02.06.2024

3 Dakikalık Okuma Süresi

e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Nasıl İptal Edilir? Nelere Dikkat Edilmeli?

damla sezgin

Damla Sezgin

İçerik Üreticisi

e-Dönüşüm ile hayatımıza giren e-fatura hızlı ve pratik olduğundan işlerimizi kolaylaştırdı. Fakat bir yanlışlık yaptığımızda ne olacak? e-Fatura ve e-arşiv fatura iptali nasıl yapılır? Cevabı yazımızda…

audioImage

Ön Muhasebe Rehberi

e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Nasıl İptal Edilir? Nelere Dikkat Edilmeli?

0:00

NaN:NaN

Bu içerikte neler var?
e-Fatura iptali nasıl yapılır?
GİB e-fatura iptal işlemi nasıl yapılır?
Temel e-fatura nasıl iptal edilir?
Ticari e-fatura nasıl iptal edilir?
e-Arşiv fatura nasıl iptal edilir?
e-Arşiv Portalı'ndan e-arşiv fatura iptal işlemleri
e-Arşiv fatura iptal süresi geçerse ne olur?
e-Fatura ve e-arşiv fatura en kolay nasıl iptal edilir?

Hepimizin dalgın olduğu zamanlar vardır. İnsanlık hali, bazı işleri atlayabilir veya karıştırabiliriz. Bu durum e-fatura gönderiminde de geçerli. Peki, bir yanlışlık yaptık ve e-faturayı iptal etmemiz gerekiyor, bunu nasıl yapacağız? e-Arşiv fatura iptal edilir mi?

 

Ön muhasebe programı Paraşüt kampanyası

 

e-Fatura iptali nasıl yapılır?

Herhangi bir hata durumunda paniğe kapılmayın, e-faturalar iptal edilebilir. İptal süreci kesilen faturanın türüne ve ne zaman gönderildiğine göre değişiklik gösterebilir. İptal süreci içerisinde ise yanlış gönderilen faturayı sadece gönderici taraf iptal edemez, alıcının da e-faturayı reddetmesi gerekir.

Farklı fatura türlerine göre iptal işleminin nasıl yapılacağını inceleyelim.

 

GİB e-fatura iptal işlemi nasıl yapılır?

Çoğumuzun bildiği gibi, Gelir İdaresi Başkanlığı e-dönüşüm süreci ile tüm e-belgeleri ve işleyişi kontrol eden ve denetleyen kurum. e-Belge işlemlerini GİB Portal üzerinden yürütenler iptal işlemlerini de yine Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “e-fatura iptal talebi” sayfası üzerinden gerçekleştirebilir.

Peki ayrıntılar neler?

  • Faturayı gönderen tarafında iseniz bir iptal talebi oluşturabilir, alıcı tarafında iseniz size ulaşan e-faturaya itiraz edebilirsiniz. 
  • Tüm bu işlemler faturanın gönderildiği tarihten itibaren 8 gün içerisinde gerçekleştirilmelidir. 8 gün geçtiği takdirde sistem talep oluşturmaya veya onaylamaya izin vermez.
  •  

    Temel e-fatura nasıl iptal edilir?

    Temel e-fatura, faturanın göndericiden alıcıya direkt olarak ulaşmasını amaçlayan fatura tipidir. Alıcı, faturada herhangi bir teknik sorun olmadığı sürece reddetme hakkına sahip değildir. Faturada teknik bir sorun fark edilidiği takdirde ise alıcının itiraz hakkı doğar.

    Temel e-fatura için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın iptal ve itiraz portalı üzerinden hem alıcı hem de satıcı tarafından iptal ve itiraz bildirimi işlemi başlatılabilir.

    Temel e-faturanın ticari e-faturadan nasıl farklılaştığı konusunda aklınızda hala sorular varsa, Temel e-Fatura ile ticari e-fatura arasındaki fark yazımıza göz atabilirsiniz.

     

    Ticari e-fatura nasıl iptal edilir?

    Ticari fatura satıcıdan alıcıya iletildiğinde alıcının kendisine ulaşan faturayı kabul etme, reddetme veya iptal etme hakkı vardır. Temel ve ticari fatura arasındaki en önemli fark; temel fatura gönderildiği andan itibaren onaylanmış sayılırken ticari faturada alıcının onayının gerekli olmasıdır.

    Alıcının, fatura gönderildiği tarihten itibaren 8 gün içerisinde bir cevap vermesi gerekir. Herhangi bir yanıt verilmeyen faturalar 8 gün sonunda otomatik olarak onaylanmış sayılır.

    Ticari e-fatura için yine Gelir İdaresi Başkanlığı’nın portalı üzerinden hem alıcı hem de satıcı tarafından itiraz işlemi başlatılabilir fakat direkt olarak bir iptal süreci başlatılamaz.

    Ticari e-faturanın iptali için alıcının KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) sistemi üzerinden satıcıya bir yazı göndermesi gerekir. Sonrasında alıcı ve satıcı faturada bir yanlışlık olduğu konusunda anlaşır ise fatura iptal edilir.

     

    e-Arşiv fatura nasıl iptal edilir?

    e-Arşiv faturalar da diğer fatura tipleri gibi iptal edilebilir. 2024 e-Arşiv fatura iptali faturanın gönderildiği tarihten itibaren 8 gün içinde yapılmalıdır. İptal edildiğinin ertesi günü akşama kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’na raporlanmalıdır.

    Mevzuatta e-arşiv faturaların iptal süresi 8 gün olarak belirtilmekle birlikte, herhangi bir aksaklık olmaması için işlemlerin 7 gün içinde tamamlanması tavsiye edilir.

     

     

    e-Arşiv Portalı'ndan e-arşiv fatura iptal işlemleri

     

    e-Arşiv portal iptal aşamasında sizlere yardımcı olacak.

    Bu süreçte hangi adımları takip edeceğinizden bahsedelim:

  • e-Arşiv fatura portalı üzerinden, adıma düzenlenen belgeler sekmesine tıklanır.
  • Açılan sayfadan belge tarih aralığı seçilir, sorgulama yapılır ve gerek duyulan faturalar seçilir.
  • Ardından “İptal talebi oluştur” seçeneğine tıklanır.
  • Açılan sayfa üzerinden iptal gerekçesi yazılarak belirtilir. Onay kutucuğu işaretlenir.
  • İşlem tamamlandıktan sonra “İptal talebi başarıyla oluşturulmuştur”yazısı ekranda çıkacaktır.
  • Talebin durumunu “İptal ve itiraz durumu”ndan kontrol edebilirsiniz.
  •  

    “e-Arşiv nasıl iptal edilir?” sorusunu cevapladık. Peki, önemli olan nokta iptal süresini kaçırırsak ne olur? 

     

     

    e-Arşiv fatura iptal süresi geçerse ne olur?

    İptal süresini geçen durumlarda e-arşiv iptal edilemediğinden alıcının satıcıya bir iade faturası kesmesi gerekir. İade faturası satıcıya ulaştıktan sonra yeniden bir fatura düzenlenip alıcıya iletilebilir.

     

     

    e-Fatura ve e-arşiv fatura en kolay nasıl iptal edilir?

    Bir Paraşüt kullanıcısı iseniz, bu işlemlerin hiçbiriyle uğraşmanız veya GİB'in portalına giriş yapmanız gerekmez. Paraşüt hesabınıza giriş yaptıktan sonra iptal etmek istediğiniz faturanın altındaki iptal butonuna tıklayarak dakikalar içinde e-fatura iptali işleminizi tamamlayabilirsiniz.

    Daha fazla bilgi için kullanım kılavuzumuzdaki Paraşüt ile e-fatura iptal işlemleri içeriğimize göz atabilirsiniz.

    Siz de bir e-fatura mükellefi iseniz ya da e-dönüşümün bir parçası olmak istiyorsanız bulut tabanlı ön muhasebe programı Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

    Ücretsiz Deneyin

    Sıkça Sorulan Sorular

    İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

    Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

    İlgili İçerikler

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Paraşüt ön muhasebe kampanyası

    Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.