13.03.2023
2 Dakikalık Okuma Süresi
e-Dönüşüm nedir? e-Dönüşüm sistemleri nelerdir?
Elif Ekiciler
İş Birlikleri ve Marka İletişim Uzmanı
Dünyanın gitgide daha dijital bir hal almasıyla birlikte teknoloji hayatımızın her evresinde kendini göstermeye başladı. Bu aynı zamanda hayatımıza çeşitli kolaylıklar da getirdi. Özellikle KOBİ’lerin dijitalleşme sürecinde belli başlı servisler getirdikleri rahatlıkla bu aşamada büyük rol oynuyor. Biz de e-dönüşüm başlığı altında hayatımıza giren elektronik sistemleri sıralamak istedik.
e-Dönüşüm Sistemleri:
e-Fatura
e-Faturanın adını pek çoğumuz duymuştur. 2023 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinde kayıtlı 843.9 milyon adet e-fatura kullanıcısı bulunuyor. Rakamlar e-fatura kullanıcılarının da her geçen gün arttığını gösteriyor. Bunların bir kısmı zorunlu olarak, bir kısmı da gönüllü olarak e-faturaya geçen firmalar oluyor.
e-Fatura, matbu faturalamaya kıyasla fatura basımı, yazımı, gönderimi gibi işlemlerin tamamen elektronik ortama taşınıp dijitalleştiği bir uygulama. Sağladığı en büyük fayda ise tüm bu operasyonel süreçlerden firmaları kurtarıp daha hızlı ve düzenli bir şekilde fatura gönderimini sağlamak.
e-Arşiv
e-Arşiv de e-fatura gibi elektronik fatura sistemine ait bir fatura türü. e-Fatura, sisteme kayıtlı iki firma arasında gönderilen fatura türü iken, bir taraf elektronik fatura kullanıcısı diğer taraf değil ise burada gönderilen fatura türü e-arşivdir.
Firmanın e-Arşiv Fatura kullanıcısı olabilmesi için önce e-faturaya kayıt olması gerekir.
e-Defter
Yevmiye defteri, defter-i kebir olarak adlandırılan defterlerin elektronik ortamda hazırlandığı ve zaman damgası kullanılarak imzalanıp ibraz edildiği sistemdir. e-Defter elektronik ortamda tutulduğu için noter onayına gerek yoktur.
e-Defter, defter arşivleme sıkıntısını ortadan kaldırmakla birlikte, devlet ve işletme arasındaki sistemin daha düzenli işlemesini sağlar.
e-Faturaya gönüllü geçiş yapan firmaların e-defter kullanmasına gerek yoktur.
e-İrsaliye
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen, 487 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yürürlüğe girmiş olan bir uygulama olarak karşımıza çıkan e-İrsaliye sistemi, 2019 yılından bu yana ticari hayatın bir parçası. Bu uygulama kapsamında elektronik fatura sistemine kayıtlı firmalar e-fatura olarak faturalarını karşı tarafa ilettikten sonra irsaliyeyi de dijital ortamda hazırlayıp gönderebiliyor ve bu irsaliye sevk irsaliyesi yerine sayılıyor.
GİB'in yeni düzenlemesinde, 2022 hesap dönemlerine ait ciro haddi 10 milyon TL olan mükelleflerin e-irsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu için son tarih 1 Temmuz 2023 olarak belirtiliyor.
e-Mutabakat
Firmalarla alacak verecek üzerine yapılan mutabakatların dijitale taşınarak yapıldığı sistemdir. Cari hesaplarınızın datalarını sisteme yükleyerek karşı tarafın da ulaşmasını sağlayabilir ve bu şekilde karşılıklı daha hızlı bir iletişim sağlayabilirsiniz.
e-Yedekleme
e-Yedekleme sistemi üzerinden saklamak/arşivlemek istediğiniz belgeleri dijital ortamda saklayabilir ve dilediğiniz zaman sistem üzerinden bu belgelere ulaşabilirsiniz. Bu şekilde dolaplarda ya da bilgisayarda tutulan verilere kıyasla herhangi bir risk durumunda (yangın, bilgisayarın çökmesi gibi) verileriniz daha güvenli saklanmış olur.
e-İmza
e-İmza ıslak imza yerine geçer. e-İmza kullanan kişinin kimlik bilgileri doğrulanarak imzalama işlemi gerçekleştirilir. Böylece belgenin o kişi tarafından gönderildiği doğrulanmış olur. Ayrıca aradaki süreçlerde hızlanıp pratiklik kazanmış olursunuz.
Bu başlıklar firmaların günümüzde e-dönüşüm başlığı altında kullandığı sistemlerden bir kısmı. Bunlara ek olarak e-bilet, e-denetleme, e-kayıt saklama da e-dönüşüm altında sunulan hizmetler olarak yer almakta. Tüm bu sistemlerin avantajlarını değerlendirerek gönüllü olarak kullanımına başlayabilirsiniz.
Henüz Paraşüt kullanıcısı değilseniz, Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilir ve Anahtar Teslim e-Fatura hizmetimizle yerinizden kalkmanıza gerek kalmadan e-fatura kullanıcısı olabilirsiniz.
e-Dönüşüm ile ilgili diğer yazılarımız:
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar