12.03.2019

4 Dakikalık Okuma Süresi

İş planı için tasarım ve geliştirme planı

busra cildas

Büşra Çildaş

İçerik Uzmanı

Tasarım ve Geliştirme Planı, iş planınız içerisinde değerlendirebileceğiniz, ürün ya da hizmetinizin ihtiyaç duyduğu tüm tasarım ve geliştirmeleri kapsayan bir plandır. Tasarım ve geliştirme bölümünün amacı iş planınızın muhatabına ürün/hizmetin tasarımının tanımını, üretim süreçlerini, üretim süreçleri içindeki geliştirme safhalarını, bunlar için gerekli olan bütçeyi anlatmaktır.

İş Planı

Geliştirme deyince aklımıza yalnızca yazılım/ürün geliştirme gelmesin. İş planınızın bu bölümünde üç çeşit geliştirmeden bahsedebilirsiniz:

  • Ürün geliştirme
  • Pazar geliştirme
  • Organizasyonel geliştirmeler
  • Her bir süreç bu planın hayata geçirilmesinden, gelir elde edeceğiniz noktaya kadar incelenmelidir. Tüm bu geliştirme süreçleri her ne kadar içeriklerine göre değişiklikler gösterebilseler de bir yapı ve hedefler üzerine kurulmalıdırlar. Örneğin, pazar geliştirme aşamasını pazar araştırmaları ile belli metrikler üzerine oturtabilir ve daha sıkı kontrol edebilirsiniz, diğer yandan organizasyonel geliştirmeler daha uzun vadeli olarak sonuçlar verecektir. 

    Bir geliştirme planının ilk adımı hedefleri belirlemektir. Ürününüz için pazar ve rekabet analizi yaptığınızda geliştirme planınız hakkında da az çok fikir sahibi olmuş olursunuz. Geliştirme ve tasarım alanında koyulan hedeflerin genelde ölçülemeyeceği düşünülür. Bazı vakalarda kısa sürede geri dönüş almak, ölçümlemek zordur. Bu yüzden hedeflerinizi tanımlarken ölçütlerinizi net belirleyin. İşinizin başarısına doğrudan elde edecek olan bu süreçleri zamana göre hedefleyebilirsiniz. 

     

    Tasarım Planı nedir?

    Tasarım planı, ürün ya da hizmetinizin pazarda kendisine yer edebilmesi, rakipleriniz karşısında öne çıkabilmesi için gerekli olan tüm tasarım eylemlerinin planlanması ve bütçelendirilmesidir. İşinizde belirlediğiniz hedefler tasarımın doğuracağı sonuçlara ne kadar duyarlı ise o kadar yatırım ihtiyacınız vardır. 

    Ürününüzü/hizmetinizi oluşturup piyasaya sürdükten sonra artık her potansiyel müşteriniz ile yüzyüze görüşüp fikrinizi anlatmanız mümkün değildir. Bu noktadan sonra görsel iletişimin gücünden yararlanmalısınız. Bu görsel iletişim aracı; paket, broşür, web sitesi, attığınız mail tasarımı olabilir. Bunlardan hangisine ihtiyacınız olacak? Ne zaman, hangi tasarımlardan yararlanacaksınız? Farklılaştırma aracı olarak tasarımı ne kadar öne çıkartacaksınız? Bunun için kaç kişilik bir ekibe ihtiyacınız var? Ne kadarını dışarı yaptırıp ne kadarını kendi ekibiniz ile çözeceksiniz? Her bir sürecin maliyeti nedir?

    Eğer daha önce bir tasarım ekibi yönetmediyseniz ya da bu alanda çalışmadıysanız bu konuda mutlaka tecrübeli birinden yardım almanızı tavsiye ederim. Tasarım süreçleri doğrudan metriklere bağlayamayacağınız süreçlerdir.

     

    Ürün geliştirmede hedefler ne olmalı?

    Ürün geliştirmede hedefler pazara yönelik(ve pazarlamanın konusu) olduğu kadar teknik geliştirme ile de ilgilidir. Konserve bir ürün geliştirip pazara sunacağımızı düşünelim; bu konservenin hangi ürünleri içererek pazara girmesinin size pazarda yer açacağı pazarlamanın konusudur. Diğer yandan bu konservenin ambalajının düzenlenerek satış noktalarında daha kolay ulaştırılabilir yapılması ya da içeriği değiştirilerek daha uzun süre rafta kalmasını sağlamak ürün geliştirmenin konusudur.

    Uzmanlık gerektiren bu tarz dokunuşlar sizin pazardaki yerinizi genişletir ya da size yeni alanlar açar. Burada anahtar nokta süreç tasarımının iyi yapılmasıdır. İyi bir ürün geliştirme planı hazırlamadan önce:

  • İhtiyaçlarınızı iyi belirlemiş
  • Bu ihtiyaçları karşılayacak ekibi iyi seçmiş
  • Bu ihtiyaçların zaman ve insan planlamasını iyi yapmış olmalısınız
  •  

    Süreçler nedir? Nelerdir?

    İş planınızın bir parçası olarak uzmanlardan oluşan ekiplerinize yönetmeleri için süreçler tanımlamalısınız. Bu süreçler iş planı oluştururken sizin tarafınızdan belirlenebileceğiz gibi kurduğunuz ekip tarafından da belirlenebilir. Böylece organizasyonel geliştirmeye de adım atmış olursunuz. 

    Süreçler hem hammadde hem de insan kaynağını nasıl kullanacağınızı belirler. Süreç geliştirmesi de tüm bu kaynakları kullanarak ürününüz çıkmadan önce tamamlamanız gereken adımları belirler. P. McGarty, Business Plans That Win Venture Capital  isimli kitabında ürün pazara çıkmadan önce şu üç süreci tamamlamalıdır der:

  • Ürünün ilk gözden geçirilmesi: Ürünün tüm özellikleri kontrol edilmelidir.
  • Eleştirel ürün gözden geçirmesi: Tüm önemli ögeler üretim süreçlerine uygun mu üretilmiş ve plana uygun mu diye tek tek kontrol edilmeli.
  • Son gözden geçirme: Üretim tamamlandıktan sonra mevcutsa bir prototip ile uyumlu olup olmadığı, eğer prototip yoksa ilk plan ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilmeli.
  •  

    Ürün ve tasarım geliştirmede maliyet hesaplanması

    Ürün ve tasarım geliştirme sırasında maliyet hesaplanırken aşağıdaki kalemlerin göz önünde bulundurulması gerekir:

    Hammadde: Ürünün üretiminde kullanılacak tüm hammadde ve malzemeler.

    Personel giderleri: Ürün üretimi sırasında kullanacağınız tüm emek gücüne karşılık gelen personel maliyetleri. 

    Genel masraflar: Vergiler, kira, telefon, elektrik vb. faturalar dahil olmak üzere tüm genel masraflar. 

    İşletme giderleri: İşletmenin devamlılığı için gerekli olan tüm idari personelin maaşı, onlara verdiğiniz yan haklar, ofisi çalışır halde tutan tüm giderler.

    Pazarlama ve satış: Ürün pazara çıkmadan önce pazarlama ve satış ile ilgili yapacağınız tüm çalışmalar için ayıracağınız bütçe. 

    Dış hizmetler: Avukatlık, muhasebeci ve diğer danışmanlıkları kapsayan, almanız gereken dış hizmetler. 

    Diğer giderler: Ürün geliştirme ile ilgili diğer giderler. 

    Ürününüzün piyasaya çıktığı ilk ana kadar tasarımında ve geliştirilmesinde gerekli olan tüm süreçleri planlarken göz önünde bulundurmanız gerekenlerden ve gider hesabından bahsettik.

    İş planınızı hazırlarken size yardımcı olabilecek içeriklerimizden ve daha fazlasından haberdar olmak için blogumuza abone olabilirsiniz:

    İş planı hazırlamak konusunda size yardımcı olabilecek makalelerimize göz atmak isteyebilirsiniz:

    İş planı hazırlamak

    Finansal öngörüler hazırlamak

    Bu yazıyı hazırlarken Entrepreneur'deli Design & Development Plans yazısından da yararlandık.

    İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

    Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

    İlgili İçerikler

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Paraşüt ön muhasebe kampanyası

    Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.