20.11.2024

2 Dakikalık Okuma Süresi

Sanatçıların vergi yükü artacak

yusuf sahin

Yusuf Şahin

SMMM

1 Ocak 2020 itibarıyla yapılan düzenleme ile sanatçıları esas alan vergileme sisteminde birtakım değişikliklere gidildi. Yusuf Şahin bu yazısında, 2024 yılında geçerli serbest meslek kazancındaki istisna durumları ve yıl sonu gelir vergisi beyannamesi yükümlülüğündeki yeni düzenlemeleri anlattı.

Sanatçıların Vergilendirilmesi title: Sanatçıların Vergilendirilmesi

Bu yazıda kimler sanatçı, neler sanat eseri gibi ayrımlara girmeyeceğiz. Klasik tartışmaların bir adım ötesine geçerek 2023 yılını kapsayan sanatçıların yükümlü olduğu vergi artışını konu alacağız. 2024 yılına ait sanatçıların yükümlü olduğu vergi artışını bu yazımızda güncelleyeceğiz.

 

Serbest meslek kazancı

Sanatçıların gelirleri, eğer bir işverene bağlı olarak çalışmıyor ise; serbest meslek kazancı, işverene bağlı olarak gelir elde ediliyor ise bu gelir ise ücret olarak değerlendirilir.

 

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 18’inci maddesinde belirtildiği üzere, birtakım gelirlere kazanç istisnaları getirilmiştir. Bu istisna kapsamında bir gelir var ise yıl sonunda beyanname verilmesine ve ek gelir vergisi ödenmesine gerek yoktur. Bu eserlerin kullandırılması, kiralanması ya da satışı (neşir, temsil, icra, teşhir vb.) karşılığında, ödemeyi yapan, %17 tutarında stopajı, sanatçı adına, vergi dairesine öder.

 

Bu istisnadan faydalanmak için sanatçı, meydana getirdiği eseri, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne başvurur sonrasında aldıkları yazıyı (zorunlu veya isteğe bağlı kayıt/tescil belgesi) vergi dairesine iletir ve vergi dairesinden de “vergiden istisna yazısı” alır.

 

Yani yıl sonu gelir vergisi beyannamesi vermemek ve KDV ödememek gibi istisnadan faydalanmak için 2 şart gerekiyor: 1. Kanunda yazılı işlerden olması 2. Bu eserler için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgili birimlerinden “eser” niteliği taşıdığı belge alınması

 

Kanunda yazılı ve istisna kapsamındaki eserler:

“Müellif, mütercim, heykeltıraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikâye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri vb.”

 

Kanunda yer almayan ve istisnaya konu olamayacak eserler:

Çevirmenlik (dizi, film, belgesel altyazı ve dublaj), seslendirme ve dublaj, müzisyenlik (düğün, özel eğlence mekanları), yorumculuk, sunuculuk, YouTube video, web sayfa tasarımı, reklam/dizi/film oyunculuğu, desinatörlük, takı çalışmaları, eşya süsleme sanatı, dövme sanatı, vb.

 

2025 gelir vergisi beyannamesi yükümlülüğü

2025 yılı gelir vergisi beyannamesi yükümlülükleri açıklandığında bu yazımızda güncelleme yapacağız.

 

2023 yılında beyan sınırı 1.900.000 TL idi ve bu tutarın üzerinde gelir elde sanatçılar gelir vergisi beyannamesi ile bu geliri beyan etmek durumundalar.

 

1.900.000 TL’yi aşması vergi yükünü çok değiştiriyor. Aşağıdaki tablodan da görüleceği üzere; iki sanatçıdan ilkinin (A) 2020 geliri 1.900.000 TL ve diğer sanatçının (B) geliri ise 1.901.000 TL olsun. B sanatçısı A sanatçısından 1.000 TL fazla kazandığı halde, A sanatçısına göre 607.000 TL daha fazla vergi ödeyecektir.

Sanatçıların vergilendirilmesinde yeni düzenleme title: Sanatçıların vergilendirilmesinde yeni düzenleme

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise; sanatçının gelirinin 1.900.000’yi aştığı durumda, daha önce beyan etmediği diğer gelirleri de beyannameye eklemelidir. Hatta istisna kapsamında olup beyanname verme tutarı aşıldığı için bazı gelirler için istisna olmayacak.

 

İleride olası vergi riskleri ile karşılaşmamak için bu ve benzeri konular için geliri elde eden sanatçıların, mali müşavirlerden destek almalarında büyük yarar var.

İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Paraşüt ön muhasebe kampanyası

Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.