. Böylece her müşterinin öncelik verdiği “güvenli e-ticaret” ilkesine sadık kalmış olarak işleyişinizi düzenlersiniz.
e-Ticaret yapmak için önemli bir diğer nokta da, e-fatura ve ön muhasebe entegrasyonudur. GİB’in 2020 yılı düzenlemesine göre, yıllık cirosu 5 milyon lira ve üzeri olan e-ticaret firmalarının e-fatura ve e-arşiv fatura kullanmaları zorunludur. e-Fatura kesebilmeniz için online bir ön muhasebe programı işinize yarayacaktır.
Türkiye’nin ilk online ön muhasebe programı olan Paraşüt ile sadece e-fatura ve e-arşiv kesimi ile fatura takibi, gelir gider takibi, raporlama, stok takibi, kredi kartı ile online tahsilat, akıllı banka hesap takibi, cepten fiş okuma (CFO) ve mobil barkod okuyucu, e-ticaret ve CRM entegrasyonu ve teklif yönetimi gibi ihtiyaç duyabileceğiniz hizmet ve özelliklerden yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda e-ticaretle uğraşanlara özel Paraşüt e-Ticaret paketi ile pazaryerleri veya e-ticaret siteniz üzerinden gerçekleştirdiğiniz satışa dair tüm bilgileri takip edebilirsiniz.
e-Ticaret paketi nedir?
e-Ticaret paketleri, size yazılım ve sitenin hazır olarak sunulmasıdır. Bir başka deyişle, siz herhangi bir kurulum ile uğraşmadan hazır bir siteyi ve yazılımı satın alırsınız; ürünlerinizi kolayca düzenleyerek e-ticaret satışınıza hazır olursunuz.
Özellikle e-ticarete yeni giriş yapacaklar için büyük ölçüde kolaylık sunan bu paketleri satın alma sürecinde hangi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğini dikkatlice incelemenizi tavsiye ederiz.
Paraşüt e-Ticaret, e-ticaret yapanlara e-fatura ve e-arşiv ile ön muhasebe yönetimini bir arada gerçekleştirebilecekleri çok daha kapsamlı bir hizmet paketidir. e-Ticaret alanında faaliyet gösteren şirketler, Paraşüt e-Ticaret paketi ile satıştan faturalandırmaya kadar tüm operasyonlarını uçtan uca dijital hale getirerek bunların yönetimini bir arada gerçekleştirebilirler.
Paraşüt e-Ticaret paketi kapsamında, Paraşüt kullanıcıları ParamPOS ve PayTR başta olmak üzere ödeme kuruluşlarının özel komisyon oranlarıyla Sanal POS hizmetinden yararlanabilirler. Ayrıca, paket içerisinde yer alan Paraşüt-Shopside entegrasyonu sayesinde, kullanıcılar iki hizmeti tek bir paket ile yüzde 21 oranında daha az ödeyerek kullanabilirler.
Paraşüt e-Ticaret paketinin avantajları
Paraşüt-Shopside entegrasyonu ile satışlarınıza ait müşteri ve ürün bilgileri, Paraşüt’te otomatik olarak kaydedilir, fatura yazdırılmaya hazır hale gelir.
e-Fatura kullancısı iseniz satışlarınıza ait e-faturaları otomatik olarak oluşturup müşterilerinizle paylaşabilirsiniz.
Her satışın ardından e-ticaret yaptığınız tüm pazar yeri ve sitelerdeki stok bilgileri otomatik olarak güncellendiğinden stok takibinde herhangi bir hata ile karşılaşmazsınız. Bunun yanı sıra bu bilgileri manuel olarak tek tek sisteme işlemek gibi bir külfetten kurtulmuş olursunuz.
Kargo entegrasyonları sayesinde farklı bir ekrana geçiş yapmak durumunda kalmadan sürecinizi takip edebilirsiniz.
e-Ticaret ve sipariş yönetimi için Shopside aboneliği, faturalama ve diğer ön muhasebe işlemleri için Paraşüt aboneliğine ayrı ayrı bütçe ayırmak yerine bu iki hizmeti tek bir paket ile yüzde 21 oranında daha az ödeyerek kullanabilirsiniz.
(insert: e-Ticaret operasyonunuzu tek panelden yönetin! class: c-bg-coolGray u-mv3 icon: icon-card-cart text: e-Ticaret dünyasına kârlı ve sağlam bir giriş yapmak için hemen şimdi Paraşüt e-Ticaret’i keşfedebilirsiniz. cta-url: https://www.parasut.com/e-ticaret-entegrasyonlari cta-text: Detaylı bilgi alın)
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar