10.03.2023

3 Dakikalık Okuma Süresi

Şirket vergi borcu nasıl sorgulanır? Nasıl ödenir?

Şirketinizin sağlıklı bir büyüyebilme gösterebilmesi için, birtakım görevleri hassasiyetle yerine getirmesi gerekiyor. Bu görevlerin başında ise, şirket vergi borcunu ödemek geliyor.

İhmal edildiği takdirde büyük sorunlar yaratabilecek olan vergi borcu, zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödenmesi gereken hassas konuların başında geliyor. Peki, “vergi borcumu nasıl sorgulayıp, ödeyeceğim?” diyorsanız, gelin adım adım anlattığımız yazımızda tüm sorularınıza cevap verelim.

Her verginin bir konusu vardır. Örneğin KDV’nin konusuna mal ve hizmet alım satımı girerken serbest meslek kazancında gelirin tahsili, damga vergisinde bir akdin imzalanması verginin konusunu oluşturur.

 

Vergi borcu nedir?

Verginin konusu ile vergi mükellefi arasında kanunun belirttiği biçimde bir ilişki kurulduğunda ise mükellef için vergi borcu ortaya çıkar.

 

Diğer bir deyişle, yukarıdaki örneklerimizden devam edecek olursak;

KDV mükellefi mal ve hizmet alım satımına ilişkin KDV beyannamesini beyan ettiğinde, serbest meslek erbabı hizmet gelirini tahsil edip beyannamesini beyan ettiğinde, sözleşmeye taraf olanlar sözleşmeyi imzalayıp damga vergisini beyan ettiklerinde vergiyi doğuran olay meydana gelir.

Örneklerden de anlaşılacağı üzere beyanname verme ve süresinde ödeme vergiyi doğuran olayın belirlenmesinde önem taşır. Vergiyi doğuran olayın gerçekleşmesi ile devlet için vergi alacağı, mükellef için ise vergi borcu meydana gelir.

 

Vergi borcu nasıl sorgulanır?

Vergi borcunuz tutarı konusunda kesin bir bilgiye sahip değilseniz borç tutarınızı elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi'nden ya da e-devlet üzerinden sorgulayarak öğrenebilirsiniz.

İnternet Vergi Dairesi’nden sorgulama yapmanız halinde gerekli bilgileri girerek siteye giriş yapmanız, daha sonra ise “Borç Sorgulama ve Ödeme” kısmına tıklamanız gerekir.

İnternet Vergi Dairesinin sitesine giriş yapabilmek için illaki kullanıcı olmanıza gerek bulunmamaktadır. TC Kimlik No ile giriş sekmesinden T.C. kimlik numaranızı, doğum tarihinizi, annenizin kızlık soyadının ilk ve ikinci harfini ve birinci dereceden herhangi bir akrabanızın (anne, baba, eş, çocuk) T.C. kimlik numarasını girerek siteye erişim sağlayabilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın mobil uygulamasını telefonunuza indirerek sorgulamanızı telefonunuzdan kolayca yapabilirsiniz.

Eğer e-devlet üzerinden sorgulama yapmak isterseniz arama çubuğuna “Vergi Borcu Sorgulama” yazarak gelen linke tıklayabilirsiniz. Linke tıkladığınızda sistem sizi otomatik olarak ilgili ekrana yönlendirerek borç bilgilerinize ulaşmanızı sağlayacaktır.

 

Vergi borcu nasıl ödenir?

Vergi borcunuzu yine elektronik ortamdan ya da PTT, vergi dairesi veya kamu bankaları vezneleri aracılığıyla ödemeniz mümkündür.

 

Elektronik ortamda ödemek isterseniz ;

İnternet Vergi Dairesinin “Borç Sorgulama ve Ödeme” bölümünden Kamu bankalarının internet bankacılığı kanalıyla (01/01/2020 tarihinden itibaren özel bankaların vergi tahsil etme yetkisi kamu bankalarına devredilmiştir.) ödeme yapabilirsiniz.

Vergi borcunu süresinde ödemeyen mükellefler hazineyi zarara uğrattıkları için vergi ziyaı suçu işlemiş olurlar ve vergi usul kanunda belirtildiği şekilde cezaya tabi tutulurlar.

Vergi ziyaı cezasında, ödenmeyen vergi tutarı kadar mükelleften ceza tahsil edilmesinin yanı sıra yine ödenmeyen vergi tutarına vade ile ödeme günü arasındaki süre üzerinden gecikme faizi ilave edilir. Vergi ziyaı cezasında Vergi Usul Kanunu’nun ilgili maddelerindeki hükümler yerine getirilmişse indirim ya da uzlaşma söz konusu olur.

 

Vergi borcunda yapılandırma

Devlet vergi tahsilatında sıkıntı yaşadığı dönemlerde mükelleflerin vergi borçları için yapılandırma imkan sağlayarak hem vergi tahsilatında hem de borcunu ödemek isteyen mükellef için ödeme aşamasında kolaylık sağlamaktadır. Vergi yapılandırmasında devlet borç faizinin tahsilatından vazgeçerek sadece esas borç miktarını takside bağlamaktadır.

Yapılandırma talepleri internet vergi dairesi üzerinden yapılandırma başvuru formu doldurularak yapılabilir. Dönem dönem ise çıkan vergi afları ise yine vergi borcunu yapılandırmaya imkan sağlamaktadır.

Yapılandırılan borçlarınızı peşin ya da taksitler halinde ödemeniz mümkündür. Peşin ödeme durumunda hem borç faizi silinmekte hem de esas borç tutarına büyük oranda indirim yapılmaktadır. Taksitli ödemelerde yine borç faizi silinmekte ancak sadece ikinci taksit tutarında indirim söz konusu olmaktadır.

İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

İlgili İçerikler

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.