28.05.2019
3 Dakikalık Okuma Süresi
Rakip analizi ya da rekabet analizi
Büşra Çildaş
İçerik Uzmanı
Pazar içerisinde bakmamız gereken bir başka konu da rakiplerimiz. Nasıl rakip analizi yapılır? Rakip ve rekabet analiz nedir, üstüne düşündük.
İş planımızı hazırlarken üzerinde durmamız gereken önemli konulardan biri de içine gireceğimiz pazara hakim olmak. Bunun için daha önce Pazar araştırması yapmak: Kendiniz araştırın yazımızı hazırlamıştık. Pazar içerisinde bakmamız gereken bir başka konu da rakiplerimiz. Nasıl rakip analizi yapılır? Rakip ve rekabet analiz nedir, üstüne düşündük.
Rakip analizi mi rekabet analizi mi?
Yazıyı hazırlarken hangi tanımı kullansak diye biz de epey düşündük. Rakip analizi pazardaki rakiplerinizi tespit etmeyi ve incelemeyi kapsarken rekabet analizi sizin bu rakiplerinizle rekabetinizdeki gücünüzü test etmeyi kapsıyor.
Rekabet/rakip analizinin amacı nedir?
Rakipleri analiz etmenin temel sebebi pazara girmeden önce ürün ya da hizmetinizin geliştirilme yolunun belirlenmesi, pazara girdikten sonra ise herhangi bir yeni durum için eylem planı yaparak uygulamaya geçilmesi için hazır olmaktır. Rakiplerinizin mevcut durumunu analiz eder, yeni oluşabilecek durumlara karşı yapacakları eylemleri tahmin etmeye çalışırsınız. Bu analizleri yapmak pazarda elinizi güçlendirir ve her duruma karşı hazır olmanızı sağlar.
Rakip analizi yöntemleri
SWOT
Doğru rekabet analizinin başarısı, tahmin edebileceğiniz gibi, doğru rakipleri tespit etmekten geçer. Bu kolay gibi görülen ilk adım, yapacağınız işin her adımdan emin olmayı ve işe hakim olmayı gerektirir. Bu da yeterli değildir; hedef pazarda bulunan ürün ve hizmetlerden hangilerinin doğrudan veya dolaylı olarak sizin rakibiniz olduğunu anlayacak kadar onları iyi tanımanız gerekir. Bunun için de tüm bu şirketlere iki şekilde bakmak işinizi kolaylaştıracaktır:
Bir müşteri gözüyle rakibinizi incelemek bir anlamda onların SWOT analizini yapmanızı sağlar. Hizmet vermeyi düşündüğünüz pazarda bir müşterinin ne isteyebileceğini az çok bildiğinizi varsayarak bu şirketlere bu gözle bakmalı, güçlü ve zayıf yanlarını çıkartmalısınız.
Bir ürün ya da hizmete onu üretenlerin bakış açısı ile bakmaya çalışmaksa başka bir açıdan SWOT analizi yapmanızı sağlar: Ürün ve hizmetin eksiklerini, bu eksikleri nasıl ikame ettiklerini ve stratejilerini daha iyi anlarsınız.
PEST analizi
PEST, Politik Ekonomik Sosyal Teknojolik etmenleri ifade eden bir kısaltmadır. SWOT analizi yaparak rakibinizin iç yapısını çözersiniz. O anlık bir fotoğrafını çeker artıları eksilerini sıralarsınız. Fakat bu her zaman yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda PEST analizi devreye girer. Kısaltmasında yer alan konulardaki herhangi bir değişme karşısında tepkilerini ölçümleyerek eksiklerini tespit edebilirsiniz. Örneğin;
Böylece herhangi bir değişme karşısında rakiplerinizin neler yapabileceğiniz, operasonel becerilerini ve sizin bunlara yanıtlarınız hesaplayabilme şansınız olur.
Rakip dizgisi (Competitor array)
Bir diğer yöntem ise rakip dizgisi oluşturmak. Bu basit yöntem rakipleriniz tespit etmek ve onlara belli puanlar vermek mantığı üzerinden gidiyor. Birkaç adımda bu dizgiyi oluşturabilirsiniz:
Pazardaki rakiplerinizi sıralamak için başarılı bir yöntem. Buradaki kilit nokta puanlamanızı belli bir standarta oturtmanız ve tüm rakiplere aynı şekilde uygulamanız.
Aşağıda örnek bir rakip dizgisi (competitor array) bulabilirsiniz:
Rekabet analizinde hangi sorulara yanıt aramalıyız?
Rekabet analizi de aynı İş Planı ya da Pazar Araştırması gibi bir seferlik değil, sürekli güncellenmesi gereken bir işlemdir.
İş kurmanıza ve büyütmenize yardımcı yazılarımızı kaçırmamak için blogumuza abone olabilirsiniz:
Kullandığımız kaynaklar: Pest Analysis - NYU Web-site
Bu yazılar da ilginizi çekebilir
Ticari Sicil Kaydı Nasıl Yapılır?
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar