03.04.2019

3 Dakikalık Okuma Süresi

Finansal öngörü nasıl hazırlanır?

busra cildas

Büşra Çildaş

İçerik Uzmanı

Finansal öngörüler (projeksiyonlar) iş planınızın ayrılmaz parçalarıdır. Eğer kuracağınız ya da büyüteceğiniz iş için finansman arıyorsanız bir yatırımcının karşısına çıktığınızda en güçlü ya da zayıf olacağınız nokta bu öngörüler olacaktır.

finansal öngörü hazırlamak

Diğer yandan finansman arayışınız olmaması durumunda eğer öngörülerden vazgeçerseniz büyük hata etmiş olursunuz. İlk yazıda da belirtildiği gibi iş planı ve bu planın bir parçası olan finansal öngörüler sadece finansman arayışı sürecinde değil iş yaptığınız her zaman elinizin altında bulunması gereken rehberlerdir.

 

Finansal Tablolar (Öngörüler) nelerdir?

  1. Gelir Tablosu
  2. Nakit Akım Tablosu
  3. Bilançolar
  4. Öngörülerin temelini oluşturan varsayımların açıklanması.

Bu öngörülerin detaylarına geçmeden önce aşağıdaki blog yazılarımıza göz atmak isteyebilirsiniz:

Finansal Plan Hazırlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Öngörüler genellikle 3 yıllık periyot için hazırlanır. Yeni kurulan işlerde bu tablolar hazırlanırken en önemli konu gerçekleştirilebilirliğin yüksek olmasıdır. Girişimcilik deneyiminizin doğru başlaması ve finansman arayışınızda elinizin güçlü olması için öngörülerinizin sağlam olması gerekir.

 

Yatırımcı neden 3 yıllık bir öngörüye ihtiyaç duyar?

  • Şirketinizin hedeflerini uzun vadeli bir plana oturtup oturtamadığınızı,
  • Hedeflediğiniz büyümenin yönetim becerileri dahilinde olup olmadığını,
  • Satış ya da brüt kar öngörülerine ulaşamamanın ya da bunları geçmenin etkileri konusunda bazı yargılar oluşturup oluşturamadığınızı,
  • Yeterli ve doğru kaynağı talep edip etmediğinizi yatırımcılar görmek isterler. 
  •  

    Finansal tablolara nereden başlamalı?

    Doğru ve sağlam bir iş planı iyi düşünülmüş ve üzerinden geçilmiş gelir tablosu ile başlar. O yüzden Gelir Tablosu ile başlamalı, buna bağlı nakit akışınızı göstermeli ve daha sonra şirket değerlemenizi gösteren bilançoları hazırlamalısınız. 

     

    Gelir Tablosu

    İlk olarak gelir modelinizi belirlemelisiniz. Bu aşamada şu sorulara yanıt vermelisiniz:

  • Fiyat ne olacak?
  • Ne zaman, ne kadar satış hedeflenmekte?
  • Müşteriler ne zaman ödeme yapacak?
  • Sonrasında üretim düzeylerinizi, doğrudan üretim masraflarınızı ve genel giderlerinizi belirlemelisiniz. İlk üç yıllık gelir ve giderlerinizi aylık olarak göstermelisiniz. Sektöre göre değişiklik göstermekle birlikte giderlerinizi gösterirken aşağıdaki kalemleri kullanabilirsiniz:

  • Satışların maliyetleri: Malzeme maliyeti, işçilik, genel üretim
  • Faaliyet giderleri:Genel yönetim, pazarlama, satış
  • Finansman giderleri ve diğer giderler
  • Giderlerinizi sabit giderler ve değişken giderler olarak ayırabilirsiniz.

  • Sabit Giderler; kira, faturalar, muhasebeci, hukuk danışmanlığı/avukat, kurye/kargo, teknoloji, reklam/pazarlama, personel giderleri gibi giderlerdir.

  • Değişken giderler ise; üretim hammadesi, paketleme, müşteri hizmetleri, doğrudan satış kanalları, doğrudan pazarlama giderleridir.

  • Gider tablonuzu hazırlarken bunlardan herhangi birini atlamamaya özen gösterin.

     

    Nakit Akımı Tablosu

    Nakit akım tablosunda bir işletmeye giriş çıkış yapan nakit akışını takip edebilirsiniz. Bu tabloda ilgili dönemde işletmenin nakit giriş/çıkışını, kaynakları ve kullanım yerlerini kullanılış zamanına göre görebilirsiniz. Böylece belirli dönemlere göre finansman ihtiyacını ve nerelerde müdahale edilmesi gerektiğini görebilirsiniz.

     

    Bilanço

    İşletmenizin belirli bir tarihte sahip olduğu varlıkları (aktif) ile bu varlıkların kaynağını oluşturan üçüncü kişilerin alacak haklarını (borçlar) ve işletme sahibi/ortaklarının haklarını (öz kaynaklar/pasif) gösteren finansal durum tablosudur.

    Varlıklar tarafı tablonun "aktif" tarafını oluştururken, borçlar ve öz kaynaklardan oluşan taraf ise "pasif" tarafını oluşturur. Bilançolar belirli bir dönemin dökümüdür. 

     

    Peki, nasıl olacak da tahminde bulunacaksınız?

    Bu tabloları sunduğunuz kişiler elbette bu tabloların tamamen statik ve mükemmeli yansıtan tablolar olduğunu düşünmüyorlar. Bir işe başlarken hazırlanan finansal tabloların esas amacı girdiğiniz iş hakkında ne kadar veri toplayabildiğinizi, bu veriyi planlarınız çerçevesinde nasıl işleyebildiğinizi ve gerçekçi bir plana dökebildiğinizi göstermektir. Farazi konuşmuyor muyuz, nasıl olacak da tahminde bulunacağım derseniz üç ihtimal var:

  • Daha önce giriştiğiniz işe benzer bir alanda faaliyet gösteren bir firmada çalıştıysanız ya da iş yaptıysanız gerçekçi finansallar hakkında az çok fikir sahibisinizdir.
  • Yaptığınız işe benzer işlerden mükellefleri olan muhasebeci ve mali müşavirler ile çalışırsanız tablolarınızı hazırlarken size yol göstereceklerdir. Mali müşaviriniz hangi giderlere sahip olacağınızı, karşınıza beklenmedik neler çıkabileceğini, kar ve zarar durumunu tecrübelerinden kestirip, size bildirebilir.
  • Geliştirmekte olduğunuz işin alanında ya da benzer alanlarda yapılmış olan pazar araştırmalarına göz atabilirsiniz. Bu araştırmalar mevcut işletmelerin neler yaptığı ve nelerle kaşılabileceğiniz konusunda size fikir verecektir.
  • Son olarak "Finansal Plan Hazırlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?" yazımıza göz atabilir ve bazı noktaları kaçırma riskinin önüne geçebilirsiniz.

    Bu yazı hazırlanırken Deloitte'un Başarılı bir iş planı hazırlama kılavuzu'ndan yararlanılmıştır.

    İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

    Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

    İlgili İçerikler

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.