21.03.2019
2 Dakikalık Okuma Süresi
Yasal süreleri dışında düzenlenen prim belgelerinin SGK'ya gönderilmesi
Paraşüt
İçerik Yazarları
SGK, geçtiğimiz günlerde süresi geçen aylık prim ve hizmet belgelerinin kuruma teslimi ile ilgili önemli bir düzenlemeye imza attı. Peki yenilikler neler?
Aylık prim ve hizmet bildirgeleri SGK'ya ne zaman teslim ediliyor?
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nin aylık prim ve hizmet belgesinin düzenlenmesi, verilmesi ve saklanmasına ilişkin 102. maddesine göre:
Bazı özel nitelikteki işyeri sahipleri ayın 15’i ile müteakip ayın 14’ü arasında; bazı resmî nitelikteki işyeri sahipleri ise ayın 1’i ile 30’u arasında ücret alan sigortalılar çalıştırdığından, bu nitelikteki işyeri işverenlerince;
Teslim süresi geçen prim belgeleri önceden SGK'ya nasıl gönderiliyordu?
Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde verilmemesi halinde, süresi dışında düzenlenen belgeler internet üzerinden gönderilemiyordu.
Bu nedenle süresi dışında verilecek aylık prim ve hizmet belgelerinin kağıt ortamında düzenlenerek işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine elden verilmesi veya posta kanalıyla gönderilmesi gerekiyordu.
SGK'nın yeni düzenlemesi ile ne değişti?
SGK bu duruma son verdi ve geçtiğimiz günlerde işverenlerin yasal verilme süresi geçmiş aylık prim ve hizmet belgelerini internet üzerinden gönderebileceği e-Bildirge v.2 programını tamamlayarak “e-SGK-İşveren-e-Bildirge v.2” menüsünde yayına aldı.
Bu kapsamda, işverenler yasal süresi dışında düzenledikleri aylık prim ve hizmet belgelerini kağıt olarak düzenlemeyecek ve e-Bildirge v.2 uygulamasıüzerinden SGK'ya teslim edecekler.
Söz konusu uygulama 2008/10. Ay aylık prim ve hizmet belgesi ve sonrası dönemler için kullanılabilecek. Yani işverenler (B)-Yasal Süresi Dışında Verilmiş APHB kodu ile değişiklik yapmak istedikleri ya da geç düzenledikleri belgeleri SGK'ya gönderebilecekler.
Geç gönderilen prim belgelerinin onay süreci nasıl olacak?
Kaynak: SGK
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar