02.01.2025
4 Dakikalık Okuma Süresi
e-Arşiv fatura kesmek: GİB Portal mı Paraşüt mü?
Paraşüt
İçerik Yazarları
Son yayınlanan e-fatura tebliğ ile birlikte, aynı gün içerisinde e-fatura mükellefi olsun veya olmasın 2025 yılı için KDV dahil 9.900 TL fatura kesen firmaların e-arşiv fatura kullanımı zorunlu hale getirildi. Pek çok işletme, e-arşiv fatura kesmenin en kolay yolunu aradı. Bu yazımızda sistemlerin karşılaştırmasını yaparak değerlendirmeyi size bırakıyoruz.
GİB portal üzerinden e-arşiv fatura kesmek çoğu firmanın merak ettiği bir konu oldu. Bazı firmalar için ise portal kullanma ya da elektronik faturaya geçme, verilmesi zor bir karar haline geldi.
Eğer siz de bu firmalardan biriyseniz, yazımızın devamında GİB Portal ve Paraşüt’te e arşiv fatura kesme süreçlerinin avantajlarını ve dezavantajlarını özetliyoruz. Hangi çözümün sizin için daha pratik olduğuna yazımızı okuyup karar verebilirsiniz.
GİB Portal e-arşiv fatura iptali
e-Arşiv portalı üzerinde oluşturduğunuz faturalar taslak olarak kaydedilir. Taslak halindeki faturalarınızı düzenleyebilir ve iptal edebilirsiniz. Ancak resmileştirdiğiniz faturaları GİB Portal üzerinden iptal edemezsiniz.
Yükümlülüğü size ait olmak üzere ilgili faturayı yeniden düzenleyebilirsiniz. Bu durumda faturayı iki tarafın da muhasebe kayıtlarına almaması gerekir. Bu yöntem, olası bir iletişim kopukluğu ya da yanlış kayıt sonucunda size ödemeniz gereken bir ceza olarak geri dönebilir.
Paraşüt ile e-arşiv fatura gönderdiğinizde bu faturayı resmileştirdiğiniz tarihten itibaren 7 gün içerisinde kolayca iptal edebilirsiniz. Resmileştirme işleminin üzerinden 7 günden fazla bir süre geçerse, endişelenmeyin. İptal etmek istediğiniz fatura için müşterinizden size iade faturası kesmesini isteyebilirsiniz. Böylece ceza alma ihtimalini ortadan kaldırarak gönül rahatlığı ile fatura gönderebilirsiniz.
Operasyonel iş yükü
GİB portal üzerinden e-arşiv fatura gönderimi bazen ekstra operasyonel iş yükü olarak geri döner. Gün içerisinde bir firmaya ya da vergi mükellefi olmayan kişiye parça parça fatura kestiğinizi düşünün. En son kestiğiniz fatura 9.900 TL (2025 yılı için belirlenen) limitini aşıyorsa, gün içerisinde bu şirkete ya da şahsa kestiğiniz bütün matbu faturaları iptal etmeniz ve toplam tutar için portal üzerinden e-arşiv fatura düzenlemeniz gerekir.
Günde yüzlerce fatura kesen bir firmaysanız, günlük yoğunluğunuz içerisinde bu durumun takibi fazlasıyla zor olacaktır.
Paraşüt ile e-faturaya geçtiğinizde ise tüm faturalarınız e-arşiv ya da e-fatura olarak gönderileceği için böyle bir iş yükü ile karşılaşmazsınız. Gönül rahatlığıyla fatura hazırlayıp gönderebilirsiniz.
e-Arşiv düzenleme ve arşivleme hakkı
e-Arşiv portalı ayda 500 adet e-arşiv fatura düzenlemenize imkan tanır. Eğer aylık olarak bu sayının üstünde e-arşiv düzenleyecekseniz çözüm arayışına girmeniz faydalı olacaktır. Bununla birlikte portal, e-arşiv faturalarınızı yalnızca 6 ay depolamanıza imkan tanır. Ticari kayıtlarınız için bu faturaların tek tek çıktısını almanız, saklamanız ve mali müşavirinize göndermeniz gerekir.
Paraşüt üzerinde ise satın aldığınız e-kontör kadar e-arşiv fatura gönderip alabilirsiniz. Yani e-arşiv gönderimi için herhangi bir sınırınız bulunmaz. Ayrıca bütün faturalarınız, 10 yıl boyunca elektronik ortamda ücretsiz olarak arşivlenir.
Her ay sonu mali müşavirinize göndermek için faturalarınızı tek tek indirmenize gerek kalmaz. Mali müşavirleriniz, kendilerine ücretsiz olarak sunduğumuz Paraşüt Atlas ile e-fatura ve e-arşiv faturalarınızı dakikalar içerisinde kendi muhasebe programlarına aktarabilir.
Kesilen e-arşiv faturanın kullanıcıya iletilmesi
GİB portaldan kestiğiniz e-arşiv faturayı karşı tarafa iletmek için bilgisayarınıza indirmeniz gerekir. İndirdiğiniz faturayı e-posta ile ya da yazıcıdan çıktı alıp ıslak imza atarak karşı tarafa iletebilirsiniz. Faturalarınızı tek tek e-posta eklentisi olarak göndermeniz ise ekstra iş yükü oluşturur.
Portal kullanımı ücretsiz olsa da faturanızı çıktı almanız ve ıslak imza ile göndermeniz ne yazık ki kağıt, yazıcı ve kargo masrafı demek. Gereksiz kağıt tüketimi ise daha fazla ağacın kağıt üretimi için kesileceği anlamına gelir.
Paraşüt e-arşiv programı üzerinde e-arşiv oluştururken faturalarınızı müşterilerinize kolayca gönderebilirsiniz. Faturaları bilgisayarınıza indirmenize ve tekrar e-posta göndermenize gerek kalmaz. Faturalama masrafınız ise büyük oranda düşer. Böylece hem operasyonel iş yükünden kurtulur hem de tasarruf yaparsınız.
Paraşüt ile e-faturaya geçmek ve maliyetlerinizden tasarruf etmek için tıklayın.
Elektronik fatura ve mali mühür başvurusu
GİB Portal üzerinden e-arşiv fatura kesmek için elektronik fatura sistemine geçiş yapmanız ya da mali mühür almanız gerekmez. Fatura onaylama işlemleri için “GİB İmza” seçeneği kullanılır. Bu ekrana cep telefonunuza gönderilen 6 haneli şifreyi girdiğinizde, fatura imzalama işlemi tamamlanır.
e-Fatura entegratörü ile çalıştığınızda sadece 9.900 TL faturalarınızı değil, tüm faturalarınızı elektronik fatura olarak hazırlarsınız. Paraşüt ön muhasebe programında kolaylıkla e-fatura ve e-arşiv fatura kesebilirsiniz.
Çoğu işletme elektronik fatura başvuru işlemleri ile uğraşmamak, mali mühür başvurusu ve e-kontöre para vermemek için, e-fatura portal ve e-arşiv portalı ile çalışmayı tercih eder. Ancak uzun vadede matbu fatura gönderim masrafları, bu süreçte kaybedilen zaman ve portal kullanımının dezavantajları düşünüldüğünde, Paraşüt ile e-faturaya geçmek işletmeniz için çok daha faydalı olacaktır.
Paraşüt E-Arşiv Fatura (İnteraktif) nedir, nasıl başvuru yapılır?
e-Fatura mükellefi olmadan e-arşiv fatura kesmenizi sağlayan e-Arşiv Fatura (İnteraktif) Paraşüt'te! 9.900 TL ve üzeri faturalarınızı Paraşüt üzerinden e-arşiv faturası olarak düzenleyebilir, tüm fatura süreçlerini tek yerden yönetebilirsiniz.
Paraşüt üzerinden kolay başvuru nasıl yapılır?
e-Fatura kullanıcısı olmadan e-arşiv kesebilmek için gerekli olan başvuruyu Paraşüt üzerinden dakikalar içerisinde yapabilirsiniz. Hem de mali mühür ve e-imzaya gerek olmadan! Nasıl mı? Hemen anlatalım.
Not: e-Arşiv Fatura (İnteraktif) özelliğinden yararlanmak için İnteraktif Vergi Dairesine kayıtlı telefon numaranız olması gerektiğini unutmayın.
e-Arşiv fatura düzenleme adımları
“Bu bilgiler güzel, ama daha fazla bilgiye ihtiyacım var.” diyorsanız, GİB portal ve Paraşüt’te e-arşiv fatura oluşturma adımlarını anlattığımız bu videomuza göz atabilirsiniz:
Bonus: Entegre ön muhasebe programı!
Paraşüt ile elektronik faturaya geçtiğinizde, internetin olduğu her yerden finansal bilgilerinize erişebileceğiniz, gelir gider takibi, çalışan masrafı takibi yapabileceğiniz ve cep telefonunuzdan kolayca e-fatura ve e-arşiv fatura gönderebileceğiniz bir ön muhasebe programınız da olur.
Paraşüt'ü incelemek ve e-fatura ve e-arşiv ihtiyaçlarınızı kolayca karşılamak isterseniz, tek yapmanız gereken 14 günlük deneme sürenizi başlatmak.
Ücretsiz Deneyin
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar