18.11.2024
3 Dakikalık Okuma Süresi
2025 yılı defter tasdik süreleri ve cezaları
Paraşüt
İçerik Yazarları
Sevgili Meslek Mensubu Dostlarım;
Tutulması zorunlu ticari defterlerimizin ne zaman tasdik edileceği, açılış ve kapanış onaylarının ne zaman yapılacağı gibi sorularla her gün sık sık karşılaşıyoruz. Peki bu konudaki yükümlülüklerimiz neler?
Yeni bir yılın arifesinde yine yoğun bir şekilde gündem ve gündemin getirdikleriyle mesleki hayatımızı devam ettiriyoruz. Bir yandan rutinde devam eden işlerimiz bir yandan elektronik alt yapının gelişmesiyle bağlantılı olarak, hızlı bir şekilde hayatımıza giren e-Uygulamalar neticesinde kendimize ve mükelleflerimize ait ödev ve sorumluluklarımızın alanı bir hayli genişliyor.
Bu noktada özellikle tutulması zorunlu ticari defterlerimizin ne zaman tasdik edileceği, açılış ve kapanış onaylarının ne zaman yapılacağı, bu ödevlerin yerine getirilmediği takdirde yaratabileceği olumsuz durumlar nelerdir gibi sorulara sizin için cevap aramaya çalıştık.
Öncelikle hangi defterleri ne zaman onaylamalıyız veya onaylamamalıyız bunlardan kısaca bahsedelim;
2025 yılı için hangi defterler tasdik edilecek?
a) Yevmiye Defteri
b) Defteri Kebir
c) Envanter Defter
Kollektif ve Komandit Şirketler için genel kurul toplantı ve müzakere defteri (Ticari Defter Tebliği Madde -5/2)
2025 yılı için hangi defterler tasdik edilmeyecek?
Şirket türüne göre defter tasdiki prosedürü
Anonim şirketler için: Ticari defter tebliği Geçici Madde -3/1'e göre mevcut durumda kullanılmakta olan, pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla ve ilgili tebliğde belirtilen bilgilerden eksik olanların yazılması suretiyle açılış onayı yapılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir.
Limited şirketler için: Halen kullanılmakta olan ortaklar kurulu karar defterlerinde yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla, genel kurul toplantı ve müzakere defteri olarak kullanılmaya devam edilebilir. (Ticari Defter Tebliği Geçici Madde -3/2)
Bu konularla alakalı, gerek kanunlarca gerekse mali idare ve konunun muhatabı odalar tarafından yeterli açıklamaların yapıldığını düşünüyorum. İlgili kanunlar, tebliğler ve açıklayıcı bilgi notlarında aradığımız her bilgiyi detaylı şekilde bulmamız mümkün.
Defter kapanış tasdiki zamanları ve yapılmadığı takdirde karşılaşılabilecek muhtemel riskler
Kapanış tasdikinin yapılmamasının cezasının ne olduğundan önce kapanış tasdiki kavramını iyi anlamamız gerektiğini düşünüyorum. Esasen defterlerimizi tutarken, muhasebe sistemlerimizi kurarken referans aldığımız, bir nevi bizler için kullanma kılavuzu ve yol gösterici niteliğinde olan Vergi Usul Kanunu (vuk) hükümlerinde kapanış tasdikine yer verilmemiştir.
Ancak ticari hayatımızı düzenleyen ve bunların sonuçlarıyla alakalı hukuki durumlara referans olan Türk Ticaret Kanunu'muzun 69,70,71,72,78 numaralı maddelerinde gerek kapanış tasdikinin zorunlu olduğu gerekse hangi defterlerin kapanış tasdiki yapılacağı belirtilmiştir.
Bu açıklamalar ışığında kapanış tasdikinin tanımına bir nevi “bu defterin işi bitmiştir” diyebiliriz. Çünkü her ne kadar bilindiği üzere kapanış tasdikinin yapılmamış olması defterin mahkemelerde delil olarak geçerli olmayacağını gösterse de asıl amacın boş kalan yapraklara veya daha sonra değiştirilebilecek olan kayıtlara engel olmak ve defterin görüldüğü yıldan sonra bir daha değiştirilememesini sağlamaktır.
Türk Ticaret Kanunu’nda, ticari defterlerin açılış veya kapanış onaylarını noterde zamanında yaptırmayanlara 2024 yılı için 49.276 TL idari para cezası öngörülmüştür.
2025 yılı defter tasdik süreleri ve cezaları bu yazıda güncellenecektir.
Ancak bu cezayı kimin uygulayacağı noktasında gri alanlar bulunmaktadır. Şahsi fikrim TTK’da geçtiği için vergi müfettişlerinin kesemeyeceği yönünde olsa da görüş bildirme veya inceleme sonucunda hukuki durum başlatma adına yetkili olabilirler. TCK’ya göre ise hakimin ceza kesmesi için ise defterlerin mahkemeye sunulmuş olmasının gerektiğini ancak bu alanın herkesçe gri kaldığı ve aydınlatılmaya ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.
Sonuç olarak kapanış tasdiki:
Şirketin yetkilileri, yönetim kurulu açısından ise şirketin uğrayabileceği muhtemel zararların müteselsil sorumluluk nedeniyle kendilerine yansıtabileceğinden konu ile alakalı önlem almaları gerekmektedir.
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar