02.01.2023
3 Dakikalık Okuma Süresi
Girişim sermayesi nedir? Kimler alabilir?
Birçok girişimcinin en büyük endişesi fikirlerini hayata geçirecek sermayeyi bulmak. Girişim sermayesi fonu parlak fikirlerin imdadına yetişiyor! Kimler, hangi yollar ile bu fondan faydalanabilir? Cevabı yazımızda…
Günümüzde “startup” kültürü çok yaygınlaştı. Tek bir ürün ya da hizmeti piyasaya sunan girişimler için kullanılan bu sözcük sayesinde Türkiye’de de girişimcilerin sayısı hızla yükselmekte.
Girişim sermayesi fonu ne demek?
Bir fikriniz var ve bunu hayata geçiren bir girişimci olmak istiyorsunuz fakat sermaye konusunda sıkıntılarınız mı var? Hiç merak etmeyin, Girişim Sermayesi Yatırım Fonu sayesinde hayallerinizi gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaşabilirsiniz!
Peki, tam anlamıyla girişim sermayesi fonu nedir? Sermaye piyasası esaslarına uygun işleyen ve tüzel kişiliği bulunmayan mal varlığıdır.
Portföy yönetim şirketleri ya da girişim sermayesi portföy yönetim şirketleri tarafından kurulabilen bu fonların payları nitelikli yatırımcılara satılarak katılım payı vb. ödemeler ile fonda para birikmesi sağlanır. Girişimciler fikirlerini hayata geçirebilmek için atacakları her üretim adımı ve pazarlama aşaması için bu fondan yararlanarak kendisine sermaye sağlayabilir.
Kimler girişim sermayesi alabilir?
Parlak bir fikriniz var ve bir girişim kuruyorsunuz, girişim sermayesi fonundan da haberdarsınız. Fakat iş girişim sermayesi fonuna başvurmaya gelince kafa karışıklığı yaşanabiliyor. Fonun kapsadığı girişimlerin nasıl özellikleri var? Kurduğunuz girişim fon portföyüne alınmanız için yeterli durumda mı? Her girişim, girişim sermayesi alabilir mi?
Bu konuda Resmi Gazete’de yayınlanmış bazı temel gereklilikler mevcut. Bunlardan biri sadece anonim ve limited şirketlerine yatırım yapılabileceği.
Girişim sermayesi destekleme programından yararlanacak girişimin büyüme ve katma değer üretme potansiyeline sahip olması gerekiyor. Fikrin operasyonel anlamda geliştirildiği takdirde yüksek getiri beklentisi sunması ve verilecek finansal destek ile amaçlarını gerçekleştirebilmesi bekleniyor.
Yayınlanan tebliğe göre girişim sermayesi fonundan yararlanacak girişimlerin;
Fon portföyünde bulunan şirketler Türkiye’de kalmak zorunda mı? Elbette ki operasyonel gelişimi için işlerini yurt dışına taşımak isteyen girişimciler bu isteklerini gerçekleştirmekte özgür! Böyle bir durumda girişiminize yapılan finansal destek, girişim sermayesi yatırımı olarak değerlendirilmeye devam eder.
Girişim sermayesi nasıl alınır?
Girişim sermayesi - başlangıç sermayesi - şirketlerin ya da nitelikli yatırımcı olarak değerlendirilebilecek kişilerin fona katkı yapması ile oluşan bir mal varlığı. Girişimcilerin bu tarz fonlardan yararlanabilmesi ise birden fazla yol ile mümkün.
Girişim sermayesi modellerini enformel, kurumsal ve geleneksel girişim sermayesi olarak üç ana başlık altında özetleyebiliriz.
Fikrinizi hayata geçirmek için bu modellerden birini seçip finanse ettikten sonra sıra ürün veya hizmetinizin satışına geldi. Bu noktada ön muhasebenizi yönetmeniz ve fatura kesmeniz gerekecek. Telaşa gerek yok, Paraşüt kolayca kullanabileceğiniz basit arayüzü ile yanınızda! Siz de hemen 14 günlük ücretsiz denemenizi başlatabilir, Paraşüt ailesine katılabilirsiniz.
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar