24.04.2024

3 Dakikalık Okuma Süresi

Eczacılar için e-fatura ve e-defter zorunlu mu?

zey copy

Zeynep Özdemir

Kıdemli İçerik Uzmanı

Dijital dönüşümün bir parçası olan elektronik faturalar, birçok sektörde zorunluluk kapsamında kullanılıyor. Bu zorunluluk kapsamında aklınıza “Medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden mükelleflerin yükümlülükleri neler? Eczacılar için e-fatura ve e-defter zorunlu mu?” gibi sorular geliyorsa, yanıtı yazımızda.

Bu içerikte neler var?
Eczaneler e-fatura kullanmak zorunda mı?
Eczacılar nasıl e-fatura kesebilir?
Eczaneler e-defter kullanmak zorunda mı?
Eczacılar e-faturaya nasıl geçiş yapabilir?

 

Eczaneler e-fatura kullanmak zorunda mı?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişikliğe gidildi ve sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme, ilaç ve etken madde temin eden tüm eczane fatura mükelleflerinin e-faturaya geçmesi zorunlu tutuldu. 2023 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2024 tarihine kadar e-faturaya geçmesi zorunlu. Bu tebliğin yanı sıra 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren e-defter uygulamasına geçiş de zorunlu tutuldu.

 

Merak edilenlerin başında gelen, “Eczanelerin e-imza veya mali mühür temin etmesi gerekli mi?” konusundan da bahsetmek istiyoruz. e-Fatura ile düzenlenen faturalar için e-imza kullanımı gerekli olduğundan, e-faturaya geçen eczanelerin e-imza temin etmeleri, e-imza kullanıyorlarsa güncelliğini kontrol etmeleri gerekir.

 

Eczanelerde mali sorumluluk ve diğer işlemler eczane sahibi tarafından yürütülmelidir. Bu aşamada mali mühür kullanılmaz. Mali mühre göre kullanım alanı daha fazla olan e-imza ile işlemler yapılır. Şunu da belirtmekte fayda var; vereseli eczanelerde birden fazla varis olabilmesi mümkün olduğundan, adi ortaklık ile kurulmuş vereseli eczanelerin mali mühür temin etmesi gereklidir.

 

Eczacılar nasıl e-fatura kesebilir?

1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla e-fatura mükellefi olan eczaneler, Paraşüt veya diğer özel entegratörler aracılığıyla e-fatura düzenleyebilecekleri gibi Gelir İdaresi Başkanlığı E-Fatura Portalı üzerinden de e-fatura oluşturabilirler.

 

Tabii e-fatura mükellefi olan eczacılar düzenleyecekleri faturalar için tek bir yöntemi tercih etmek durumundadır. Yani, birden fazla yöntemle değil; GİB Portal, entegrasyon veya özel entegratörler aracılığı ile fatura takip işlemi yapabilir. Talep edilirse yöntemler arasında geçiş yapmak mümkündür.

 

Özel entegratör seçimi Paraşüt olan mükelleflerin e-faturaya geçiş süreci zahmetsiz ve hızlı olur. Geçiş sonrasında Paraşüt’ün kullanıcı dostu arayüzü sayesinde, mükellefler uygulama içinde kolaylıkla işlem yapabilir. Dakikalar içinde e-faturaya geçebilen mükellefler, anahtar teslim e-fatura hizmeti sayesinde tüm süreci e-fatura danışmanları kontrolünde geçirir.

Yazımızın devamında e-faturaya geçiş sürecinden ve yöntemlerinden daha detaylı bahsedeceğiz.

 

“e-Faturaya geçiş yaparken entegratör firma tercihinden sonra ekstra bir otomasyon programı ile uyum gerekiyor mu?” Birçok eczacı işte bu sorunun cevabını merak ediyor.

 

Bu konuda yapılan açıklama ise şu şekilde: Tüm bu uygulamaların birbirinden bağımsız çalışan uygulamalar olmasından kaynaklı olarak; “Eczacıkart Fatura Platformu, eczane e-fatura iş ve işlemlerinin yürütülmesi bakımından tek başına yeterlidir.”

 

Eczaneler e-defter kullanmak zorunda mı?

Eczane e-fatura zorunluluğundan sonra, 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla eczaneler için e-defter zorunluluğu da gelmişti. Bu zorunluluk kapsamında 2023 Nisan ayında başlayacak olan defter bildirimleri, mali mühür zorunluluğu olmaksızın e-imza ile yapılabilecek.

 

e-Defter uygulamasına geçiş sonrasında, defteri kebir ve yevmiye defterinin noter tasdik işlemlerini yapmanıza gerek kalmamış oluyor. Yalnızca, envanter defteri için noter tasdik işlemlerini yapmak durumundasınız. Bunun yanı sıra e-defter dosyaları ve bunlara ilişkin berat dosyalarını, en az 10 yıl süre ile muhafaza etmeniz gerekir.

 

Mali mühür ve e-imza arasındaki farkı bilmeyenler için tekrar bahsetmekte fayda var. Mali mühür elektronik kaşe yerine geçerken; e-İmza ise kişinin ıslak imzası yerine geçer. Şu nokta önemli: e-imza mali mühürden farklı olarak firmaya değil şahsa verilir.

 

GİB tarafından, 2024 yılı mali mühür ve akıllı kart okuyucu sertifika bedeli 3 yıl için şu şekilde açıklandı:

 

Tüzel KişiFiyatı
3 Yıllık Mali Mühür Sertifikası ve Kart Okuyucu1.188 TL (990 TL + KDV)
Gerçek KişiFiyatı
3 Yıllık Mali Mühür Sertifikası ve Kart Okuyucu864 TL (720 TL + KDV)

 

Eczacılar e-faturaya nasıl geçiş yapabilir?

Eczacılar da diğer meslek gruplarında olduğu gibi e-faturaya üç farklı yöntem ile geçiş yapabilirler. Bunlar: “GİB Portal, Entegrasyon ve Özel Entegratörler”

 

Mükellefler, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’nın “GİB Portal E-fatura Uygulaması” üzerinden, özel entegratörler aracılığı ile veya entegrasyon yöntemi ile e-faturaya geçebilirler.

 

GİB Portal üzerinden başvuracak mükelleflerin, mali müşavir yönlendirmesi ile e-imza kayıt sürecini başlatması gerekir. Özel entegratör ile çalışmak isteyen bir mükellefin ise sadece entegratör firmasını seçmesi ve başvurması yeterlidir.

Özel entegratör firmalarından biri olan Paraşüt, e-fatura geçiş danışmanları ile anahtar teslim hizmet modeli sunar; mali mühür bekleme süreci hariç mükelleflerin dakikalar içinde e-faturaya geçmelerine yardımcı olur.

 

Kart bilgisi gerekmeden Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz denemek için tıklayın!

 

Ücretsiz Deneyin
İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

İlgili İçerikler

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Paraşüt ön muhasebe kampanyası

Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.