08.05.2024

e-Beyanname nedir? Nasıl hazırlanır?

zey copy

Zeynep Özdemir

İçerik Uzmanı

Dijitale taşınan önemli belgelerden biri olan e-beyanname, veri mükellefi olan kurumlar veya kişiler için vergi dairesine verilmesi zorunlu olan belge türlerinden biridir.  Bu yazımızda, e-beyanname nedir, başvurusu nasıl yapılır, e-beyanname nasıl hazırlanır gibi önemli konuları işleyeceğiz. 

 

e-Beyanname nedir?

 

e-Beyanname, vergi mükelleflerinin belli dönemlerde ödemesi gereken vergileri, elektronik ortamda vergi dairesine beyan etmesidir. e-Beyanname 2007 yılından beri mükellefler için zorunludur.  

 

Vergi ödemelerinin teyit edilmesi amacıyla hazırlanan e-beyannameler, mali müşavirler tarafından kontrol edilerek GİB Portal’a yüklenir ve e-imza ile imzalanır. Fiziksel yöntem ile e-beyanname arasında hukuki olarak herhangi bir fark yoktur.

 

 

e-Beyanname başvurusu nasıl yapılır?

 

Elektronik Beyanname gönderme yetkisi almak isteyen mükellefler, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde bulunan "Elektronik Beyanname Aracılık Yetkisi İstek Formu"nu doldurup, kendilerine bağlı olan vergi dairesine başvuruda bulunabilirler. Tüzel kişilik şeklinde faaliyette bulunanlar ise kanuni temsilcileri ile müracaat edebilir.  

 

e-Beyanname gönderme aracılık yetkisi almak isteyen mükelleflerin izlemesi gereken adımlar da benzer. Yetki almak isteyen mükellef de “Elektronik Beyanname Gönderme Aracılık Yetkisi Talep Formunu” doldurarak bağlı bulundukları vergi dairesine bizzat başvuru yapabilir.

 

 

e-Beyanname zorunlu mu?

 

Evet, e-beyanname 2007 yılında açıklanan karardan sonra zorunlu hale geldi. İlgili mükelleflerin beyannamelerini elektronik ortamda iletmesi önemli. Bir sonraki başlığımızda, zorunlu olarak e-beyanname vermesi gereken mükellefleri listeledik.

 

 

e-Beyannameyi kimler kullanabilir ve gönderebilir?

 

e-Beyannameyi yasal olarak kullanması gereken mükellefler şu şekilde;

  • Kurumlar vergisi mükellefleri  
  • Tüm gelir vergisi mükellefleri  
  • Muhtasar beyanname mükellefleri  
  • Katma değer vergisi (KDV) mükellefleri  
  • Özel tüketim vergisi (ÖTV), şans oyunları ve özel iletişim vergisi mükellefleri  
  • Bu kategoriler dışında kalan mükellefler, eğer isterlerse gönüllü olarak elektronik beyannameye geçebilir.
  •  

     

    e-Beyanname nasıl hazırlanır?

     

    e-Beyanname belgesini hazırlamak için ilk adım, bilgisayarınıza bazı programlar kurmak. Bunlar arasında Java Runtime Environment, Adobe Acrobat Reader ve Beyanname Düzenleme Programı yer alıyor. Bu programlar sayesinde, beyannamenizi hazırlayabilirsiniz.

     

    Yazılımları kurduktan sonra, belgenizi eksiksiz ve doğru şekilde doldurmanız gerekiyor. Sonrasında ise GİB e-beyannamenizi web sitesine yükleyerek işlemi tamamlayabilirsiniz. Her şey yolunda giderse, belgeniz hemen onaylanır. Ancak bir hata varsa, endişelenmeyin. Hata tespit edildiğinde, düzeltme adımlarını takip ederek sorunu çözebilirsiniz.

     

     

    e-Beyanname nasıl gönderilir? Nereden verilir?

     

    Seçtiğiniz yazılımı bilgisayarınıza kurduktan ve belgeleri hazırladıktan sonra elektronik beyannameleri GİB’in web sitesine gönderebilirsiniz. Beyannamenizi kolaylıkla iletebilmek ve herhangi bir sorunla karşılaşmamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.  

     

    Beyanname düzenleme programı kullanılarak belge hazırlanır ve e-beyannamenin paketlenme işlemi gerçekleştirilir.

    Ardından, GİB web sitesine kullanıcı kodu ve şifre ile giriş yapılır.

    GİB web sitesine giriş yapıldıktan sonra, "paket gönderme" butonu seçilir ve paketlenmiş beyanname yüklenir.

     

    Bu işlemler, düzenlenen elektronik beyannameyi GİB aracılığıyla iletmeyi mümkün kılar. Her bir adımın doğru bir şekilde uygulanması son derece önemlidir, aksi takdirde çeşitli sorunlarla karşılaşılabilir.

     

     

    Hangi belgeler gönderilir?

     

    Elektronik ortamda gönderilmesi gereken beyannameleri aşağıda listeledik:

  • Kurumlar vergisi beyannamesi
  • Yıllık gelir vergisi beyannamesi
  • KDV beyannamesi
  • ÖTV beyannamesi
  • Muhtasar beyannameler
  • Elektronik ortamda gönderilen beyannamelere ilişkin düzeltme beyannameleri
  • Geçici vergi beyannamesi
  • Özel iletişim vergisi beyannamesi
  • Banka ve sigorta muameleleri vergisi beyannamesi
  • Şans oyunları vergisi beyannamesi
  •  

     

    e-Beyanname gerekli programlar nelerdir?

     

    e-Beyanname uygulamasını kullanabilmek için Bilgi Beyannamesi Düzenleme Yazılımını ve gereken diğer programları bilgisayarınıza yüklemeniz gerekiyor. Bu programları indirmek isterseniz, Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi Başkanlığı web sitesine girerek “e-Beyanname Gerekli Programlar” sayfasından seçtiğiniz programı indirebilirsiniz.

     

    İşte bu programların listesi ve kısa açıklamaları:

     

    JRE (JAVA RUNTIME ENVIRONMENT)

    Beyanname Düzenleme Programı'nın çalışabilmesi için gereklidir ve sadece bir kere kurulur.  

     

    BEYANNAME DÜZENLEME PROGRAMI (BDP)

    Beyannamelerinizi elektronik ortamda hazırlamanızı sağlar. Beyanname Düzenleme Programı içinden Yardım seçeneği ile güncel kullanım kılavuzuna da erişebilirsiniz.

     

    ADOBE ACROBAT READER

    Beyannamelerinizi ve tahakkuk fişlerinizi PDF formatında görüntülemenizi ve çıktı alabilmenizi sağlar. Bu programı da yalnızca bir kez indirmeniz yeterlidir.

     

     

    e-Beyanname kurulumu nasıl yapılır?

     

    Bir önceki başlığımızda e-beyanname kurulumu için gerekli programlardan bahsetmiştik. Peki, indirdiğiniz programları nasıl kurabilirsiniz?  

    Öncelikle programları indirdiğiniz web sayfası üzerinde detaylı kurulum dokümanı olduğunu söyleyelim. Bu dokümandaki adımları takip ederek kolaylıkla bilgisayarınıza kurulum gerçekleştirebilirsiniz.

     

    Bu sürecin sorunsuz ilerlemesi için sistem gereksinimlerini karşılıyor olmanız gerekir. Nedir bu gereksinimler açıklayalım...

     

  • Öncelikle bilgisayarınızın minimum 256 MB RAM ve Pentium-III işlemciye sahip olması gerekir
  • Windows işletim sisteminin bilgisayarınızda kurulu bulunması gerekir
  • Bilgisayarınızda JRE 1.4. (Java Runtime Environment) programını yüklemeniz gerekir.
  • Programın kurulumu ile ilgili bilgiler Gerekli Programlar bölümünden inceleyebilirsiniz.
  •  

     

    e-Beyanname işletmelere ne gibi avantajlar sağlar?

     

    e-Beyanname birçok alanda avantaj sağlar. e-Beyannamenin çevre olan katkısından iş gücüne, zaman tasarrufundan işlem hızına tüm avantajlarını maddelemek istedik.

     

  • e-Beyanname ile tonlarca kâğıt masrafından kurtulabilir, mürekkep ve iş gücünden tasarruf edebilirsiniz.
  • Vergi dairesinde yaşanan yoğunluğu azaltabilir, işlemler aşamasındaki işçi/iş gücü tasarrufu sağlayabilirsiniz.
  • Beyannameleri elektronik ortamda hazırlayarak, kâğıt depolama maliyetinden tasarruf ederek, 5 yıl boyunca saklanması gereken beyannameler için satın alma veya kiralama depolama maliyetinden kurtulabilirsiniz.
  • Beyannameler için vergi dairesine ulaşmak zorunda kalmayacağınız ulaşım harcamalarından ve iş gününden tasarruf edebilirsiniz. 
  • Sıkça Sorulan Sorular

    lp basit

    Ön muhasebenin kolayı Paraşüt’te!

    Başvuru süreci ile vakit kaybetmeyin, Paraşüt ile e-fatura, e-arşiv, e-smm gibi e-belgelere kolayca geçiş yapın. Daha kolay, hızlı ve ekonomik faturalayın.

    En Çok Okunanlar