20.11.2024

3 Dakikalık Okuma Süresi

e-İrsaliye nedir? 2025'de e-irsaliye kimler için zorunlu?

elif ekiciler

Elif Ekiciler

İş Birlikleri ve Marka İletişim Uzmanı

Sevkiyat süreçlerini kontrol altına aldığınız, işinizde zaman kaybının önüne geçtiğiniz dijital sistemin adı: e-İrsaliye. e-Fatura ve e-arşive geçen firmaların aşina olduğu ve kağıt irsaliye yerine geçen irsaliye uygulamasını bu yazımızda anlatıyoruz. "e-İrsaliye geçiş şartları neler, kimler e-irsaliye kullanmak zorunda" vb. soruları yanıtlıyor; e-irsaliye ne zaman zorunlu oluyor ele alıyoruz.

Bu içerikte neler var?
e-İrsaliye nedir?
2025'de e-irsaliye kimler için zorunlu?
e-İrsaliye mükellefleri için e-fatura zorunlu mu?
e-İrsaliye uygulaması
e-İrsaliye üzerinde bulunması gereken bilgiler
e-İrsaliye ile kağıt irsaliyenin farkı ne?
e-İrsaliye nasıl gönderilir?
Neden e-irsaliye?
Paraşüt e-irsaliye yayında!

e-Fatura ve e-arşiv ile dijital ortama geçen faturalama sistemine ek olarak e-irsaliye uygulaması da gündemde. Peki nedir bu e-irsaliye, kimler geçebilir, kağıt irsaliyeden farkı nedir? Yazımızda e-irsaliye hakkındaki sorularınızı yanıtlamaya çalıştık.

 

e-İrsaliye Nedir? title: e-İrsaliye Nedir?

 

e-İrsaliye nedir?

e-İrsaliye, kağıt irsaliye ile aynı nitelikte fakat dijital ortamda düzenlenen elektronik bir belgedir. Sevk irsaliyesi kullanan firmalar kağıt olarak irsaliye düzenlerken e-irsaliyeye geçiş yapan firmalar dijital ortamda irsaliye düzenleyerek karşı tarafa ulaştırırlar.

 

Burayı biraz daha açmak gerekirse; kağıt olarak 2 tip irsaliye bulunur. Biri sevk, diğeri taşıma irsaliyesidir. e-İrsaliye daha çok sevk irsaliyesi yerine geçecek, yani malı teslim alan kişiye iletilecek. Bununla birlikte araç, şoför ve rotasyon bilgisi taşıyan taşıma irsaliyesi yine kağıt olarak araçta bulundurulmaya devam edecek.

 

2025'de e-irsaliye kimler için zorunlu?

Sıkça karşılaştığımız sorulardan biri de; "e-İrsaliye geçiş zorunluluğu ne zaman başlayacak?" yönünde. e-İrsaliye geçiş zorunluluğu GİB tarafından yapılan son düzenleme ile değişikliğe uğradı.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)'in son düzenlemesine göre e-irsaliye zorunluluğu kapsamında, 2022 ve müteakip hesap dönemlerine ait brüt satış hasılatı 10 milyon TL olan tüm mükellefler e-irsaliyeye geçmek zorunda. Bu da e-irsaliye kullanımı bakımından yaygınlaştırıcı bir hamle olarak değerlendiriliyor.

 

Zorunluluk kapsamındaki işletmelerin 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-irsaliye sistemine geçiş yapmaları gerekiyor. Gönüllü geçiş yapmayı düşünen firmalar ise herhangi bir tarihte elektronik irsaliye kullanıcısı olabilirler.

 

2025 yılı e-irsaliye geçiş şartları yayınlandığında bu yazımızı güncelleyeceğiz.

 

Siz de zorunluluk kapsamındaysanız veya gönüllü olarak e-irsaliye uygulamasına geçiş yapmak istiyorsanız e-irsaliye başvurusu konulu blog yazımıza göz atabilirsiniz.

 

e-İrsaliye mükellefleri için e-fatura zorunlu mu?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan 509 No.lu tebliğ ile e-irsaliye zorunluluğunun kapsamı genişletilmiştir. Yeni düzenlemeye göre, * Demir ve çelik (GTİP 72) ile demir veya çelikten eşyaların (GTİP 73) imali, ithali veya ihracı faaliyetinde bulunan mükelleflerin (basit usul hariç), e-fatura uygulamasına dahil olma şartı aranmaksızın e-İrsaliye uygulamasına zorunlu olarak dahil olmalarına yönelik düzenleme yapılmıştır.

  • e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcılar için e-İrsaliye uygulamasına zorunlu olarak geçişte dikkate alınan 25 Milyon TL ve üzeri ciro haddi, 2022 hesap döneminden itibaren geçerli olmak üzere 10 milyon TL ve üzeri olarak revize edilmiştir. Bu düzenleme ile e-fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2022 ve müteakip yıllar cirosu 10 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin izleyen yılın yedinci ayı başından itibaren eİrsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu başlamaktadır.
  •  

    e-İrsaliye uygulaması

    e-İrsaliye sisteminin yapısı, GİB tarafından belirlenmiştir. Sistem 487 sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında yürürlüğe girmiştir.

     

    e-İrsaliye üzerinde bulunması gereken bilgiler

  • İrsaliyeyi düzenleyen şirketin bilgileri (ad soyad, adres, ticari unvan, vergi dairesi ve hesap numarası)
  • Düzenlenme tarihi ve belge numarası
  • Alıcı bilgileri (ad soyad, adres, ticari unvan, vergi dairesi ve hesap numarası)
  • Taşınan malın türü (nevi) ve miktarı
  • Fiili sevk tarihi
  • Saat ve dakika olarak fiili sevk zamanı
  •  

    e-İrsaliye ile kağıt irsaliyenin farkı ne?

    Dijital ortamda düzenlenen irsaliye ile kağıt ortamında düzenlenen irsaliye arasında hukuki olarak hiçbir fark bulunmamaktadır. Elektronik irsaliyenin asıl farkı üzerinde taşımayı yapan aracın plaka bilgisinin ve şoförün kimlik bilgilerinin de yer almasıdır. Elektronik irsaliye sayesinde kullanıcılar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemi üzerinden teslim aldıkları ürünün tamamına red ya da kabul yanıtı verebilirler. Böylece teslimat işlemi yapılırken iade ve olası hatalardan kaynaklı aksaklıklar ile kısmi kabul konusunda satıcı bilgilendirilebilmektedir.

     

    e-İrsaliye nasıl gönderilir?

    e-İrsaliye gönderebilmek için her iki tarafın da sisteme kayıtlı olması gerekir. Şayet taraflardan biri e-irsaliye kullanıcısı diğeri değilse elektronik irsaliye gönderilemez. e-Arşiv ya da kağıt(sevk irsaliyesi) üzerinden irsaliye gönderimi yapılabilir. e-İrsaliye gönderebilmek için önce e-faturayı düzenleyip göndermek gerekiyor. e-Faturanın gönderilemediği durumda ise elektronik irsaliye gönderimi de yapılamıyor.

     

    Neden e-irsaliye?

    e-İrsaliyeye geçiş yaptıktan sonra kağıt irsaliyeye farkla işlerinizde pratiklik kazanırsınız. Özellikle mevcutta e-fatura ve e-arşiv kullanıcısı iseniz dijitale taşıdığınız faturalama süreçlerini e-irsaliye ile daha da rahat bir hale getirebilirsiniz. Kağıt, yazdırma, kargolama, arşivleme ve kaybolma durumunda yenisini gönderme gibi durumlar olmaz. Fatura ve irsaliyenizi elektronik ortamda hazırlayıp karşı tarafa iletebilirsiniz. Bu anlamda zaman ve maliyet olarak da sizin için olumlu etkileri olacaktır.

     

    Tüm bunların yanı sıra kağıttan tasarruf ederek doğayı da korumuş olursunuz.

     

    Paraşüt e-irsaliye yayında!

    e-İrsaliye özelliğini Paraşüt’te keşfedin! Artık tek platformdan hem e-fatura hem de e-irsaliyenizi kesebilecek ve takibini yapabilireceksiniz. Ayrıca dijital arşivleme sayesinde 10 yıl boyunca eski e-irsaliyelerinize elektronik ortamda ulaşabilirsiniz! Yeni özelliğimiz e-irsaliye hakkında detaylı bilgi edinmek için sayfamıza göz atabilirsiniz.

     

    Henüz Paraşüt kullanıcısı değilseniz, Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyin.

     

    Ücretsiz Deneyin
    İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

    Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Paraşüt ön muhasebe kampanyası

    Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.