02.01.2023
3 Dakikalık Okuma Süresi
Pazar araştırması yapmak: Kendiniz araştırın
Büşra Çildaş
İçerik Uzmanı
Eşe dosta ürününüzü anlatıp görüş almak ile en az 5 haneli bütçeler tutan pazar araştırmaları yapmak arasında bir yer olmalı. Bir girişimin ilk adımlarındaysanız pazar araştırması yaptırmak için yeterli bütçeniz olmayabilir. Elinizdeki imkanları değerlendirerek neler yapabilirsiniz? Eğer bir pazar araştırması yaptırmak isterseniz hangi soruların yanıtlarını aramalısınız?
Pazar araştırması yapmaktaki temel amaç ürününüzün piyasadaki ömrü ve karlılığı üzerindeki riskleri azaltmaktır. Bir işe girişirken karşılaşabileceğiniz riskleri azaltmak için pazar araştırması ile ilgili olarak:
sorularına yanıt arayacağız. Haydi başlayalım.
1. Pazar araştırması nedir?
Pazar araştırması (potansiyel) müşterilerinizin; tüketim alışkanlıklarını, tercihlerini, fiyatlara yaklaşımını düzenli olarak belirli veriler üzerinden takip ettiğiniz bir süreçtir. Pazar araştırması sayesinde ürününüzün potansiyel pazarı hakkında veriler toplar ve en iyi şekilde sunmak için zemin hazırlarsınız.
2. Pazar araştırması türleri nelerdir?
Pazar araştırmaları; şirkete, sektöre ve ihtiyaca göre değişiklik gösterebilir. Ben burada genel olarak pazar araştırmalarını nasıl sınıflandırabiliriz ona değineceğim.
Kantitatif (Nicel) Araştırmalar
Nicel araştırmalar şaşırtıcı olmayacak şekilde "sayılabilir veriler" üreten pazar araştırmalarıdır. Sektöre ve ürüne göre belirlenmiş soru formları yardımı ile yapılan araştırmanın hedefi istatistik biliminin yardımı ile işlenebilecek sayısal veriyi toplamak ve buradan anlamlı sonuçlar çıkarmaktır.
Bu araştırmalara: - Yüz yüze görüşme - Telefonla görüşme - İnternet üzerinden görüşme - Bilgisayar destekli telefon görüşmeleri (CATI) - Bilgisayar destekli kişisel görüşmeler (CAPI) örnek gösterilebilir.
Kalitatif (Nitel) Araştırmalar
Nitel yöntem daha küçük bir örneklemle derinlemesine sonuçlar çıkarmaya yarayan araştırma yöntemidir. Nitel yöntem ile işlenebilir büyük veriler yerine, küçük gruplardan içgörüler (insights) elde etmek hedeflenir.
Bu araştırmalara: - Davranış araştırmaları - Odak grup araştırmaları - Derinlemesine mükalatlar - Projektif teknikler örnek gösterilebilir.
3. Pazar araştırmasında hangi sorulara yanıt bulmalısınız?
Bir pazar araştırmasının açık bir hedefi olmalı. Bu hedefi nasıl belirlerseniz belirleyin bir pazar araştırmasında iki ana başlıktaki sorulara cevap aranır.
Müşterileri Anlamak
Riskinizi azaltmak
4. Pazar araştırması yapmak için kendiniz hangi araçları kullanabilirsiniz?
Yeni bir ürünü pazara sunmadan ya da ürününüzde değişikliğe gitmeden önce aşağıda yer alan araçlar yardımı ile pazar araştırması yapabilirsiniz.
Google'ın bu hizmetinin Türkçesi bulunmuyor. Fakat özellikle online ayağı olan bir iş yapacaksanız Google tarafından muhtelif kaynaklardan toplanan bu verilere mutlaka bakmalısınız. Herhangi bir pazar araştırması etkinliğinde bulunmadan bir takım verilere buradan ulaşabilirsiniz.
Google Forms, Google'ın hazırladığı ofis uygulamalarının bir parçası olarak geliyor. Forms yardımı ile potansiyel ya da mevcut müşterilerinize sorular yöneltebilir ve yanıtlarınızı bir tabloda biriktirebilirsiniz. Bu ücretsiz uygulamayı hedefinize göre nicel ya da nitel araştırmalar için kullanabilirsiniz.
Ücretli ve ücretsiz planları bulunan Surveymonkey, derinlemesine araştırmalar yapmak için güçlü bir araç. Derinlemesine araştırmalar yapmak müşterilerinizin alışkanlıklarını ve pazarınızı çok daha kolay anlamanızı sağlar.
Mobil uyumlu olarak çalışan Typeform ile web sayfanızı görüntüleyenlere, tek seferlik ve imajlar yardımı ile seçim yapıp, cevaplayabilecekleri sorular yöneltebilirsiniz. Böylece müşterilerinizin yönelimlerini zorlanmadan ölçebilirsiniz.
Bizim de Paraşüt'te kullandığımız Getsitecontrol'ün birçok modülü arasında yer alan Survey (Araştırma) modulünüzü kullanarak ziyaretçilerinize sorular sorabilirsiniz. Giriş sıklığı, geldiği kaynak site vb. seçeneklere göre sorular yönelterek bilgi toplayabilirsiniz.
Eğer sunacağınız ürün ya da hizmet için henüz bir web sayfası hazırlamadıysanız, ürününüz ve hizmetiniz için hazırlayacağınız bir Karşılama Sayfası (Landing Page) ile hem ürününüzün tanıtımını yapabilir hem de potansiyel kullanıcılarınızdan pazar araştırması verisi toplayabilirsiniz. Bu konunun detaylarını bir sonraki yazımıza bırakalım.
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar