15.11.2023

Brütten nete ve netten brüte maaş hesaplama (2024)

zey copy

Zeynep Özdemir

İçerik Uzmanı

Vergiler, kesintiler, primler derken maaş hesaplaması yaparken brüt ve net ayrımı zaman zaman kafa karıştırıcı olabiliyor. Ancak çok basit birkaç bilgi ile siz de brütten nete maaş hesaplama yapabilirsiniz. İşte ihtiyacınız olacak tüm formüller blog yazımızda!

 

Brütten net ve netten brüte maaş hesaplama yöntemleri

Netten brüte maaş hesaplama yöntemlerinden bahsetmeden önce, “brüt maaş nedir, net maaş nedir?” kısaca bahsedelim.

 

Brüt ve net maaş nedir?

Brüt ve net maaş terimleri, kısaca çalışanların aldıkları ücreti ifade eder. Tabii, iki terim arasında şöyle bir fark var. İşverenler, çalışanlara brüt maaş olarak adlandırılan toplam ücreti öderler ve çalışanların eline geçen miktar ise net maaştır. Aralarındaki fark, vergi ve diğer kesintilerdir.

Brüt maaş, çalışanın maaşını belirlemek için genellikle kullanılan temel bir kavram. Ancak, çalışanın eline geçen gerçek gelir ve yaşam standardını belirleyen asıl önemli miktar net maaştır. Dolayısıyla, net maaş çalışanlar için daha önemlidir çünkü bu miktar, işten sonra kullanılabilir gelirini belirler.

 

Brütten nete maaş nasıl hesaplanır?

Brüt maaş hesaplama şu formülle yapılır:

Net Maaş + SGK primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi toplanır ve çıkan sonuç brüt maaşı verir.

Asgari ücret üzerinden bir örnek yapalım:

(Net Maaş)11.402,32 + (SGK primi)1.878,03 + (İşsizlik Primi) 134,15 + (Gelir Vergisi) 0,00 + (Damga Vergisi )0,00 = Brüt maaş: 13.414,50

 

Netten brüte maaş nasıl hesaplanır?

Brüt maaşınızı biliyor elinize kalacak net maaşı da öğrenmek istiyorsanız, aşağıdaki hesaplama yöntemi ile ilerleyebilirsiniz.

Net maaş hesaplama şu şekilde yapılır:

Brüt Maaş – (SGK Primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi) hesaplanır ve çıkan sonuç net maaşı oluşturur.

(Brüt Maaş) 13.414,50- (SGK primi)1.878,03- (İşsizlik Primi) 134,15- (Gelir Vergisi) 0,00- (Damga Vergisi) 0,00 = Net maaş: 11.402,32

 

Paraşüt'te düzenli tekrarlayan maaş gideri oluşturun

Paraşüt’te çalışanlarınızın maaş planlarını muhasebecinizden alarak basit bir şekilde hesaplayabilir ve elde edecekleri net tutarları YENİ MAAŞ / PRİM kategorisi altında Paraşüt'e ekleyebilirsiniz.

Ayrıca, net tutar üzerinden sözleşme yaptıysanız, bu maaş giderini düzenli tekrarlayan gider olarak da kaydedebilirsiniz. Vergi ve SGK primi gibi çalışanlarınız için ödenecek tutarları da YENİ VERGİ / SGK PRİMİ bölümüne girebilirsiniz.

Bunun yanı sıra, çalışanlarınızın şirket için yaptığı harcamaları ve kendilerine verilen avans tutarlarını da Paraşüt'te kolaylıkla takip edebilirsiniz.

 

lp basit

Ön muhasebenin kolayı Paraşüt’te!

Başvuru süreci ile vakit kaybetmeyin, Paraşüt ile e-fatura, e-arşiv, e-smm gibi e-belgelere kolayca geçiş yapın. Daha kolay, hızlı ve ekonomik faturalayın.

En Çok Okunanlar