01.05.2019

5 Dakikalık Okuma Süresi

İnternet Vergi Dairesi hakkında bilmeniz gereken her şey

mobile log

Paraşüt

İçerik Yazarları

Özel ve tüzel kişiler birçok işlemi Vergi Dairesi'ne gitme gereği kalmaksızın bilgisayar başından halledebiliyorlar. Biz de gelecekteki işlemleriniz için faydalanabilmeniz için İnternet Vergi Dairesi'ni inceledik.

Bu içerikte neler var?
İnternet Vergi Dairesi Nedir?
İnternet Vergi Dairesi kullanıcı kodu ve şifresi nasıl alınır?
İnternet Vergi Dairesi şifresi nasıl değiştirilir?
İnternet Vergi Dairesine nasıl girilir?
İnternet Vergi Dairesinde hangi işlemler yapılır?
İnternet Vergi Dairesinde hangi bilgiler sorgulanabilir?
İnternet Vergi Dairesi üzerinden vergi borcu sorgulama
İnternetten vergi borcu sorgulama sırasında dikkat edilmesi gerekenler
İnternetten vergi borcu sorgulama sonuçları "Vergi Borcu Yoktur" evrağı yerine geçer mi?
İnternet Vergi Dairesi üzerinden vergi borcu ödeme
İnternet Vergi Dairesi beyanname sorgulama

 

İnternet Vergi Dairesi Nedir?

İnternet Vergi Dairesi, internet üzerinden vergi borçlarınızı sorgulayabileceğiniz, vergi borçlarınızı ödeyebileceğiniz ve vergi işlemlerinizi takip edebileceğiniz Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı olan platformdur.

 

İnternet Vergi Dairesi kullanıcı kodu ve şifresi nasıl alınır?

  • Eğer tüzel kişiyseniz ve İnternet Vergi Dairesi hesabınız yoksa İnternet Vergi Dairesi sitesinin formlar kısmından ulaşabileceğiniz İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu (Tüzel Kişiler)’nu doldurup bu formun alt kısmında yer alan Beyan Metnini imzaladıktan sonra kurum yetkilisinin veya yetkilinin zarf teslim yazısı ile yetkilendirdiği bir kişinin belgelerle birlikte bağlı bulunan Vergi Dairesine giderek fiilen başvuru yapması gerekmektedir.
  • Eğer gerçek kişiyseniz ve İnternet Vergi Dairesi hesabınız yoksa İnternet Vergi Dairesi sitesinin formlar kısmından ulaşabileceğiniz İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu (Gerçek Kişiler)’nu doldurup bu formun alt kısmında yer alan Beyan Metnini imzaladıktan sonra bağlı bulunduğu Vergi Dairesine giderek başvuruyu fiilen yapması gerekmektedir. Kendisi gidemiyorsa noterden tasdikli yetki belgesi ile vekil tayin edilen kişinin başvuruyu fiilen yapması gerekmektedir.
  • Başvuruyu takiben Vergi Dairesi İnternet Hizmetleri Başvuru Formu üzerindeki mükellef bilgilerinin doğru olup olmadığını kontrol eder ve başvuruyu yapan kişiye kullanıcı kodu ve şifresini kapalı zarf içerisinde verir.
  •  

    İnternet Vergi Dairesi şifresi nasıl değiştirilir?

    İnternet Vergi Dairesi eski şifrenizi unuttuğunuzda, kaybettiğinizde ve değiştirmek istediğinizde, ilk yapmanız gereken bağlı olduğunuz vergi dairesine başvurmak ve yeni bir şifre almaktır.

    Buradan alacağınız kapalı zarfta, kullanıcı kodunu aynı olacak şekilde yeni bir kullanıcı şifresi olacaktır. Kişisel şifreniz ise ilk giriş için "maliye" kelimesi olacaktır.

     

    İnternet Vergi Dairesine nasıl girilir?

    İnternet Vergi Dairesi'ne giriş yöntemlerinden biri, kullanıcı kodu ve şifresi ile giriştir. Kişiye en geniş işlem hakkını tanır.

    İnternet Vergi Dairesine bir diğer giriş yöntemi T.C kimlik numarası ile giriştir. T.C kimlik numarası, doğum tarihiniz, anne kızlık soy adı ve yakın akrabalarınızdan birinin T.C kimlik numarasını yazarak giriş yapabilirsiniz.

    İnternet Vergi Dairesine e-devlet yoluyla da girebilirsiniz. E-devlet'e girdikten sonra arama kısmına İnternet Vergi Dairesi yazarak hizmetlere ulaşabilir veya İnternet Vergi Dairesine girdikten sonra e-devlet yoluyla giriş butonuna tıklayabilirsiniz.

     

    Yukarıdaki yöntemlerin dışında herhangi bir şifre girmeyerek de işlem yapabilirsiniz. Bilgi almak, vergi hesaplamak veya vergi ödemek için yapacağınız işleme göre taşıtın plakası ve tescil tarihi, tecil dosya numarası, tahakkuk fiş numarası gibi bilgileri girerek de sorgulama ve ödeme yapabilirsiniz.

     

    İnternet Vergi Dairesinde hangi işlemler yapılır?

    İnternet Vergi Dairesinde yapabileceğiniz işlemler, giriş yapma yönteminize göre değişiklik gösterir. İnternet Vergi Dairesine kullanıcı kodu ve şifresi ile giriş yaptığınızda yapabileceğiniz işlemler şunlardır: - e-Beyanname - Bilgi Girişi - Dilekçeler - Sorgulamalar - KDV İade Talebi Listelerini Gönderme - Gelir-Kurumlar Vergisi İade Talebi Girişi (GEKSİS) Kılavuzu

    TC Kimlik Numaranızı girerek yapabileceğiniz işlemler şunlardır:

  • Borç Ödeme İşlemleri
  • Motorlu Taşıtlar
  • Borç Sorgulama
  • Kira Beyannamesi
  • İhbar İşlemleri
  • E-devlet ile giriş yapılan İnternet Vergi Dairesi'nde aşağıdaki başlıklarda işlemler yapabilirsiniz:

  • Borç Ödeme İşlemleri
  • Motorlu Taşıtlar
  • Borç Sorgulama
  • Kira Beyannamesi
  • İhbar İşlemleri
  • Vergi Dairesi'nde hangi işlemleri yapabileceğinizi merak ediyorsanız ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

     

    İnternet Vergi Dairesinde hangi bilgiler sorgulanabilir?

  • Vergi Dairesindeki kişiye ait kimlik bilgilerini,
  • Tahakkuk, tahsilat, vadesi gelen ve gelmeyen borç bilgilerini,
  • İkmalen veya re’sen tarh edilen vergilere ait bilgileri,
  • Yurt dışı çıkış yasağı bilgileri,
  • Gümrük çıkış beyannameleri tescil numarası, gümrük idaresi, kapanma tarihi bilgilerini,
  • İşlenemeyen ödeme veya kayıtlarnı,
  • Ödeme planlarını ve taksit ödemelerini sorgulayabilirsiniz.
  •  

    İnternet Vergi Dairesi üzerinden vergi borcu sorgulama

  • Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı bulunan İnternet Vergi Dairesinin ana sayfasındaki Borç Bilgilendirme Sistemi butonuna tıkladıktan sonra T.C kimlik no, nüfus cüzdanı seri/no ve annenizin/babanızın/eşinizin/çocuğunuzun T.C Kimlik Numarasını (bunun yerine anne kızlık soyadını doldurmayı da seçebilirsiniz) girerek vergi borcunuzun olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.
  • 6552 sayılı kanun kapsamında vergi borçlarını yapılandıranlar İnternet Vergi Dairesinin ana sayfasında bulunan 6552 Bilgilendirme ve Ödeme butonundan vergi borçlarını sorgulayabilir.
  • Araç vergi borcu sorgulamak için İnternet Vergi Dairesinin ana sayfasında bulunan Motorlu Taşıtlar butonuna tıklayınız. Çıkan sayfada Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme yazısına tıklayınız. Plaka, özel plaka, T.C kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ve tescil tarihini yazarak araç vergi borcunu sorgulayabilirsiniz.
  • e-Devlete giriş yaptıktan sonra arama bölümüne vergi borcu sorgulama yazıp gerekli bağlantıya tıklayarak vergi borcunuzu sorgulayabilirsiniz.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı SMS yoluyla vergi borcu sorgulamaya da olanak tanımaktadır. BORC boşluk T.C KİMLİK NUMARASI boşluk ANNE KIZLIK SOYADININ İLK 2 HARFİ yazıp 1189 a mesaj atmanız yeterli.
  • Tıbbi atık, hasar karışıklıkları, güzergah bakım ücreti, altyapı katılım ücreti gibi ödentiler İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gelirler Müdürler Müdürlüğü Borç Sorgulama Ekranı’ndan sorgulanabilir.
  • Vergi Borcu Yoktur yazısı alabilmek Vergi Borcu Yoktur Yazısı Alma Dilekçesi forumunu doldurunuz. Daha sonra Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine kullanıcı kodu ve şifresiyle girerek mükellef dosyasından bu yazıyı yazdırabilirsiniz.
  •  

    İnternetten vergi borcu sorgulama sırasında dikkat edilmesi gerekenler

    Bilgi Edinme Hakkı kullanımının yaygınlaşması üzerine Vergi Dairesi’ne en çok sorulan soru: Vergi Borcum var mı? Yukarıda bahsedilen tüm çözümler bu sorun için oluşturulmuş. En pratik vergi borcu sorulama yöntemi ise İnternet Vergi Dairesi Borç Bilgilendirme Servisi.

    Buradaki sorgulama işlemi Vergi Usul Kanunu'nun 5. maddesi uyarınca gerekli olan mahremiyet çerçevesinde yapılabilmektedir. Bu sebeple sorgulama işlemi için Nüfus Müdürlüğündeki kayıtlara uygun olarak anneninizin, babanızın, eşinizin ya da çocuğunuzun TC Kimlik Numarası'nı girmeniz gerekmektedir.

     

    İnternetten vergi borcu sorgulama sonuçları "Vergi Borcu Yoktur" evrağı yerine geçer mi?

    Hayır. İnternetten yaptığınız sorgulamalar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Kesin bilgi için bağlı olduğunuz vergi dairesine başvurmanız gerekmektedir.

     

    İnternet Vergi Dairesi üzerinden vergi borcu ödeme

  • 6552 numaralı kanuna tabi borçlarınızı (Nedir bu borçler derseniz: (link: http://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/6552/ rel: nofollow: 6552 ile ilgili detaylı bilgi) İnternet Vergi Dairesinin ana sayfasında 6552 Bilgilendirme ve Ödeme butonu ile,
  • 6111'den istifade ediyorsanız İnternet Vergi Dairesinin ana sayfasından 6111 Ödeme butonu ile ödeme yapabilirsiniz.
  • 6111 numaralı kanun ile; 1. Birikmiş borçlara ödeme kolaylığı, 2. Mükellef ile vergi idaresi arasındaki davaların sulh yoluyla çözümü, 3. İnceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için Kanundan yararlanma, 4. Matrah ve vergi artırımında bulunan mükelleflere incelenmeme avantajı, 5. İşletmelerindeki emtia ile kayıtlarını uygun hale getirmek isteyen mükelleflere kolaylıklar, 6. Pişmanlıkla beyan uygulamasının teşviki, 7. Yapılandırılan borçların düşük oranlı katsayı ile taksitli olarak ödenebilmesi, 8. Yapılandırılan borçların kredi kartıyla da ödenebilmesi imkanı getirilmiştir.

  • İnternet Vergi Dairesinin ana sayfasından Cep Telefonu Harcı Ödeme butonu ile,
  • İnternet bankacılığında vergi ödemeleri başlığı altından,
  • Tıbbi atık, hasar karışıklıkları, güzergah bakım ücreti, altyapı katılım ücreti gibi ödentileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gelirler Müdürler Müdürlüğü Borç Sorgulama Ekranı’nı alt kısmında bulunan linklerden, vergi borcu ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
  •  

    İnternet Vergi Dairesi beyanname sorgulama

    İnternet Vergi Dairesi üzerinden beyanname sorgulamak için sorgulayacağınız beyannamenin türüne göre kullanıcı kodu ve şifreniz ile veya TC kimlik numaranız ile giriş yapmanız gerekir.

    Büyüyen işletmelerin ihtiyacı olan içerikleri kaçırmamak için blog bültenimize abone olabilirsiniz.

    Henüz Paraşüt kullanıcısı değilseniz, ön muhasebenizi daha düzenli yönetmek ve vergi dönemlerinde rahat etmek için online ön muhasebe programı Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

    Ücretsiz Deneyin
    İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

    Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    destek indirimbanner

    İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!

    Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!